Mainos
Last Epoch on ARPG-genren haastaja, jollaista ei ennen olla nähty.

Voit myös kuunnella arvostelun audioversiona tästä:

Last Epoch on nyt jo saavuttanut enemmän kuin moni muu peli tulee koskaan saavuttamaan. Se on ollut early access -kehityksessä neljä vuotta ja myynyt jo yli miljoona kappaletta. Julkaisupäivä on 21. helmikuuta 2024. Sen erottaa myös kilpailijoista se, että sen takaa löytyvät old school ARPG -fanit, joiden rakkausprojekti peli on.

Mainos

Ei keksi mekaniikoita uudelleen

Last Epoch ei pyri erottumaan keksimällä pelimekaniikoilta pyörää uudelleen. Pelaaja etenee tarinan läpi tuhoten satapäisiä hirviölaumoja yksin tai aina neljän ystävän kanssa kohti loppupeliä, jossa pelaaja pystyy entisestään kehittämään hahmoaan pelaten echo-haastetasoja, taistelemalla areenalla loputtomia vihollisaaltoja vastaan sijoituksista kilpaillen tai seikkailemalla luolastoissa, joiden oletukset vaihtuvat valinnasta riippuen.

Last Epochin tarina on Last Epoch artifaktin ympärille kehittyvä sillisalaatti, jossa seikkaillaan usealla aikajanalla aina muinaisesta menneisyydestä kaukaiseen tulevaisuuteen yrittäen pelastaa itse aikaa.

Tarinankerronta on parhaimmillaankin vain fantsufanipoikatasoa ja tällä osa-alueella Last Epoch on heikoimmillaan. Käsikirjoitus ontuu myös keskusteluiden osalta, jotka eivät osaa päättää yrittääkö peli ottaa itsensä vakavasti vai ei.

Diablo 4:n kaltaista CGI-tykitystä ja tarinankerrontaa on siis turha etsiä Last Epochin alati vaihtuvista ja kieltämättä upeista maisemista.

Last Epoch asettuu muutenkin hyvin keskikastiin ARPG-genressä. Se ei loista millään osa-alueella mutta se samalla uhkuu potentiaalia.

Taistelu ei ole ihan niin tiukkaa kuin D4:n tai Paths of Exilessa. Graafisesti peli on ihan ok joista jo mainitut ympäristöt saavat eniten kehuja. Animaatiot ovat peruskauraa ja hirviödesign kumartaa Aasian suuntaan.

Hahmonkehitys on pelin parasta antia

Pelaaja voi valita itselleen hahmon viidestä eri hahmoluokasta joista jokainen voi kehittyä yhteen mestaruus-luokkaan, jota ei pysty pelin aikana vaihtamaan. Druidi voi esimerkiksi valita muodonmuutoksen, shamaanin tai petomestarin tien kun taas roguen valinnat ovat aina salamurhaajasta metsästäjään joka käyttää apunaan haukkaa.

Pelaajalla on siis 15 eri taitopolkua ja jokainen niistä eroaa toisistaan huomattavasti. Pelaaja pystyy myös rakentamaan poikkeuksellisen erilaisen ja itselleen sopivan hahmon.

Vaikka ulkonäköä ja sukupuolta ei voi valita, on hahmon kehitys ja omien kykyjen sekä erikoistumisen valinta Last Epochin parasta antia. Se saa D4:n ja jopa Path of Exilen tuntumaan rajatuilta ja geneerisiltä.

Siinä missä yleensä ARPG-peleissä etsitään loputtomasta tavaravirrasta parhaita paloja, kannustaa Last Epoch kehittämään itselleen parhaat varusteet kokoamalla niihin tarvittavat riimut ja osaset.

Aseita, varusteita ja muuta roinaa tippuukin niin paljon koko ajan, että Last Epoch tarjoilee hyvinkin kattavan Loot Filter -toiminnon, jolla grindauksen aikana voi piilottaa kaiken paskan jolle ei ole käyttöä sillä kauppiaat hyvittävät minimaalisesti harvinaisestakin kamasta.

Last Epoch myös loistaa käyttäjäystävällisyydellään ja se opastaa pelaajaa kaikilla osa-alueilla, varmistaen että tiedät koko ajan mitä pystyt tekemään ja miten. Esimerkiksi taitopuusta pystyy erikseen hakemaan kaikki tuliperäiset taidot jotta hahmon kehitys haluttuun suuntaan on mahdollisimman helppoa.

Ei mikään täydellinen timantti

Pienet hiomattomat kulmat kuitenkin raapivat kokemusta edelleen. Pieniä ihmeellisyyksiä vilisee etenkin moninpelin osalta aina pelaajan peliin kutsumisesta kerättyjen tavaroiden lahjoittamiseen, joka tuntuu merkillisen kankealta ottaen huomioon että sen pitäisi olla peruskauraa.

Latausajat ovat tämän päivän standardeihin verrattuna piinaavan pitkät ja virheellinen siirtymä alueelta toiseen, jota tapahtuu yllättävän paljon, aiheuttaa vitutusta.

Last Epoch onnistuu monella tapaa jo olemaan parempi kuin D4 puutteistaan huolimatta. Se ei ole rahastamssa pelaajaa ja sen tarjoama sisältö on oikeasti mielekästä ja hahmon kehitys helvetillisen hauskaa.

Pieni 30 euron hintalappu antaa jokaiselle syyn kokeilla peliä ja mikromaksut ovat 100 % kosmeettisia.

Last Epochia kannattaa kokeilla jos ARPG-genre on ominta. Se tekee paljon oikein ja nyt on vasta kyseessä versio 1.0, joten vain taivas on rajana jos kehitystiimi seisoo pelin takana julkaisun jälkeen.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Last Epoch
77 %
Edellinen artikkeliJames Gunn kertoo nyt, miksi Guardians of the Galaxy Vol. 3:ssa kiroillaan
Seuraava artikkeliNeed for Speed -pelisarja täyttää 30 vuotta ja juhlistaa sitä Unboundin lisäsisällöllä
Each person who ever was or is or will be has a song. It isn't a song that anybody else wrote. It has its own melody, it has its own words. Very few people get to sing their song. Most of us fear that we cannot do it justice with our voices, or that our words are too foolish or too honest, or too odd. So people live their song instead.
last-epoch-arvosteluLast Epochia kannattaa kokeilla jos ARPG-genre on ominta. Se tekee paljon oikein ja nyt on vasta kyseessä versio 1.0, joten vain taivas on rajana jos kehitystiimi seisoo pelin takana julkaisun jälkeen.