Mikä on CPU ja miksi se on niin kriittinen osa tietokonepelaamista?

Mainos
CPU, Central Processing Unit, eli suomeksi suoritin – tietokoneen aivot. Mihin sitä tarvitaan ja onko se kriittinen osa pelitietokonetta.

Oheisella englanninkielisellä videolla avataan, mitä CPU oikeasti tekee. Tarvitaanko suoritinta mihinkään vai riittäisikö pelkkä näytönohjain?

Eipä riitä. Suoritin on tietokoneen keskeisimpiä osia, joka laskee mm. kaiken fysiikan peleissä. Mitä enemmän peliobjekteja on ruudulla, sitä enemmän prosessoritehoa tarvitaan.

Mainos

Nykyisissä suorittimissa kaikki osat on pakattu yhdelle mikropiirille, joten ne ovat mikroprosessoreita (MPU).

Yksittäinen yksinkertainen suoritin voi suorittaa kerrallaan vain yhtä ohjelmaa, mutta sen tehtäviä voidaan vaihdella erittäin nopeasti, jolloin suoritus näyttää käyttäjästä rinnakkaiselta (Moniajo). Monisäikeistetyssä suorittimessa voidaan suorittaa aidosti yhtä aikaa useampaa kuin yhtä tehtävää, samoin moniydinsuorittimessa on samaan mikropiiriin rakennettu kaksi tai useampia suorittimia.

Suorittimia valmistetaan erilaisia supertietokoneisiin, sulautettuihin järjestelmiin ja henkilökohtaisiin tietokoneisiin. Osa optimoidaan erittäin pieneen tehonkulutukseen, osa suureen laskentatehoon tietynlaiselle datalle, osa taas mahdollisimman laajaan yleiskäyttöisyyteen, jolloin sama mikropiiri saattaa sisältää useita eri oheislaitteita ja kymmeniä liityntäväyliä.

Näytöllisten älylaitteiden myötä tärkeäksi ryhmäksi ovat nousseet pitkälle integroidut ns. järjestelmäpiirit (SoC), joissa voi olla samassa piirissä mukana mm. muisteja, signaaliprosessori ja monipuolinen näytönohjain. Lisää aiheesta videolla.

Mainos
Edellinen artikkeliVartti uutta Cyberpunk 2077 -pelikuvaa – näin maukas on CD Projekt Redin uutukainen
Seuraava artikkeliJames Cameron toivoo Terminator: Dark Faten menestyvän, jotta sen pohjalta saataisiin uusi trilogia