Mainos
Presidentti Joe Biden antoi äskettäin tekoälyn käyttöä koskevan määräyksen, joka on yksi ensimmäisistä laatuaan.

Biden sai inspiraation tällaisen määräyksen antamiseen nähtyään Mission: Impossible – Dead Reckoning -elokuvan ja nähnyt, mitä vaaroja tekoäly voisi aiheuttaa, jos pahat toimijat käyttäisivät sitä laajasti.

Valkoisen talon apulaiskansliapäällikkö Bruce Reedin mukaan hän ja Biden katsoivat elokuvan tauolla poliittisessa päätöksenteossa Camp Davidissa.

Mainos

– Jos hän ei ollut jo ennen elokuvaa ollut huolissaan siitä, mikä tekoälyn kanssa voi mennä pieleen, hän näki paljon lisää syytä huoleen, Reed sanoi Associated Pressin haastattelussa.

Täytäntöönpanomääräyksellä toivotaan luotavan pohjaa tulevalle lainsäädännölle, koska sanotuista määräyksistä ei voida tehdä lakeja. Määräys on kuitenkin merkittävä askel eteenpäin niille, jotka haluavat säännellä tekoälyn käyttöä. Siinä annetaan Yhdysvaltain kauppaministeriölle ohjeet tekoälyn tuottamien kuvien vesileimojen merkitsemisestä. Määräyksessä käytetään myös puolustustuotantolakia (Defense Production Act), jonka nojalla tekoälyn kehittäjät velvoitetaan turvaamaan testitulokset ja muut kokeilut liittovaltion hallitukselle.

– Hän oli yhtä vaikuttunut ja huolestunut kuin muutkin, Reed lisäsi.

– Hän näki tekoälyn väärennettyjä kuvia itsestään ja koirastaan. Hän näki, miten se voi tehdä huonoja runoja. Ja hän näki ja kuuli äänen kloonauksen uskomattoman ja kauhistuttavan teknologian, joka voi ottaa kolme sekuntia ääntäsi ja tehdä siitä kokonaisen väärennetyn keskustelun.

Maanantaina allekirjoitetun määräyksen aikana Biden myönsi tekoälyn edut, kun sitä käytetään oikein.

– Tekoäly on kaikkialla ympärillämme, Biden sanoi.

– Jotta voimme toteuttaa tekoälyn lupaukset ja välttää riskit, meidän on hallittava tätä teknologiaa.

Kuten alan asiantuntijat huomauttavat, määräys ei myöskään vastaa Euroopan unionin käyttöön ottamia uusia lakeja. Nämä lait kieltävät tekoälyn käytön tietyissä tapauksissa, mukaan lukien lainvalvontaviranomaisten käyttö ihmisten reaaliaikaiseen tunnistamiseen.

Mainos