Mainos

Kun kuulokkeista halutaan ottaa kaikki irti, on väliin tungettava vahvistin. Creative tarjoaa vaihtoehtona kannettavaa, mutta järeää uutta X-sarjalaistaan.

24-bittinen, 192 kHz:n ja 120 dB:n USB-DA-muuntimella (Digital Audio Converter) varustettu Sound BlasterX G5 on oiva vaihtoehto hieman enemmän kuulokeääneltä vaativalle pelaajalle ja elokuvankatsojalle. Mikäli kotiteatterista ei löydy kunnollista viritinvahvistinta tai tietokoneessa tuulettuu emolevyn oletusäänikortti, on G5 loistava kompromissi, joka toimii kaikissa pelikoneissa – myös Xbox One:ssa.

Itse olin hieman skeptinen koko möhkäleen toimivuudesta. Tein testejä sekä elokuvien, että pelien voimin. Olin kuitenkin kuin ällikällä lyöty, huomatessani, että gee vitonen todella toimii. Se parantaa merkittävästi etenkin elokuvien äänenlaatua, kun toistolaitteena on PS4 ja kuulokkeiden ulostuloreikänä ohjaimen kaiutinkolo. Ohjaimen tai kuuloke-USB-pistoke kun korvataan G5:llä, on eroa kuin yöllä ja päivällä.

Mainos

Sama juttu PC:llä. Jos ääntä ampuu kuulokkeisiin perusäänikortilta, on välissä oleva G5 todellinen sidekicki kunnon kuulokkeille.

Kotiteatterivahvistimen kuulokeulostuloon verrattaessa G5 tietysti häviää hieman, riippuen tietenkin vahvistimen kuulokeominaisuuksista. Mikäli sellaista ei löydy ja kuulokkeet ovat pääasiallinen tai edes 50 % äänilähde, kannattaa G5:ttä harkita ihan tosissaan.

Creative lupailee USB:n kautta liitettävästä mokkulastaan irtoavan myös puhdasta 7.1-tilaääntä, vaikka ulostulona on stereojakki. Tilaääni tehdään tälläkin kertaa kaiuttamalla ja sen toimivuus on enemmän tai vähemmän tuurista kiinni. Joissain tilanteissa se toimii, toisissa ei lainkaan. Kaikuäänen toimivuuteen kun vaikuttaa tuhat eri tekijää. Pelkän surroundin toivossa ei G5:tä kannata hamuta, sillä kaiutettu keinotilaääni on aina keinotilaääntä.

G5 on kuulokepelaajan ja kuulokelaffalooppaajan aputyökalu. Se on kannettava, joten se konvertoi myös puhelimen tai tabletin äänen paremmaksi. Sen voi ottaa mökille mukaan ja sitä voi käyttää työpaikalla, jos työtä tekee esimerkiksi atk:lla. G5 on pätevä vaihtoehto, joka tuottaa hienoa ääntä, mutta kuumenee todella nopeasti eikä korvaa täysin kotiteatterivahvistimen ominaisuuksia.

PLUSSAT

+ suunnittelu
+ äänenlaatu on yllättävästi parempi kuin odottaa saattaa
+ ulkoinen äänensäätökiekko
+ kannettava ja sopii PS4-, Xbox One- ja PC-yhteensopiva
 
MIINUKSET
 
– kuumenee nopeasti
– ei korvaa kotiteatterivahvistinta
– 7.1-surround toimii hyvin vain, kun lähdemateriaali on miksattu oikein (esim. peleissä kuulokeasetusten ollessa päällä)
Mainos