Kukapa ei haluaisi Tony Starkin haarniskaa, jolla voi lentää ja ampua? Tähän fantasiaan mahdollisuuden antaa Marvel’s Iron Man VR -peli. Sykkiikö kiiltävän kromisen pinnan alla, vai onko peli pelkkä torso?
Tony Stark, elikäs tuttavallisemmin Iron Man/Rautamies, hyppäsi ensimmäisen kerran esiin Marvelin sarjakuvissa vuonna 1963. Hahmo oli Stan Leen ideoima. Hän halusi tehdä erilaisen hahmon kylmän sodan teemojen käsittelyä varten, nimenomaan teknologiaelementtejä varten.
Tony Starkilla itsellään ei ole supervoimia, mutta hän on huippuälykäs ja kyvykäs insinööri. Lisäksi Tony Stark kärsii alkoholismista; teema, jota Disneyn Marvel-leffat eivät juuri paria vihjausta lukuunottamatta koskettaneet.
Stan Lee halusi tehdä hahmon, joka oli täysin vastaan lukijakuntansa ajanhenkeä. Nuorten kapinoidessa kapitalismia ja sotaa vastaan, teki Stan Lee Tony Starkista rikkaan aseteollisuuden superyrittäjän. Tarvittiin räjähtävän ansan sirpale, joka iskeytyi Tonyn sydämeen, kääntämään Tonyn kelkkaa pois aseteollisuudesta. Tony Stark -hahmona otti inspiraatiota mm. miljardööri Howard Hughesista.
Iron Man ja eritoten Robert Downey Jr.:n esittämä Tony Stark voidaan melko suurella varmuudella kreditoida supersuosittujen Marvelin MCU-leffojen menestysreseptin merkittävänä osana. Iron Man on esiintynyt useissa soolopeleissä ja Marvel-ryhmien peleissä vuosien aikana. Nyt vihdoin hän saapuu kotikonsoleille VR-pelin muodossa, ja pelaaja pääsee hyppäämään Iron Man -haarniskan sisälle paremmin kuin koskaan.
Mistä on kyse?
Tony Stark päättää luopua aseteollisuudesta. Samalla hän tuhoaa viimeiset drooninsa ja sulkee virtuaalisen Gunsmith-persoonansa. Vuosia myöhemmin, Tony nimittää assistenttinsa Pepper Pottsin Stark Industriesin toimitusjohtajaksi, heidän lentäessä yksityislentokoneella. Koneeseen hyökkää etänä menneisyyden kummitukseksi itseään nimittävä hakkeri, ja pian tuhotuksi luullut Starkin droonit hyökkäävät lentokoneen kimppuun. Tony pelastaa Iron Man pukunsa avulla Pepper Pottsin, mutta tämä joutuu kuitenkin sairaalaan. Tonyn on kaivettava Gunsmith jälleen avukseen selvittääkseen tuntemattoman hakkerin uhan.
Kuinka kaikki toimii?
Marvel’s Iron Man VR -peliä pelataan PSVR-visiirin ja kahden Move-ohjaimen kera. Move-ohjaimet vastaavat Tonyn käsiä, ja niiden avulla kontrolloidaan lentoon tarvittavia thrustereita, ampumiseen tarvittavia repulsoreita, lisäaseita ja Tonyn käsiä ylipäänsä.
Pelissä lennellään Iron Manin haarniskassa vihollisia tuhoten ja välillä muutakin sankarillista toteuttaen. Peli on täyden 360-astetta liikkumiseltaan, joten vihollisia voi odottaa mistä tahansa suunnalta.
Lentäminen tapahtuu Thrustereita suuntaamalla poispäin lennettävästä suunnasta ja päätä kääntämällä lentosuuntaan. Toisella kädellä voi ampua samaan aikaan kun toisella ohjastaa, ja välillä tällaista akrobatiaa tarvitaankin.
Lentely Iron Manin haarniskalla toimii hyvin intuitiivisesti ja muutaman harjoittelun jälkeen liikkeistä tulee vaistonvaraisia.
Marvelin Iron Manin sisältämiä leffoja katselleena käsiliikkeet tuntuvat tutuilta ja kokemus istuu kuin hansikas move-ohjainten kera. Liikkuminen ja ammuskelu on hauskaa ja välillä suoritettavat oheistoiminnat kuten turbiinin tulipalon sammutus tai laskeutumisaluastan luukkujen poisrepäisy tuntuu mainiolta ja hyvinkin Iron Manin tyyliseltä.
Lentääkö yrjö?
Yllättäin kaiken ilmassa sinkoilun myötä VR-pahoinvointi ei hiivikään niin pahasti pelaajan kiusaksi. Iron Man VR on tähän mennessä pelaamistani PSVR-peleistä mukavin pelattava ja sen lisäksi myös äärimmäisen hauska pelattava.
Miltä se maistuu?
Marvel’s Iron Man VR -pelin äänimaisema on toimiva ja se kuulostaa hyvin samanlaiselta kuin elokuvistakin tutut Iron Manin haarniskan äänet. Tony Starkin ääninäyttelijä hakee samankaltaista tyyliä kuin Robert Downey Jr:n ääni, olematta silti mikään halpa imitaatioyritys. Äänessä on tuttuuden tunnetta ja ilmaisua.
Musiikit ovat sopivan sankarillisia, ja istuvat täydentävästi viemättä huomiota.
Yleensä PSVR-pelien kesto on noin 2–4 tuntia, mutta pelinkehittäjä Camouflaj lupailee jopa 8–10 tuntia pelattavaa. Se on huomattava määrä tunteja PSVR-yksinpelikampanjaan. Vain PC:llä esim. Half-Life: Alyx omaa kunnollisen 15 tunnin mittaisen kampanjan. Iron Man tulee nyt hyvänä kakkosena.
Liikkuminen haarniskan ulkopuolella on perinteisempää kohdista ja klikkaa tyylistä, joten ei siinä mitään sen erikoisempaa.
Haarniskalentelyn mallinnus on hemmetin hyvin hiottu ja pelaaja voi todellakin kokea miltä Iron Manin puvussa lentely ja ammuskelu voi tuntua. Immersio iskee sen verran hyvin, että ehkä tästäkin syystä VR-pahoinvointi ei ollut niin huomattavaa.
Tarina pelissä on originaali, eikä yritä suoraan tehdä käännöstä elokuvista tai valmiista sarjakuvatarinoista peliksi. Tarina imaisee sopivasti mukaansa, olematta kuitenkaan turhan lätinäpainotteinen. Latausajat tuntuvat muutaman sykäyksen liian pitkiltä, mikä on harmillista silloin, kun kesken toiminnan homma katkeaa latausruutuun.
Kannattaako ostaa?
Marvel’s Iron Man VR -peliä voi lämpimästi suositella Iron Manin faneille, sillä tässä todellakin pääsee haarniskaan sisälle olemaan helevetin kova jätkä rautamies.
PSVR:n omistajille tämä on myös pakkohankinta hyvän immersion ja upeasti toteutetun ohjauksen puolesta. Turhan kalliiksi peli tulee, jos tässä on ainoa syy hankkia PSVR. Jos näin on, kannattaa peliä ehkä kokeilla ensin kaverin luona.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.