Mainos
Kun uutiset julistavat tulevan PlayStation 5 -konsolin kiintolevyjen olevan maailman nopeimpia, eikä latausaikojakaan enää ole lainkaan, on myös PC:lle saatava jotain yhtä nopeaa… tai nopeampaa.

Kingstonin tuorein sisäinen SSD-levyuutuus kantaa nimeä Kingston KC 2500 ja se sujahtaa M.2-porttiin, mikäli sellainen emolevystä löytyy.

Mikä ihmeen M.2?

M.2-teknologia mahdollistaa todella paljon nopeamman datansiirron kuin perinteiset keinot ja aivan tolkuttoman paljon suuremmat nopeudet kuin muinaisilla HDD-kovalevyillä.

Mainos

M.2 tunnettiin aiemmin nimellä Next Generation Form Factor (NGFF). Tuossa ihmeellisen maagisessa M.2-liittimessä on siis samaan kasaan sisällytettynä nelilinjainen PCI Express 3.0, SATA 3.0 ja USB 3.0.

M.2:n pääasiallinen tarkoitus on korvata Mini-SATA (mSATA), jota on käytetty mm. SSD-massamuistien liittämisessä kannettaviin tietokoneisiin ja muihin pieniin laitteisiin. Lisäksi jo nopeimman 6 Gbit/s SATA-väylän nopeus alkaa nykyisin olemaan jo rajoittava tekijä nopeimpien massamuistien kanssa, johon PCI Express -väylä tarjoaa helpotuksen.

Nopea kuin Bugatti?

Jotta puheet nopeudesta eivät jäisi pelkkien markkinointilupausten sananhelinäksi, päätimme testata, kuinka nopea M.2-Kingston oikeastaan onkaan.

Aloitimme testaamalla ensin verrokkiasemia. Adatan HD770G on USB 3 -asema, joka edustaa tyypillisintä ulkoista asemaa. Sen luku- ja kirjoitusnopeudet olivat sen verran tahmeita, että testiympäristömme jäätyi sitä testatessa. Alla kuitenkin joitain tuloksia:

Seuraavaksi vuorossa on “maailman nopeimmaksi” aikoinaan markkinoitu SanDiskin Extreme 900, joka on kohtalaisen hintava, mutta erittäin vikkelä ulkoinen USB-SSD-asema. Sen nopudet olivat aika vakuuttavia:

Samaisen valmistajan sisäinen SSD-levy suoriutui ulkoista paremmin sekä luku- että kirjoitusnopeuksissa, mutta ei kaikkien rasitusten parissa. Tämän vuoksi kokonaispisteet laskivat ulkoista pienemmiksi:

Entäpä sitten Kingstonin KC 2500 M.2 -asema? No, huhhuh. Katsokaa itse:

Teknisiltä ominaisuuksiltaan KC 2500 muuten näyttää tältä:

Form Factor: M.2 2280
Väylä: NVMe PCIe Gen 3.0 x4
Kapasiteetti: 250GB
Kontrolleri: SMI 2262EN
NAND: 96-layer 3D TLC
Salaus: XTS-AES 256-bit
Vaiheittainen luku/kirjoitus: Maks. 3500 / 1200 MB/s
Random 4K luku/kirjoitus: Maks. 375 000 / 300 000 IOPS
Total Bytes Written (TBW): 150TBW
Mitat: 80 x 22 x 3,5 mm
Paino: 8g
MTBF: 2 000 000 h

Kuinka M.2-kiintolevy asennetaan?

Jotta jokaisen olisi helpompi ymmärtää, minkälaisesta asemasta on kyse ja miten sellainen asennetaan, näytämme sen videolla. M.2-asemaa ei siis kannata pitää apinana selässä ja jättää sen takia sisäistä muistia hankkimatta. Asennus on helppoa, nopeaa ja lystikkään kirurgista.

Kenelle ja miksi?

Kingstonin M.2-SSD-kiintolevy on ehdoton hankinta kaikille pelaajille ja videoita sekä raskasta grafiikkaa työstäville. Mikäli koneesta löytyy yksi tai kaksi M.2-paikkaa, ei ole mitään syytä jättää niitä tyhjiksi. Kiintolevyjen hinnat ovat standarditasoa, ne ovat helppoja asentaa ja nopeus on aivan toista luokkaa kuin millään muulla formaatilla.