Mainos

Alkuperäinen Nintendo 3DS -käsikonsoli julkaistiin vuonna 2011. Neljän vuoden ja monien huippupelien jälkeen on koittanut päivityksen aika.

New Nintendo 3DS on monella tapaa malliesimerkki valmistajansa filosofiasta. Uudistukset on toteutettu konservatiivisesti, mutta pelaajan parasta ajatellen. Parempi näyttö, tehokkaampi prosessori, uudet näppäimet ja namiskuukkeleiden paikkamuutokset istuvat täydellisesti siihen jatkumoon, jonka Nintendo DS aloitti jo yli kymmenen vuotta sitten. Tämä näkyy myös siinä, että taaksepäin yhteensopivia pelejä on kertynyt vuodesta 2004 asti.

xtv:n toimitus sai kokeiltavakseen uuden konsolin XL-version, jonka suurin poikkeama pikkuveljeensä nähden on luonnollisesti näyttöjen isompi koko. Toinen ero on puhtaasti ulkonäöllinen: pienemmässä New 3DS -laitteessa omistajalla on mahdollista kustomoida laitettaan erilaisilla värikuorilla. Suurruudun omistajan on taas tyytyminen kahteen värivaihtoehtoon, metallinmustaan ja -siniseen.

Mainos

Pinnallisuuden syntiin taipuvana kirjoittajana on varsinainen arvostelukin syytä aloittaa puhtaasti ulkonäöllisistä seikoista. Pinnaltaan New 3DS XL kiiltää kuin aamuauringossa makaava timantti. Lakattu ulkoasu miellyttää allekirjoittanutta huomattavasti enemmän kuin edeltäjäkonsolin mattameininki. Pienen sormenjälkimagnetisminkin voi hyvin antaa anteeksi.

Muitakin päällepäin näkyviä uudistuksia on New 3DS -konsoliin tehty runsaasti. Merkittävimpiä näistä ovat varmasti kaksi uutta olkanappulaa sekä pelikameran liikuttamiseen tarkoitettu c-tatti. Uudet näppäimet asettavat laitteen ohjattavuudeltaan vihdoin samalle viivalle muiden konsoleiden kanssa.

Rautaa on hiottu myös vanhojen osien osalta. Äänenvoimakkuuden säätö on siirretty yläruudun laitaan ja pelikasetit syötetään nyt laitteen etupuolelta. Kummatkin uudistukset tekevät pelisessioista aavistuksen miellyttävämpiä. Nintendo näyttääkin kuunnelleen fanien toiveita varsin kuuliaisesti.

Varsinainen peli- ja käyttökokemus ovat kuitenkin edelleen ne monen ostopäätöksen ratkaisevat asiat. Ilokseni voin todeta, että New Nintendo 3DS on hintansa arvoinen investointi.

Ensiksikin alkuperäistä laitetta riivannut 3D-kuvan hajoilu on saatu pään liikkeitä seuraavan sensorin ansiosta lähes täysin eliminoitua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ilman laseja toimiva kolmiulotteisuus hurmaa katsojansa aivan uudella tavalla. Uuden 3DS:n ulottuvuusominaisuus on myös huomattavasti hellempi silmille – piirre, joka saa varmasti monet pelaajat harkitsemaan uudelleen 3D -nupin vetämistä kaakkoon.

Uudet näppäimet toimivat oivallisesti. C-tatilla on helppo liikuttaa kameraa ja ylimääräiset olkanäppäimet helpottavat peleissä monia askareita. Yhteensopivuus Circle Pad Pro -pelien kanssa antaa hyvän syyn nauttia uudelleen esimerkiksi Resident Evil Revelationsin tarjoamasta kauhugalleriasta. Kyseisiä kontrollimahdollisuuksia hyödyntäviä pelejä on kuitenkin markkinoilla toistaiseksi aika vähän. Tiedämmekin vasta tulevaisuudessa, kuinka hanakasti pelintekijät uusiin mahdollisuuksiin tarttuvat. Pienenä riskinä nimittäin on, että vanhan 3DS -konsolin omistajia ei haluta vieraannuttaa.

Viimeisenä vaan ei vähäisempänä uudistuksena on konsolin huomattavasti tehokkaampi prosessori. Tällä hetkellä tämä tarkoittaa responsiivisempaa käyttöjärjestelmää ja liukkaammin luistavaa surffailua netissä. Tulevaisuudessa myös näyttävämpiä, New 3DS -konsolille eksklusiivisia pelejä.

Pienen moitteen Nintendo saa siitä, ettei uuden konsolin mukana tule lainkaan laturia. Vaikka vehje on yhteensopiva aina muinaisiin DSi -latureihin saakka, saattaa normikuluttaja hämmentyä, kun paketti ei ole täydellinen. Toisaalta ymmärrän ajatuksen turhan johtosekamelskan minimoinnista ja kierrätyksen suosimisesta.

Kaiken kaikkiaan New Nintendo 3DS osuu uudistuksissaan nappiin. Se on ehdottomasti paras markkinoilta löytyvä käsikonsoli, joka jokaisen mobiilina viihtyvän pelaajan kannattaa hankkia.

Plussat: Miinukset:
+ Paremmin toimiva 3D-näyttö
+ Selkeästi nopeampi prosessori
+ Lisänäppäimet
+ Nappuloiden parempi sijoittelu
+ Ulkonäkö
-Paketissa ei laturia 

Arvosana: 9/10

Aaro Kare

Mainos