Mainos
Edellinen osa Marvel Ultimate Alliance -sarjaa saapui kymmenen vuotta sitten. Nyt MUA tekee paluun Switch-ekslusiivina. Jysäyttääkö peli kuin Turon vasara?

Pelin tarinassa Guardians of the Galaxy -tiimi kikkailee avaruudessa, ja tottakai onnistuu kämmäämään ikuisuuskivet pitkin poikin maata ja muita ulottuvuuksia. Thanos tahtoo kivet ja pistää The Black Order -pahiksensa asialle. Maassa hyvikset, mukaanlukien Thor, Iron-Man, Hämis, Tohtori Strange, jne. muodostavat Guardians of the Galaxyn kanssa allianssin ja lähtevät turpakäräjöimään pitkin kyliä. Kivet on saatava, ennen kuin Thanoksen lysti on ja kädet yhteen lyö.

Mainos

Tervetuloa kotiin

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order -pelin tarina on nyt jo melko moneen kertaa luettu, kuultu ja nähty, mutta ei se mitään, menköön vielä kerran. Thanos haluaa ikuisuuskivet, muut ei halua Thanoksen saavan niitä. Yksittäisiä kiviä saavat pahikset tekevät kivillä melko ikäviä asioita. Pelatakseen ja päästäkseen kärryille MUA3:n kera, ei ole tarvinnut pelata kahta aiempaa, sillä tarinat eivät ole suoraa jatkumoa.

Ihan ensikäsittelyssä on mainittava ääninäyttelijät, jotka eivät ole tuttuja alkuperäisistä lähteistä, mutta antavat kyllä sellaisella fiiliksellä ja innolla äänensä hahmoille, että olisi kovinkin helppo erehtyä kuulevansa mm. Hollywoodin MCU-tähtösiä. Tämä itsessään tuopi pelille heti sellaista mukavaa lauantaiaamun piirrettyjen tervetuloa kotiin -tunnelmaa.

Spider-Man ja muut hahmot katolla.

Samainen fiilis jatkuu myös itse pelin skenaarioissa. Menoa ja meininkiä riittää, mutta tunnelma ei koskaan nouse turhan vakavaksi. Tätä voisi pelata yhdessä perheen kouluikäistenkin kera. Neljän pelaajan yhtäaikainen räpeltely tv-ruudulla onnistuu Switchin myötä mainiosti.

Tämä luolarymistelyjä ja toiminta-rpg:itä muistuttava Marvel-hahmojen lauantaipussi on hauskaa seurassa tai yksinään. Hahmoja on valtava määrä, joten suosikkinsa löytänee helposti.

Jokaisella hahmolla on myös omat expansa, sekä taitonsa joita kehittää. Tämä kasvattaa omalla tavallaan pelin uudelleenpeluuarvoa, sillä on useat eri hahmot mahdollistavat useat eri Dream Teamit, joilla pelata.

Peli ei pakota vaihtamaan hahmoja juurikaan, mutta jotenkin tarinan tilanteet kutsuvat uusien hahmojen mukaan hyppäämistä tarinan käännekohdissa. Kentillä on muutamia Shieldin pisteitä, jotka toimivat chekcpointteina, ja niissä voi myös vaihtaa hahmokokoonpanoa. Rytmitys näiden välillä on sopivan pituinen, joten peli taipuu lyhyempiinkin sessioihin.

Kuvassa kaikki pelin valittavat hahmot.

Sarjakuvamaisuus huokuu grafiikassa

Visuaalisesti peli on värikäs, eläväinen, sarjakuvamainen ja vihollishahmojakin löytyy useampaa eri variaatiota, ettei peli käy liiaksi toistamaan itseään.

MUA:n luonteeseen kuuluu levelien grindaus ja tässä pelissä sitä on harrastettava, jos haluaakin loppuvaiheessa peliä heittää neljän hengen supersankariryhmään jonkun alussa jengistä jääneem heikomman hahmon. Tarinan kanssa edetessä ja uusiin hahmoihin vaihtaessa, jotka ovat valmiiksi suurin piirtein kenttien vaatimusten tasolla, ei grindaamista juurikaan tarvitse harrastaa.

Musiikeissa on sopivaa marvelmaista meininkiä ja sykettä, jotka sopii tähän peliin kuin nakutettu. Kappaleihinkin on haettu tuttuuden fiilistä, kuulostamatta silti plagiaateilta.

Kentillä on oma persoonallisuuteensa, joten sitäkin kautta variaatiota löytyy. Hahmoja pääsee kehittämään muutenkin kuin tappelemalla, ja pelissä on myös haastekentät, joita pelailemalla saattaa saada auki uusia skinejä pelihahmoille.

Pelihahmoista puhuttaessa pienoisena pettymyksenä tuli se, että suosikkihahmoani sai odottaa aika pitkän aikaa. Pelihahmot eivät ole kaikki alusta asti valittavissa, vaan aukenevat kenttien edetessä. Tämä voi tuntua karvaalta, mutta pelihahmojen aukeneminen tarinan edetessä on loogista tarinan kannalta ja erittäin palkitsevaa, kun saa uuden hahmon ja häneen pääsee halutessaan hetimiten tutustumaan.

Taistelukohtaus kiivaimmillaan. Pelihahmot lyövät vihollisia.

Uudelleenpeluun arvona hahmot

Pelin keskiössä on melko suoraviivaiset kentät täynnä pahiksia, joita pitää mättää turpaan. Jokainen pelaaja valitsee oman hahmonsa, tai yksin pelatessa kontrolloitavaa hahmoa voi vaihtaa lennosta. Co-op onnistuu yhdellä switchillä, tai useammalla, sekä onlinella.

Jokaisella hahmolla on selkeästi oma persoonsa, ja tämä näkyy hahmon taistelu- ja liikkumistyylissä. Suhteellisen yksinkertaisesta sarjakuvapelimäisestä ilmeestään huolimatta Marvel Ultimate Alliance 3 tihkuu persoonaa joka suuntaan. Hyvästi HIMYM ja Frendit, tässä on uusi lohtuherkku sohvalla itseään keräävälle arjen sankarille!

Vaikka peli on leikkipuiston isompia konsoleita heiveröisempi, ei se silti tässä hienosti toteutetussa pelissä tunnu missään. Ainoat yskähdykset tulevat, kun kaikki neljä hahmoa heittää samaan aikaan superliikkeensä päälle ryhmäeffortina. Siinä vaiheessa kuuluukin heittää jalat pöydälle ja nautiskella ilotulituksesta ja jatkaa kun visuaalit ovat ohi. Tämä superliikkeiden yhtälö on taktinen ase, jota kannattaa käyttää oikeassa tilanteessa, eikä se silti ole kaikenvoittava kombinaatio. Pomotaistelut vaativat sopivasti ajoitusta, taktiikkaa ja resurssien käyttöä. Kaatuneet ryhmäläiset voi pelastaa rajoitetun määrän, mutta vain menemällä heidän luokseen, joten valinnaksi muuttuu, kenet pelastaa?

Ultron-taistelu oli ensimmäinen kohta pelissä, kun meinasi lentää ohjain seinään. Sitten keräsin itseni ja tajusin että tämä peli ei olekaan puhdasta napin hakkaamista, mikä lisäsi riemuani pelin suhteen. Pomoilla on myös useita eri vaiheita, joten opittavaa riittää senkin suhteen.

Peli ei tarinallisella pituudella ole pilattu, joten jos samojen kenttien uudelleen tallaaminen eri hahmoin ei kiinnostele, jää MUA3:TBO vain parin kymmenen tunnin kokemukseksi. Tämä voi olla joillekin miinus. Uudelleenpeluuarvoa nostaa juuri eri hahmot, eri vaikeustasot ja haastetehtävien suorittamiset.

Thor, Kapteeni Amerikka ja Hulk kohtaavat pahiksen.

Kannattaako ostaa?

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order ei tarinan kekseliäisyydellä yllätä, mutta se ei välttämättä ole miinus tässä tapauksessa. Variaatio ja tuttuuden tunne on kaksi oudolla tavalla tämän pelin myötä hyvin yhteensopivaa konseptia ja olo on kuin lapsella karkkikaupassa, jolle vanhemmat ovat jättäneet satasen kouraan. Peli tarjoaa niin paljon eri hahmoja, eeppisiä pomotaistoja ja persoonallisia kenttiä, sekä näiden myötä pelisisältöä, että sokerihumalainen hihitys on melko varma.

Marvel Ultimate Alliance 3 saa pelaajan hymyilemään monella tavalla, oli se sitten ääninäyttelijöiden lähdemateriaalia kunnioittavat suoritukset, tutut hahmot, tuttu tarina omilla koomisilla vivahteillaan tai silmille räjähtävällä toiminnalla. Hitto vie, Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order on yksi hauskimpia pelejä tänä vuonna ja monesta syystä. Vahva suositus!