Logitechin tuotteet ovat varmasti monelle tuttuja, mutta löytyypä sieltä pelaajillekin oma osastonsa, joka kulkee nimellä Logitech G. Tiimi vääntää nimen omaan pelaajille tehtyjä ratkaisuja, ja syksyn kuumin mallisto on vaatimattomasti PRO. Seuraava tuote jonossa on langaton pelinäppäimistö, Logitech G Pro X TKL. Pärjääks sil?
Muistan kuin eilisen päivän kun meidän perheeseen saapui ensimmäinen Logitechin hiiri. Siinä oli jumalauta kolme nappia! Ei meillä ollut hajuakaan, mitä sillä keskimmäisellä tehtiin, mutta jälkeenpäin joku kertoi sen olevan tärkeä osa CAD-ohjelmointia. Oli miten oli. Pallo oli silti paskassa ja aina tuli turpaan Quakessa. Toisin on nykyään, eikä enää tarvitse piilotella, auringossa kusenkeltaiseksi muuttunutta osoitinlaitetta aina kun sukulaiset tulee kylään.
Ammattilaisen silmään
Näppäimistö on mallia TKL eli ”TenKeyLess” jossa näppis on ilman numeronäppäimistöä. Sitä puolta kun ei pelaamisessa tarvita laisinkaan. Siksi näppäimistö on luonnollisesti pienempi kuin täysi lankku.
Mitään turhaa ylimääräistä kilkettä ei Pro X TKL:stä löydy, vaan se keskittyy raakaan suorituskykyyn. Ei tämä silti mikään ruma ole – päinvastoin. Erittäin tyylikäs ohjainlaite on saatavilla mustana, valkoisena, sekä pinkkinä. Arvostelussa oleva demokappale on näistä se ensiksi mainittu.
Näppiksen oikeassa yläkulmassa on fascia-rullalta näyttävä osa, jolla sormien lihassäikeet saadaan minttiin ja kramppailut voi unohtaa. Oikeasti sillä voit säätää esimerkiksi äänenvoimakkuutta, mutta siitä suunnittelijoille mietettä.
Funktionamikoiden ylälehtereillä lymyilee muutama käytännöllinen, pyöreä painike. Lightspeed- sekä Bluetooth-yhteyspainikkeet. Pelitila-napilla kuohitaan näppäimistöltä kaikki turhat napit pois ja RGB-valojen kirkkaudensäädin.
Oikealta laidalta löydät vielä eteen-taakse-play-pause- ja mykistä-napit. Itse näitä viimeksi mainittuja nappeja olen käyttänyt joskus 1990-luvun loppupuolella euroteknobiisien vaihtamiseen. Käyttääkö näitä joku vielä?
Ammattilaispelaajat ovat koko ajan liikkeellä, joten oma suosikkinäppis kulkee aina mukana. Ongelmana on ollut näppäinhattujen irtoaminen kun lankku kiskaistaan repusta ulos, mutta PRO X TKL:n mukana tuleva kätevä kantolaukku poistaa tämän harmin kertalaakilla.
Viimeisintä teknologiaa
Ei ole epäilystäkään, että sisälmykset ovat sisäelinrasvalta säilyneet ja nivelet on öljytty kunnolla.
Uusi innovaatio, Lightspeed-yhteys tarjoaa vimosen päälle suorituskykyä, sekä luotettavuutta joka kilpapelaamisessa on äärimmäisen tärkeässä roolissa. Lightspeed-langaton yhteys kantaa Logitechin mukaan 50 tuntia pelaamista ja väitetään olevan nopeampi kuin kilpailijoiden langalliset näppäimistöt. Kasuaalipelaaja tuskin huomaa eroa Bluetooth- sekä Lightspeed-yhteyksien välillä, mutta napin painalluksella voi yhteyden vaihtaa toiseen. Langalliseksi vekottimen saa USB-C-kaapeliyhteydellä, joka luonnollisesti myös lataa akut.
Napeissa on kahden muovikerroksen PBT-näppäinhatut. PBT tulee sanahirviöstä, Polybutyleenitereftalaatti. Suomeksi: ne on helvetin kestäviä.
Arviokappaleessa kytkimet ovat tactile, eli kytkin ilmaisee painalluksen tarkkaan ja oikea-aikaisesti hienoisella naksahduksella, mikä soveltuu ihanteellisesti kilpa- ja FPS-pelaamiseen. Saatavana on myös Linear, sekä Clicky.
Sateenkaariherkkuja ja pelitiloja
Pro X TKL:ssä on tietenkin nykymaailman menoon soveltuvat RGB-valaistukset, joita voi säätää aivan miten haluaa Logitech G Hub -ohjelmistolla. Itse en edelleenkään ole kovin RGB-fani, mutta näytön mallintaja-asetus on pirun kiva. Se tarkoittaa sitä, että mitä värimaailmaa näytöllä on sen näppäimistön valot mallintaa.
Kauhupeleissä on paljon pimeyttä, joten näppäimistöllä ei silloin valoa ole mikä vaikeuttaa pelaamista. Tätäkin voi Hubista säätää, ettei aivan pimeäksi vetele kuin keski-ikäisen viikonloppupämppä, Kotkan Meripäivillä.
Näppäimistöltä löytyy fyysinen nappi pelitilalle, joka tarkoittaa sitä, että G Hub-ohjelmalla voit kytkeä kaikki ylimääräiset napit pois päältä mitä ei tietyissä peleissä tarvita. Eipä tule virhepainalluksia.
Pelitila on todella hyvä keino opetella käyttämään jotain muuta kuin WASD-näppäimiä. Esimerkiksi YGHJ-yhdistelmällä saat sormien ympärille paljon enemmän näppäimiä, mutta harjoittelu ilman pelitilaa voi olla haasteikas. Pelitilassa käytössä olevat napit ovat valaistuja, ja pois kytketyt pimeinä.
Onko se siis ostettava?
Logitech G PRO X TKL ei ole halvin näppäimistö, eikä sen pidäkään olla. Äärimmäisen laadukas, nopea ja helppo käytettävyys nostavat hintalapun sinne yli kahteensataan.
PRO X TKL on erittäin hintansa väärti ja toimii suunnannäyttäjänä muille näppäimistövalmistajille. Yksinkertaisesti paras pelinäppäimistö!
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.