Mainos
Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin pelata hyviä mobiilipelejä jäätävän huonolla touch screen -tuntumalla suoraan puhelimen lasia niistämällä. Mistä siis hyvä ohjain mobiilipeleihin? Me testasimme onko noin 60–70 euron hintaluokassa myytävästä Steelseries Stratus Duosta mihinkään.

Steelseries Stratus Duo on yksi vaihtoehto kunnolliseen mobiilipelaamiseen. Esimerkiksi GTA San Andreas tai 3D-autopelit saavat aivan uutta potkua peliohjaimella pelattuna. Netti on täynnä tutoriaaleja, miten DualShock tai Xbox One -ohjain liitetään luuriin, mutta aina vippaskonstit eivät onnistu. Steelseries Stratus Duo on kuitenkin tehty mobiilipelaamiseen.

Mainos

Ohjaintuntuma ja design

Ohjaimen ulkonäko on yhdistelmä Xbox One -ohjainta ja PlayStationin DualShockia. Ensimmäistä Stratud Duo kuitenkin muistuttaa enemmän. Tattien sijoittelu on sama kuin Dualshockissa, mutta muutoin tatit ovat kuin Xbox One -ohjaimesta. Jämäkät, tarkat ja deadzonettomat.

Ristiohjain hakee myös innoituksensa XO-ohjaimesta, mutta se on mattapintainen. Toimintonapit noudattavat Boxin A, B, X, Y -logiikkaa, mutta liipasimet Pleikkarin L1, L2, R1 ja R2 -nimitystä.

Ohjaimen takaa löytyvät kaikki liittimet ja säätimet; WLAN- ja Bluetooth-kytkimet, latauskolo sekä paritus- ja akkunapit.

Ohjaimen tuntuma on kuin XO-ohjaimessa, eli se sopii käteen ja tuntuu jämäkän hyvältä. Ohjain päihittää heittämällä Dualshock 4:n, mutta jää hieman XO-ohjaimen kokonaisfiiliksestä.

Käytettävyys

Stratus Duo on tehty PC-ohjaimeksi. Se toimii PC:ssä langattomana Xbox One -ohjaimen korvikkeena ja on täten erinomainen vaihtoehto esimerkiksi VR-peleihin. Parhaimmillaan se on kuitenkin mobiilipeleissä. Ohjaimeen saa erillisenä lisävarusteena puhelintelineen, jolla puhelin voidaan kiinnittää suoraan ohjaimeen.

Ohjaimen suuri koko, eli tavallisen peliohjaimen koko on kuitenkin haaste, jos esimerkiksi matkareppu on jo täynnä kamaa. Ohjain ei ole nimittäin mikään taskulaite Nintendo Switchin JoyConien tapaan.

Akun luvataan kestävän ohjaimessa yhdellä latauksella reilut 20 tuntia. Lataus täyteen tapahtuu muutamassa tunnissa.

Android… mutta entä iOS?

Stratus Duo toimii puhelinmaailmassa vain Android-laitteissa. Yhdistäminen tapahtuu asettamalla signaalivalitsin Bluetooth-tilaan ja panemalla ohjaimen päälle. Android-laite löytää ohjaimen hetkessä ja paritus on jatkossa muutaman sekunnin homma.

iOS-laitteet eivät löydä ilman Jailbreakausta ohjainta lainkaan. iPad ja iPhone eivät anna Stratus Duoa näkymäänsä lainkaan. Tätä varten Steelseriesillä on oma ohjain Apple-käyttäjille. Harmi, sillä yksi ohjain kaikkiin mobiililaitteisiin olisi parasta kuluttajalle. Applen rajoitettu rajapinta on kuitenkin omenayrityksen suuri rahantekovaltti.

Miltä pelit tuntuvat?

Stratus Duolla on laaja tuki eri peleille. Modernit autopelit, kuten Asphalt 8 ja 9, Grand Theft Auto Vice City ja San Andreas, Real Racing 3 ja monet muut pelit ovat suoraan tuettuja. Grand Theft Auto -peleissä tuntuma on täydellinen ja suoraan kuin Pleikkari kakkosen ajoilta. Pelaaminen on silkkaa nautintoa tavalliseen puhelinswaippailuun verrattuna.

Harmillisesti osa isoistakin peleistä kuten Mortal Kombat, Need for Speed, Trials ja Assassin’s Creed eivät omaa tukea ohjaimelle. Juuri näitäkin olisi ollut huomattavasti nautinnollisempaa pätkiä menemään tattia hakkaamalla lasin pyyhkimisen sijaan.

Kannattaako ostaa?

Steelseries Stratus Duo maksaa Suomessa noin 70 euroa. Mikäli pelaaja havittelee sekä langatonta ohjainta PC:lle että ohjainta mobiilipeleille, saa molemmat samassa Status Duo -paketissa. Tällöin valinta on helppo ja ohjain on todellakin ostamisen arvoinen.

Jos PC-pöydällä puolestaan lymyilee jo Xbox One -ohjain, eikä langattomuudella ole merkitystä, ja tarpeena on vain mobiilipeliohjain Androidille, kannattaa 70 euron hintaa peilata omiin mobiilipelitarpeisiin. Pelkkään mobiilipelailuun on tarjolla edullisempiakin ohjaimia.

SteelSeries Stratus Duo on kuitenkin ohjainten premiumia Xbox One -ohjaimen ja DualShockin parhaat puolet yhdistäen.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
SteelSeries Stratus Duo
Edellinen artikkeliThe LEGO Movie 2 Videogame -arvostelu – Nastaa vai samaa vanhaa pas%aa?
Seuraava artikkeliHuhu: Watch_Dogs 3 sijoittunee Lontooseen
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
laitearvostelussa-steelseries-stratus-duoStratus Duo on peliohjainten premiumia Xbox One -ohjaimen ja DualShockin parhaat puolet yhdistäen.