Mainos
Kingstonilta putkahti emolevyn M.2-paikkaan iskettävä puolijohdelevy yhden teratavun kokoluokassa Respawnin testipenkkiin.

Suurien kokoluokkien kovalevyjen kirjoitus- ja lukunopeudet saattavat olla hitaita. Siksi niitä käytetäänkin lähinnä varastotilana, mutta tekniikka kehittyy ja nopeutta löytyy isoistakin mörssäreistä aivan järjettömästi!

KC2000 on pääosin tarkoitettuu raskaaseen käyttöön ja soveltuukin hyvin esimerkiksi 4K videoiden käsittelyyn ja varsinkin pelaamiseen. Latausajat tippuvat roimasti kuten tiedostojen siirtelykin asemasta toiseen.

Mainos
KC2000 on pieni, ruma ja helvetin tehokas!

Sinne se sujahtaa

SSD asennetaan emolevyn M.2-paikkaan, mikäli emolevy tällaista tukee. Vanhemmissa emoissa ei tätä paikkaa nähdä, mutta saatavilla on adaptereita, jolloin vanhempaankin rautaan saa tämän kiinni.

KC2000:n asentaminen on varsinkin pieninäppisille äärimmäisen helppoa. Tikku tungetaan lievässä kulmassa M.2-paikkaan, painetaan emolevyyn kiinni ja ruuvia perään. Ruuvia ei toimiteta mukana, vaan sen joutuu jokainen itse hommaamaan, mutta emolevyn mukana tulee usein tulee mukana naula.

Kannettavissa kannattaa ensin tarkastaa sopiiko koon puolesta sisälle vai joutuuko hakemaan pienempää, läppäreihin tarkoitettua kokoluokkaa.

Nopea, mutta ruma

2280-kokoinen Kingstoni sopii useampaankin emolevyyn standardikoonsa vuoksi, mutta esteettiselle silmälle se on ruma kuin mikä. Varsinkin jos haluat koristella ATK-laitteistosi trendikkäästi RGB-valoilla, savukoneilla ja lasiseinillä, jää KC2000 rumaksi ankaksi. Mitä sitten? Ei nämä mitkään missikisat olekaan. Nyt mennään nopeus edellä!

Aseman asennus on helppoa kuin heinän syönti.

Nopeutta löytyy KC2000:sta melkoisesti. Se ei ole markkinoiden nopein, mutta koonsa vuoksi ripeyttä löytyy tarpeeksi. Kirjoitus- ja lukunopeuksia testattiin CrystalDiskMark ja AS SSD-ohjelmilla. Verrokkiksi laitettiin jo muutaman vuoden vanha perinteinen SSD. Testin tarkoitus on lähinnä suuntaanäyttävä, koska kokoluokatkin ovat täysin erit. Kuitenkin huomataan melkoista eroa nopeuksissa.

KC2000:n luku- ja kirjoitusnopeuksiksi kehutaan 3,200/2,200 MB/s ja samoissa lukemissa testitkin sen näyttivät tulostavan. Pelikäytössä Red Dead Redemption 2:n tarinamoodin latausajat puolittuivat aiemmasta ja Diablo 3:n latausajat katosivat käytännössä kokonaan.

CDM ja ASSSD:n testiohjelmilla tulokset kertovat omaa tarinaansa

Data pysyy turvassa

Kestävää kehitystä on myös Kingstonilla mietitty ja KC2000 kestääkin helposti jopa kymmeniä vuosia, riippuen toki siitä mitä sillä tehdään. Jos rasitusta on roimasti päivästä toiseen on elinkaari tietenkin pienempi, mutta normaalissa käytössä ei tästä tarvitse murehtia. Tietojen salassapito on myös äärimmäisen tärkeää nykyaikana, joten KC2000 on ajan tasalla. 256-bittinen XTS-AES-salaus pitää datan ja TikTok-videosi turvassa.

Hintaa yhden teratavun KC2000 kertyy noin 170 €, ja verrattuna puolet pienempään, 500 Gb:n noin satkun hintaan, tämä ei ole kovin kallis. Saatavilla oleva kahden teratavun KC2000 onkin jo toinen asia. Se on hitaampi ja yli puolet kalliimpi, joten vielä kannattaa odotella jos tilavaatimuksia yksi teratavu ei tyydytä.

Kingston KC2000 teknisiä tietoja:

Form factor M.2 2280
Interface NVMe™ PCIe Gen 3.0 x 4 Lanes
Capacities2 250GB, 500GB, 1TB, 2TB
Controller SMI 2262EN
NAND 96-layer 3D TLC
Encrypted XTS-AES 256-bit Encryption
Mainos