Mainos
Madden NFL 19 aloittaa EA:n urheilusyksyn ryminällä. Vaikkei laji ole koskaan nauttinut Suomessa suuren yleisön suosiota, on se milleniaalien käsittelyssä noussut jonkinlaiseen renesanssiin, jopa täällä pohjolassa.

”Faith, family and football” listasi Los Angeles Chargers -joukkueen pelinrakentaja Philip Rivers muutama vuosi sitten haastattelussa. Tämä lainaus kuvastaa hyvin koko kokoon puristettua pakettia nimeltä Madden NFL 19. Se on palanen amerikkalaisuutta, patriotismia ja shakkia.

Mainos

Taktikoi tai valitse muiden taktiikat

Jokainen hyökkäys ja puolustus alkaa taktiikan valitsemisella. Oikeiden valmentajien pelikirjat koostuvat sadoista, jopa tuhansista erilaisista formaatioista. Näistä valitaan sitten, miten palloa joko juostaan tai heitetään eteenpäin. Jos yliampuva taktikoiminen ei kiinnosta, peli tarjoaa myös valmentajien suositukset ja communityn -valinnat kaikkiin hyökkäys ja puolustuspeleihin.

Hyökätessä pelinrakentajaa tai juoksijaa ohjataan. Heittäessä kohde valitaan painamalla juoksuja tekevien hyökkääjien päällä olevaa nappulan symbolia. Kuulostaa helpolta, mutta ajoitus ja oikean heiton valitseminen ja toteutus on todella haastavaa touhua, ja koko puuhastelu vie oman aikansa tottua. Vaikeusasteilla ja simulaatiotasoilla pelaaja pystyy myös vaikuttamaan vaikeusasteeseen todella mukavasti. Juostessa kontrolloidaan pelaajaa ja performoidaan väistöjä ja pyörähdyksiä. Puolustaminen onkin hieman tylsempää hommaa (yllätys sinäänsä), koitetaan lukea vastustajan formaatiosta heittoa tai juoksua – ja valitaan puolustuspeli.

Haluaisitko ostaa pakan?

Mukana on tuttu Franchise-mode, jossa pelaaja voi ottaa joukkueen haltuun autenttisissa kulisseissa. Tuttua on myös muista EA:n tuotteista tuttu Ultimate Team -muoto, Madden Ultimate Team (MUT), missä korteista rakennetaan oma joukkue ja kilpaillaan muita pelaajia tai viikoittain päivittyviä haasteita vastaan.

MUT:sta mainittava sen verran, että vaikka EA on kierinyt mikromaksupyörremyrskyssä Star Wars Battlefrontin jälkimainingeissa jo kohta vuoden, on Maddenissakin kyllä todella härskiä monetisaatiota taas tarjolla. Pelirahalla ostettavat pakat on piilotettu todella syvälle brändättyjen mikromaksupakkojen sekaan.

Mukana on myös pelattava tarina, Longshot – Homecoming, joka on jatkoa viimevuonna alkaneelle tarinalle. Näyttelijä Rob Schneiderin ja tähtipelinrakentajan Tom Bradyn tähdittämä juustokasa, on ainakin itselle hieman liikaa. Uutuutena myös NFL:n sääntöjen hellittämisen myötä pelaaja voi nyt valita myös hauskimmat tuuletukset.

Itse peli on hauska ja tunnelma on kohdallaan – se myös näyttää hyvältä ja pyörii pehmeästi. Äänimaailma ja selostus on laadukasta. EA:n trademarkkina urheilupeleissä toiminut soundtrack ei petä taaskaan. Tekoäly on hyvä, eikä arvosteluaikana tullut mitään suurempia hölmöyksiä vastaan.

Ei kannata pelästyä, jos säännöt eivät ole tutut, sillä peli ohjaa mukavasti jokaisessa pelimuodossa uusia pelaajia hyvin tutoriaalien avulla. Muutamien toistojen jälkeen kontrollit ja säännöt ovat tutut. Madden NFL 19 on pieninä annoksina todella toimiva urheilupeli.

P.S. Arvostelun aikana Jacksonvillessä tapahtui hirveitä, kun Madden turnauksessa tapahtui ampuvälikohtaus. EA kunnioitti uhreja in-game päivityksellä ja viestillä koko yhteisölle, hieno ele.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Madden NFL 19
80 %
Edellinen artikkeliBlue Yeti Nano -arvostelu – Erinomainen pöytämikki aloittelevalle tubettajalle
Seuraava artikkeliNämä PS Plus -pelit jaetaan ilmaiseksi syyskuussa
Hannu Puras on urheilupelien veteraani. Hannu ui urheiluskenen syvässä päässä ja puhuu slangilla, jota vain todellinen urheilutietäjä ymmärtää.
madden-nfl-19-arvostelu-perusvarmaa-pelia-perusmikromaksuillaMadden NFL 19 on pieninä annoksina todella toimiva urheilupeli.