Kun Richard Dean Anderson astui ensimmäistä kertaa kameran eteen pelkästään ilmastointiteippi ja paperiliitin aseinaan, tuskin kukaan aavisti, että MacGyver tulisi jäämään televisiohistorian ikonisimpien sarjojen joukkoon.
Vuonna 1985 ensimmäisen kerran ruuduissa nähty sarja yhdisti kekseliäisyyden, toiminnan ja hyväsydämisyyden tavalla, joka valloitti katsojien sydämet ympäri maailmaa.
Kun toiminta kohtasi aivot
MacGyver sai alkunsa yhdestä yksinkertaisesta ideasta: entä jos toimintasankari ratkaisisikin ongelmansa ilman aseita?
Sarjan luoja Lee David Zlotoff halusi luoda hahmon, joka hyödyntää tiedettä ja kekseliäisyyttä väkivallan sijaan. Tuloksena syntyi Angus MacGyver, entinen salainen agentti, joka pystyi rakentamaan pommin purukumia ja paristoa käyttäen.
Ikoniset hahmot ja näyttelijät
Vaikka Richard Dean Anderson kantoi sarjaa harteillaan, myös muut hahmot jättivät jälkensä. Dana Elcar, joka esitti MacGyverin mentoria ja pomoa Pete Thorntonia, toi sarjaan vakautta ja sydämellisyyttä. Pete oli Phoenix Foundationin johtaja ja tarjosi MacGyverille jatkuvasti uusia tehtäviä.
Mielenkiintoista on, että Elcar menetti näkönsä myöhemmin oikeassa elämässä, ja tuotanto päätti kirjoittaa myös hahmon sokeuden osaksi sarjaa.
Lisäksi sarjassa nähtiin useita kertoja ikimuistoinen pahishahmo Murdoc, jonka esitti Michael Des Barres. Murdoc, kansainvälinen palkkamurhaaja ja MacGyverin ikuinen arkkivihollinen, oli yhdistelmä vaarallisuutta ja karismaa, joka piti katsojat jännityksessä jokaisessa kohtaamisessa.
Tiesitkö näitä?
MacGyverin etunimi, Angus, paljastettiin vasta 7. tuotantokaudella, vaikka nimi oli tiedossa jo sarjan alusta asti. Myös monet sarjan keksinnöt, kuten ”paperiliitinpommi”, ovat myöhemmin inspiroineet katsojia kokeilemaan omia kädentaitojaan – vaihtelevalla menestyksellä.
Sarjassa käytetty ”MacGyverismi” oli usein tutkimustiimin ja kirjoittajien yhteistön tulos. He konsultoivat asiantuntijoita varmistaakseen, että keksinnöt olisivat ainakin teoriassa mahdollisia.
Yksi tunnetuimmista mokista on jaksossa, jossa MacGyver rakentaa ultrakevyen lentokoneen bambusta ja muovista. Vaikka idea oli huvittava ja kekseliään kuuloinen, insinöörien mukaan se olisi ollut mahdoton toteuttaa oikeasti.
Olemme aikaisemmin listanneet myös muita MacGyverin typeriä keksintöjä. Voit lukea niistä omassa artikkelissaan, tästä.
Suosion hiipuminen
1990-luvun alussa MacGyverin suosio alkoi hiipua, osittain siksi, että katsojien kiinnostus siirtyi synkempiin ja realistisempiin tarinoihin. Sarja päättyi virallisesti vuonna 1992 seitsemännellä tuotantokaudellaan.
Myöhemmin tuotettiin kaksi tv-elokuvaa, MacGyver: Lost Treasure of Atlantis ja MacGyver: Trail to Doomsday, jotka eivät kuitenkaan saavuttaneet samanlaista suosiota kuin alkuperäinen sarja.
Vuonna 2016 CBS päätti herättää sarjan henkiin uudella versiolla, mutta vaikka uusi MacGyver löysi oman yleisönsä, se ei koskaan yltänyt alkuperäisen sarjan kulttimaineeseen.
Vaikka aika onkin muuttunut ja sarjan käsitteet saattavat vaikuttaa vanhanaikaisilta, sen perintö elää edelleen niin uusissa ohjelmissa kuin popkulttuurissa. Kuten MacGyver itse saattaisi sanoa: ”Kun on tarpeeksi ilmastointiteippiä, kaikki on mahdollista.”
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.