Mainos
Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 -kiintolevy lupaa järjetöntä luku- ja kirjoitusnopeutta. Sellaista tarvitaan, kun pelien koko ja sisällön määrä kasvaa.

Voit myös kuunnella arvostelun audioversiona tästä:

PS5-konsolia markkinoitiin ennen sen julkaisua äärimmäiseksi uuden sukupolven laitteeksi, jonka latausajat ovat vain muutamia sekunteja. Kokenut pc-pelaaja tiesi jo markkinointivaiheessa, että nopeiden latausaikojen taika ei suinkaan ole mystinen PlayStation-taika, vaan M.2-kiintolevy, joka mahdollistaa valtavat luku- ja kirjoitusnopeudet tavanomaisiin SSD-levyihin nähden. Ja niinpä Pleikkarin sisuksissa sellainen sitten olikin, kuten myös Xbox Series -konsoleissa.

Mainos

M.2-kiintolevy ei kuitenkaan ole sellainen, joka menee suin päin ja miten vain mihin tahansa tietokoneeseen, vaan kyseessä on muistikampa, joka vaatii sitä tukevan emolevyn.

Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 haluaa jo nimensäkin mukaan kumppanikseen uusimman PCIe 4.0 -kiintolevyn, joka mahdollistaa datansiirtonopeudeksi peräti 7 300 mb/s. Eli seitsengigainen möykky siirtyy optimaalisissa olosuhteissa sekunnissa.

Vaan kuinka Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 toimii sitten pykälää vanhemmassa PCIe 3.0 -emolevyssä? Siitä otamme tässä arvostelussa selvää.

Asennus on helppoa, mutta vaatii tarkkuutta

Kiintolevyn asennuspaikka on M.2-levyjen tapauksessa usein suojattu kilvellä, jossa on lämpötahna. Tässä tapauksessa levyn slotti on suoraan näytönohjaimen alapuolella, jonne yltää irroittamatta mitään koneesta.

Levypaikka on suojalevyn alla.

Koska asennus tulee tehdä tietyllä tavalla, voit katsoa siitä ohjevideon, jonka teimme kolmisen vuotta sitten toisella, vastaavalla M.2-levyllä:

Nopea kuin rasvattu Maglite

Nopeustesti neljä vuotta vanhalla PCIe 3.0 -emolevyllä kertoo, että testikoneen C-aseman SSD lukee maksimissaan 503 mb sekunnissa ja kirjoittaa 409 mb sekunnissa. Tämä on varsin standardi vauhti tyypillisille SSD-kiintolevyille.

Testikoneen paskimman USB-SSD-aseman huippunopeus lukemisessa ja kirjoittamisessa on vain 74 mb sekunnissa. Se on jo hidas, sillä ikivanha Bigfoot HDD -asemakin siirtää dataa yli 120 megaa sekunnissa.

Kingston Fury Renegade puolestaan lukee 3,4 gigaa – kyllä, gigaa – sekunnissa ja kirjoittaa 3,3 gigaa sekunnissa.

Optimaalisella nykyaikaisella PCIe 4.0 -emolevyllä puolestaan päästään todella tuohon markkinoituun 7,3 gigan vauhtiin, muttei muinaisjäänne PCIe 3.0 -emolevyn nopeudetkaan hitaita ole.

ASEMATUNNUS LEVYTYYPPI LUKUNOPEUS KIRJOITUSNOPEUS
C SSD 409.38 MB/s 503.48 MB/s
D SSD 336.83 MB/s 455.94 MB/s
E HDD 125.56 MB/s 125.68 MB/s
F Ulkoinen SSD 73.19 MB/s 74.21 MB/s
G Ulkoinen SSD 355.48 MB/s 365.65 MB/s
I SSD 387.94 MB/s 124.27 MB/s
X m.2 3459.69 MB/s 3354.38 MB/s
M.2-levy on kirkkaasti nopeampi kuin tavanomaiset SSD-asemat. Graafi näyttää, että M.2 elää aivan eri todellisuudessa.

Vaikka nopeus noin kahdeksankertainen tavallisiin SSD-levyihin, ei 3,3 gigan siirtonopeus ole kuitenkaan poikkeuksellinen muihin m.2-asemiin verrattuna. Testiemme perusteella se on tyypillinen nopeus PCIe 3.0 -pohjaisilla m.2-asemilla.

Himoittuun 18-kertaiseen nopeuteen päästään kyllä siis uudella Renegadella, mutta emolevyn on todella tällöin tuettava kovempaa tiedonsiirtonopeutta.

Kannattaako ostaa?

Tällainen arviossa ollut kaksiterainen malli maksaa noin 200 euroa, mutta teraisen saa jo vähän yli satasella. Se on hinta, joka on koko hyödyn arvoinen. Jos tietokoneessasi vain on M.2-paikkoja, on jopa tyhmää jättää tällainen ostamatta. Pelit, videot, äänityöt ja kaikki tilaa vievät ja nopeutta tarvitsevat prosessit sujuvat kuin tanssi tällaisen päivityksen myötä.

Lisäksi Kingston on valmistajana niin pitkän linjan peluri, ettei laadusta tarvitse olla huolissaan. Olen itse onnistunut yhden tällaisen paskomaan, mutta kyseessä oli oma moka, sillä ruuvasin sen niin kireälle, että levy taipui. Asennuksessa kannattaa siis olla tarkka kuin rohtuneen rohtuneen peräaukon rasvaamisessa.

Kingston Fury Renegade M.2 on viiden tähden ämkakkonen!

Mainos