Mainos

Netissä pelaaminen ja sen luomat mahdollisuudet ovat kokeneet melkoisen mullistuksen viime vuosina. Pelaajilla on lukemattomia tapoja seurata tai pelata pelejä muiden kanssa tai yksinään. Erilaiset striimaajat ja pelikanavat yleistyvät nopeammin kuin tatuoinnit. Pelikulttuuri ei ole enää kellarissa asuvien nörttien yksinoikeus, vaan monimuotoinen ilmiö, joka on hyväksytty jopa urheilumuodoksi.

Nettipelaamisen monet muodot

Kaikille löytyy jotain. Ihmiset pelaavat hyvin erilaisista syistä – jotkut haluavat heittää aivot narikkaan ja pitää hauskaa, toiset kisaavat tosissaan ja kolmannet hakevat uhkapelaamisen tuomaa jännitystä. Useat eivät itse edes pelaa lempipelejään, vaan seuraavat mieluummin alan ammattilaisia ja heidän kommenttejaan vaikkapa Twitchistä tai YouTubesta.

On hyvä huomata, että esimerkiksi pelipalvelu Steamin yleistyessä jopa yksinpelit on usein kytketty nettiin. Saat jatkuvalla syötöllä päivityksiä ja tarjouksia lisäsisällöstä, vaikka et koskaan koskisikaan moninpeleihin. Yksityisyyttä kaipaavat joutuvat jopa erikseen huolehtimaan siitä, etteivät tiedot heidän pelailuistaan leviä jokaiselle tuttavalle.

Mainos

Perinteiset pelit netissä

Pelejä on suunniteltu uusiksi nettiin jo internetin yleistymisen alkuajoista lähtien. Shakkia, pokeria, golfia, jalkapalloa ja mitä tahansa muuta klassikkoa pääsee nykyään pelaamaan sadoilla eri tavoilla myös netin kautta. Monesti peliseuran löytäminen voi olla jopa helpompaa kuin oikeassa elämässä.

Nettilompakoiden ja rahansiirtopalveluiden kasvaneen luotettavuuden ansiosta ihmiset ovat uskaltautuneet nettiin myös uhkapelaamaan. Nettikasino jos toinenkin on jo pullahtanut markkinoille ja sinullakin on mahdollisuus (jos satut olemaan täysi-ikäinen) niitä kokeilla yhtä helposti kuin pelaisit lähikaupan mummorullaa. Vedonlyönti ja nettipokeri kukoistavat kumpainenkin.

Monella tapaa netissä pelaaminen voi olla siis palkitsevampaa. Tärkein etu menneeseen nähden on valinnanvara ja muokattavuus. Otetaan esimerkiksi vaikkapa nettishakki. Jos haluat erilaisia pelimuotoja, voit olla varma, että ne on helpompi toteuttaa netissä. Haluatko pelata minuutin, kolmen minuutin vai 10 minuutin ottelun? Haluatko pelata turnauksen, pikapelin vai salamapelin?  Pelaatko mustalla vai valkoisella puolella?  Paina nappulaa ja kaipaamasi vastustaja napsahtaa sekunneissa paikalle.

MMO:t eli massiiviset nettimoninpelit

Jos kaipaat suurta yhteisöä, kilpailua ja keinon käyttää tuntitolkulla aikaa harrastukseesi, MMO:t voivat olla valintasi. Jopa miljoonien pelaajien pelaajakuntia hamuavat pelit ovat jatkuvasti kasvattaneet suosiotaan. Ideana on se, että pelaajia voi olla paikalla tuhatkaupalla yhtä aikaa ja kaikki seikkailevat yhdessä suuressa, jatkuvasti ylläpidetyssä maailmassa.

Toinen variaatio on nyttemmin yleistyneet Mobat, jotka ovat niin ikään valtavan suosittuja, mutta joissa ideana on kilpailla tiimeissä toisiaan vastaan. Tällaiset pelit, kuten League of Legends ja Heroes of the Storm, ovat omiaan näytettäväksi ESports-turnauksissa. Niissä ammattipelaajat ottavat mittaa toisistaan usein kovan rahan ja valtavan yleisön siivittäminä.

Suoratoisto

Ihmiset ovat seurallisia. Jos sinulta löytyy leivänpaahdinta tehokkaampi pelivärkki ja sopivan vauhdikas nettiyhteys, voit alkaa streamaamaan vaikka heti. Monet kanavat ovat erikoistuneet juuri tällaiseen pelaamiseen, kuuluisimpana kenties Twitch.tv. Striimaaminen, eli suoratoisto tarkoittaa suomeksi pelin kulun esittämistä live-lähetyksenä yleisön katsottavaksi.

Miljoonat pelaajat seuraavat muiden pelaamista ja kommentaaria sen sijaan, että itse vaivautuisivat edes avaamaan seuraamiaan pelejä. Vaihtoehtoisesti jotkut katsovat yhdeltä ruudulta ammattilaisia samalla kun painavat itse menemään samaa peliä toiselta. Makunsa kullakin.

Mainostuloja kaipaavat streamaajat voivat olla lisäksi melko viihdyttäviä tai informatiivisia. Erilaisia nettijulkkiksia syntyy jatkuvalla syötöllä pelaajien keskuudessa, monet heistä suosioltaan suurempia kuin vaikkapa perinteiset urheilutähdet. Monet lähettävät parhaat streaminsä myös videoituna erikseen videopalveluille, yleensä koreammiksi editoituina.

Palkitsevampaa ajanvietettä – taidetta?

Pelaaminen on muuttunut palkitsevammaksi sosiaalisessa mielessä. Enää ei voi hyvällä mielikuvituksellakaan ajatella, että kyseessä olisi marginaalinen ilmiö, vaan se on merkittävä viihteenmuoto siinä missä elokuvat tai kirjatkin. Pelaaminen voi olla myös lukemattomia ihmisiä yhdistävää taidetta.

Mainos
Edellinen artikkeliKauhea kankkunen -ohjaaja kirjoittaa Jokerin syntytarinaelokuvan – uusi näyttelijä ottaa Jokerin roolin haltuunsa
Seuraava artikkeliSonic Mania -arvostelu – ysärisiili ja ysäripikselit