Kingston KC3000 jatkaa testaamiemme KC-kiintolevyjen linjaa, eikä tämäkään tikku häpeä seisoa rivissä.
Muistitikkuja käytettiin ennen muinoin jumppavideoiden ja bootlegien siirtelyyn, nykyisin muistitikkujen tapaiset M.2-kikkareet laitetaan koneen sisälle aiheuttamaan häpeää SDD-levyille, sekä pölyä ja kuivia pullanmuruja prossun rinnuksille yskiville HDD-levyille.
Kingstonin tuorein sisäinen SSD-levyuutuus kantaa nimeä Kingston KC 3000 ja se sujahtaa M.2-porttiin, kuten aiemmat testaamamme KC-sarjan M.2-tikut.
Mikä ihmeen M.2?
M.2-teknologia mahdollistaa todella paljon nopeamman datansiirron kuin perinteiset keinot ja aivan tolkuttoman paljon suuremmat nopeudet kuin muinaisilla HDD-kovalevyillä. Jos historiantunnit aiheesta kiinnostaa enemmän, kannattaa lukaista arviomme aiemmista KC-sarjan M.2-kovottimista.
M.2-teknologian kovoilla Steamista ladatut pelit asentuvat nopeammin, jumppavideot eivät ala kesken yskimään ja koneen sisuksissa on enemmän tilaa ilman liikkuvuudelle, sillä M.2-tikut ovat suurinpiirtein jyrän litistämän pikkusormen kokoisia.
Uusi kuosi
KC3000 erottuu edukseen aiemmista bulkkihirvityksiä muistuttavista KC2000- ja KC2500-NVMe M.2 levyistä. Siinä on ohut, tumma ja hillityillä kuoseilla koristeltu suojalevy, joka istuu paremmin näkyville piiloon emolevylle.
Nopeampi kuin ripulikakka?
Valmistaja lupailee KC3000 NVMe M.2 -tikulleen 7000mb/s luku- ja kirjoitusnopeutta.
Pistimme testipenkkiin AS SSD Benchmarkin lähinnä nostalgiasyistä, koska sitä ei ole hetkeen päivitetty, sekä CrystalDiskMarkin joka on nykyään suuremmassa suosiossa. Molemmat on saatavilla netistä ilmaiseksi, joskaan ihan ensimmäisiä hakutuloksia ei välttämättä kannata klikkailla.
Vertailussa tällä kertaa mukana Samsungin Evo 870 SSD, Samsung Pro 980 NVMe M.2, sekä Kingstonin KC3000.
Samsungin Evo 870 edustaa budjettiluokan kikkaretta:
EVO 870 – CrystalDiskMark
Nopeudet eivät tässä SSD:ssä päätä huimanneet ja pysyivät 600mb/s nopeuden nöyrällä alapuolella.
Seuraavaksi suosittu Samsung 980 Pro
980 Pro – CrystalDiskMark
980 Pro:ta saattaa hidastaa se, että NVMe M.2 on turboahdettu Cindy Crawfordin deepfake-humppajumppavideoilla. Valmistaja lupailee Sequential nopeutta 7000mb/s lukunopeudelle ja 5100mb/s kirjoitusnopeudelle, mutta ihan näihin lukemiin ei AS SSD:n kanssa päästy. Sen sijaan KristallidiskoMarkku tuntuu olevan valmistajan kanssa lähes samoilla linjoilla.
Entäs sitten Kingston Kentaki (fried) Chicken, eli KC3000 (Firmware EIFK31.6) – AS SSD?
KC3000 (Firmware EIFK31.6) – CrystalDiskMark
Yllättäin Kingstonin KC3000 pieksee Samsungin Pron tyylikkäästi ja tuloksetkin näyttävät olevan lähestulkoon valmistajan lupaamilla nopeuksilla.
Kingston tarjoaa myös Kingston SSD Manager -softan, jolla tikkuaan voi päivittää, tsekkailla sen terveystietoja ilman Valviran lupia ja tarkistaa lämpötilaa. Tästä ohjelmasta huomasin että PCIe 4.0 väylää lempivällä Kingston KC3000 NVMe M.2 levyllä oli uusi firmware saapunut. Testit suoritettiin aiemmalla ns. pakasta vedetyllä firmwarella.
Kenelle ja miksi?
Kingstonin KC3000 on monella tapaa parannus edeltäjiinsä, ja se pärjää yllättävän hyvin nopeudessaan jopa isojen poikain seuraassa. Hintaa on sellainen puolitoista satkua – ei budjettikikkare, muttei mikään lompakon penetroijakaan. Se on hillityn tyylikäs tikku vailla migreenidiskovaloja ja muita härpättimiä ja istuu hiljaa emolevyllä kuin Batman luolassaan. Tikku nopeudesta tykkääville, jotka haluavat pitää lompakkonsa tuhtina.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.