Mainos
Microsoft on tiettävästi tarjonnut Sonylle sopimusta, jonka mukaan Call of Duty -sarja pysyisi PlayStationilla vuosikymmenen ajan.

Xbox-valmistaja kertoi New York Timesille, että se oli tarjonnut Sonylle 10-vuotista sopimusta 11. marraskuuta. Sony kieltäytyi kommentoimasta väitettä.

Call of Duty -sarjan tulevaisuus monialustatuotteena on yksi keskeisistä kysymyksistä, joita maailmanlaajuiset sääntelyviranomaiset tutkivat, kun Microsoft aikoo ostaa Activision Blizzardin 68,7 miljardilla dollarilla.

Mainos

Sopimusta tarkastelevista 16 hallituksesta vain Saudi-Arabia ja Brasilia ovat toistaiseksi hyväksyneet sen, mutta Microsoftin mukaan se odottaa, että Serbia tekee niin pian.

Riittämätön ehdotus

Syyskuussa Xbox-pomo Phil Spencer sanoi, että Microsoft on sitoutunut tarjoamaan Call of Duty -pelin PlayStationille ”useiden vuosien ajan” sen jälkeen, kun Sonyn nykyinen sopimus Activisionin kanssa päättyy. Tämä tapahtuu tiettävästi sen jälkeen, kun Black Ops -kehittäjä Treyarchin uusi peli julkaistaan vuonna 2024.

PlayStationin pomo Jim Ryan, jonka kerrotaan haluavan saada tulevat Call of Duty -pelit käyttöönsä yhtäläisin ehdoin ja pysyvästi, vastasi kuitenkin julkisesti kutsumalla Microsoftin ehdotusta pelisarjan pitämisestä PlayStation-konsoleilla ”monella tasolla riittämättömäksi”.

Sittemmin Yhdistyneen kuningaskunnan ja Euroopan sääntelyviranomaiset ovat laajentaneet alkuperäisiä tutkimuksiaan sopimuksesta perusteellisiksi tutkimuksiksi, ja Microsoft on sanonut olevansa valmis tekemään myönnytyksiä Call of Duty -sarjan tulevaisuudesta.

Ratkaiseeko uusi ehdotus kaupat?

Viime viikolla Spencer sanoi olevansa valmis sitoutumaan Sonylle ja sääntelyviranomaisille siihen, että Call of Duty säilyy PlayStationilla nykyistä pidemmällä aikavälillä.

Näennäisesti 10 vuoden tarjoukseen viitaten Microsoftin pelijohtaja kertoi The Vergen Decoder-podcastissa:

– Ajatus siitä, että kirjoittaisimme sopimuksen, jossa lukee sana ’ikuisesti’, on mielestäni hieman typerä, mutta pidempiaikaisen sitoumuksen tekeminen, joka sopisi Sonylle ja [joka] sopisi sääntelyviranomaisille, ei ole minulle lainkaan ongelma, Spencer kertoi.

Brittien kilpailu- ja markkinaviranomainen (CMA) ilmoitti syyskuussa päätöksestään tutkia yrityskauppaa tarkemmin ja totesi, että se ”katsoo, että Call of Duty on niin tärkeä, että sen käyttöoikeuden menettäminen (tai käyttöoikeuden menettäminen kilpailukykyisin ehdoin) voisi vaikuttaa merkittävästi Sonyn tuloihin ja käyttäjäkuntaan”.

Vastauksessaan CMA:n päätökseen Microsoft kutsui sääntelyviranomaisen huolenaiheita ”aiheettomiksi” ja väitti, että se ”hyväksyy Sonyn valitukset ilman asianmukaista kriittistä tarkastelua”.

Nyt se on syyttänyt Sonya sääntelyviranomaisen harhaanjohtamisesta ja kertonut New York Timesille, että yhtiö liioitteli Call of Dutyn merkitystä elinkelpoisuutensa kannalta.

Mainos