Mainos
Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 paketoi viisi merkittävää alkupään Metal Gear -peliä yksiin kansiin. Pelit itsessään ovat hyvin aikaa kestäneitä klassikoita, mutta onko pakkaus sisältönsä arvoinen? 

Tiesitkö, että Solid Snaken hahmon pakaroihin on kiinnitetty erityisen paljon huomiota suunnitteluvaiheessa? Hideo Kojima, Metal Gear -pelien ja Solid Snaken luoja, kertoi että kiintymys Solid Snaken kiinteisiin pakaroihin johtui siitä, että he tiesivät pelaajan joutuvan olemaan niiden kanssa paljon tekemisissä – suuri osa Metal Gear Solid -peleistä menee kolmannen persoonan kamerassa Snaken ryömiessä pylly kohti pelaajaa.

Mainos

Ensimmäinen Metal Gear (1987) syntyi olosuhteiden pakosta. Konamilla Hideo Kojima sai kopin pelistä, josta oli tuleva Metal Gear.

Peliä suunniteltiin MSX2-tietokoneelle. MSX2:n graafiset ominaisuudet ruudulla yhtää aikaa olevien hahmojen ja ruudunvierityksen suhteen jättivät paljon toivomisen varaa. Täten Konamin suunnitelma tiukaksi shoot’em’up -peliksi ei oikein istunut Kojiman mielestä kompromissien puolesta mielekkääseen muottiin.

Suuri pakoretki (1963) -elokuvan inspiroimana Kojima suunnitteli Metal Gear pelin räiskimisen sijaan hiiviskelypeliksi, jossa tavoitteena ei olekaan räiskiä kaikkia, vaan olla jäämättä kiinni. Tämä sopi paljon paremmin MSX2:n rajoitettuihin ominaisuuksiin, ja erottui edukseen 1980-luvun loppupään shoot’em’up massasta. Tästä sai alkunsa pelisarja, jonka jäljet näkyvät yhä tänäkin päivänä pelien suunnittelussa.

Konami on nyt paketoinut viisi alkupään merkittävää Metal Gear -peliä yhteen pakettiin Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 -nimen alle. Paketti sisältää MSX:n Metal Gear 1 & 2 -pelit, jotka suomalaisille ovat jääneet enemmän tuntemattomiksi, sillä MSX2-tietokoneita ei täällä paljoa nähty.

Lisäksi paketissa on suomalaisillekin enemmän tutut Metal Gear Solid 1-, 2- ja 3-pelit.

Bonusosastolta löytyy digitaalista historiikkikirjaa, soundtrack-valikoimaa, digisarjakuvia ja Nintendon Metal Gear, sekä aikajatkumoon kuulumaton Snake’s Revenge.

Paketti on kattava, muttei kaikenkattava, minkä jo Vol. 1 -osa nimestä paljastaakin.

Metallihammasratas

Snake passitetaan suorittamaan tehtävää, jonka tarkoituksena on tuhota Metal Gear -niminen taistelukone. Hänet lähetetään vihollislinjojen taakse yksin, ilman varusteita. Sama kehys löytyy näistä kaikista peleistä, jonkin verran muunneltuna.

Pehmeä paketti

Konami presentoi pelit lähestulkoon alkuperäisessä muodossaan. Pienet muutokset, kuten PS5-näppäinlogot alkuvalikossa, tai 4:3-kuvasuhteen reunoille viritettävät taustakuvat ovat niitä ainoita muutoksia, joita pelit kokevat. Paketti kokonaisuutena on hätiköiden tehty.

HD Collectionin logo vilahtelee ladatessa MGS 2- tai 3 -peliä. MGS 1 pelissä ympyrä toimii hyväksymisnappina, muissa peleissä X on hyväksymisnappi. Tämä toki tietyllä tavalla seuraa alkuperäisiä näppäinasetelmia, mutta kun kyseessä ei ole pelkästään pelistä itsessään, vaan pelin eri versiot ja bonukset paketoivasta menusta.

MGS: Master Collection Vol. 1 hankkineet tulevat täyttämään PS5:n muutenkin ahtaan alkuvalikon pelirullan noin puolella tusinalla eri avattavia valikko-ohjelmia. Näidenkin olisi toivonut olevan jotenkin viimeistellymmin tehtynä, yhtenäisenä pakettina, eikä hirveänä tilkkutäkkinä.

Kokonaisuudessa haisee vahva rahastuksen maku, sillä sen verran vasemmalla kädellä tämäkin kokoelma on väsätty.

Katsaus vuosien taakse

Pitkään poissaolollaan loistanut Metal Gear Solid palaa takaisin juuri niin Playstation 1 -palikkamaisena, kuin se aikanaan olikin. MGS 2 ja 3 ovat Metal Gear Solid HD Collectionista napattuja, eli ovat piirun verran nätimpiä.

MG 1 & 2 ovat retroista retrointa pikseligrafiikkaa, joka näyttää yllättävän rapsakalta.

Musiikit toimivat edelleen huikeasti ja Solid-pelien ääninäyttely on ikimuistoista. Kenen alkuperäisiä pelejä pelanneen päässä ei olisi koskaan soinut ”What’s going on Snake? Snake? SNAAAAAAAAKE???”. Tämän korvamadon toivottaa ilolla takaisin.

Metal Gear on kohtalaisen tiivis tarinaltaan. Jo Metal Gear 2 osasta lähtien alkaa Kojiman merkit näkyä kunnolla, kun dramaattinen näytteleminen ja valtaisat määrät tarinaa ja ekspositiota alkavat täyttää pelaajan aistivastaanottimia. Välianimaatioiden elokuvallisuudesta on parempi nauttia, sillä niitä on runsaasti.

Kannattaako ostaa?

Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 sisältää pelihistoriallisesti merkittäviä pelejä, jotka yhä tänä päivänäkin ovat mainota pelattavaa. Harmillisesti paketti itsessään ei ole sisältönsä arvoinen, vaan purkalla kasaan nopeasti kyhätty tekele, jonne on heitetty sekaan mitä laarin pohjalta löytyikin.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1
65 %
Edellinen artikkeliUbisoft sulkee useamman pelinsä moninpeliserverit
Seuraava artikkeliEA Sports WRC -arvostelu – paras rallitapaus tähän mennessä?
Juhani Kakko
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
metal-gear-solid-master-collection-vol-1-arvosteluArvosana tulee paketista itsessään, ei sen sisältävistä klassikkopeleistä. Kokonaisuus on vähemmän kuin osiensa summa, valitettavasti.