Mainos
Kun uutiset julistavat tulevan PlayStation 5 -konsolin kiintolevyjen olevan maailman nopeimpia, eikä latausaikojakaan enää ole lainkaan, on myös PC:lle saatava jotain yhtä nopeaa… tai nopeampaa.

Kingstonin tuorein sisäinen SSD-levyuutuus kantaa nimeä Kingston KC 2500 ja se sujahtaa M.2-porttiin, mikäli sellainen emolevystä löytyy.

Mikä ihmeen M.2?

M.2-teknologia mahdollistaa todella paljon nopeamman datansiirron kuin perinteiset keinot ja aivan tolkuttoman paljon suuremmat nopeudet kuin muinaisilla HDD-kovalevyillä.

Mainos

M.2 tunnettiin aiemmin nimellä Next Generation Form Factor (NGFF). Tuossa ihmeellisen maagisessa M.2-liittimessä on siis samaan kasaan sisällytettynä nelilinjainen PCI Express 3.0, SATA 3.0 ja USB 3.0.

M.2:n pääasiallinen tarkoitus on korvata Mini-SATA (mSATA), jota on käytetty mm. SSD-massamuistien liittämisessä kannettaviin tietokoneisiin ja muihin pieniin laitteisiin. Lisäksi jo nopeimman 6 Gbit/s SATA-väylän nopeus alkaa nykyisin olemaan jo rajoittava tekijä nopeimpien massamuistien kanssa, johon PCI Express -väylä tarjoaa helpotuksen.

Nopea kuin Bugatti?

Jotta puheet nopeudesta eivät jäisi pelkkien markkinointilupausten sananhelinäksi, päätimme testata, kuinka nopea M.2-Kingston oikeastaan onkaan.

Aloitimme testaamalla ensin verrokkiasemia. Adatan HD770G on USB 3 -asema, joka edustaa tyypillisintä ulkoista asemaa. Sen luku- ja kirjoitusnopeudet olivat sen verran tahmeita, että testiympäristömme jäätyi sitä testatessa. Alla kuitenkin joitain tuloksia:

Seuraavaksi vuorossa on ”maailman nopeimmaksi” aikoinaan markkinoitu SanDiskin Extreme 900, joka on kohtalaisen hintava, mutta erittäin vikkelä ulkoinen USB-SSD-asema. Sen nopudet olivat aika vakuuttavia:

Samaisen valmistajan sisäinen SSD-levy suoriutui ulkoista paremmin sekä luku- että kirjoitusnopeuksissa, mutta ei kaikkien rasitusten parissa. Tämän vuoksi kokonaispisteet laskivat ulkoista pienemmiksi:

Entäpä sitten Kingstonin KC 2500 M.2 -asema? No, huhhuh. Katsokaa itse:

Teknisiltä ominaisuuksiltaan KC 2500 muuten näyttää tältä:

Form Factor: M.2 2280
Väylä: NVMe PCIe Gen 3.0 x4
Kapasiteetti: 250GB
Kontrolleri: SMI 2262EN
NAND: 96-layer 3D TLC
Salaus: XTS-AES 256-bit
Vaiheittainen luku/kirjoitus: Maks. 3500 / 1200 MB/s
Random 4K luku/kirjoitus: Maks. 375 000 / 300 000 IOPS
Total Bytes Written (TBW): 150TBW
Mitat: 80 x 22 x 3,5 mm
Paino: 8g
MTBF: 2 000 000 h

Kuinka M.2-kiintolevy asennetaan?

Jotta jokaisen olisi helpompi ymmärtää, minkälaisesta asemasta on kyse ja miten sellainen asennetaan, näytämme sen videolla. M.2-asemaa ei siis kannata pitää apinana selässä ja jättää sen takia sisäistä muistia hankkimatta. Asennus on helppoa, nopeaa ja lystikkään kirurgista.

Kenelle ja miksi?

Kingstonin M.2-SSD-kiintolevy on ehdoton hankinta kaikille pelaajille ja videoita sekä raskasta grafiikkaa työstäville. Mikäli koneesta löytyy yksi tai kaksi M.2-paikkaa, ei ole mitään syytä jättää niitä tyhjiksi. Kiintolevyjen hinnat ovat standarditasoa, ne ovat helppoja asentaa ja nopeus on aivan toista luokkaa kuin millään muulla formaatilla.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Kingston KC 2500
Edellinen artikkeliMad Max: Fury Road saa esiosan
Seuraava artikkeli5 salaisuutta, joita et tiennyt Red Dead Redemption 2:ssa
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
kingston-kc-2500-m-2-ssd-kiintolevyn-arvostelu-kohtuutonta-nopeutta-kohtuullisella-hinnallaKingston KC 2500 -sisäinen M.2-SSD on täydellinen valinta kaikille, jotka tarvitsevat nopeutta maksimaalisen tilamäärän sijaan.