Koti Artikkelit Mistä teho-pc helposti ja edullisesti?

Mistä teho-pc helposti ja edullisesti?

Mainos

Todellisen teho-pc:n rakentaminen toimivaksi ja pitkäaikaiseksi työ- tai pelikoneeksi ei ole jokaisen kotikolvaajan hommaa – onneksi ainakin yksi firma hoitaa ajattelun, kasaamisen ja myynnin kuluttajan ehdoilla.

Kaikkihan sen tietävät, että se todellinen pelaaminen on personal computerilla tapahtuvaa puuhaa. Koska pc-pelaaminen on konsoleihin ja mobiililaitteisiin tottuneille pelaajille hieman vaivalloisempaa, ja eteenkin hyvän ja varman koneen rakentaminen haastavaa, eivät kaikki jaksa lähteä sille polulle lainkaan. Allekirjoittanut on hyvä esimerkki siitä. Aikoinaan 2000-luvun alussa sitä vielä jaksoi olla kiinnostunut prosessoreiden ja näytönohjainten suosituskyvyistä, mutta sitten konsoleiden helppous ja pitemmältä tuntuva elinkaari vei voiton.

Mutta se on fakta, että eteenkin ensimmäisen persoonan räiskinnöissä hiirtä kaipaa, eikä hyvällä pc:llä pelatun pelisession jälkeen tekisi mieli enää koskea edes uuden sukupolven konsoleihin. Niinpä allekirjoittanut päätti ottaa selvää, miten vaikeaa ja kallista on hyvän peli-pc:n rakentaminen tänä päivänä.

Jos pelikoneelta haluaa varmuutta, suorituskykyä ja yli vuoden kestävää tehokkuutta, on melkeinpä kone rakennettava kustomoidusti. Silloin kuin minä olin nuori, tietokoneisiin sai maksimissaan yhden näytönohjaimen ja prosessorin. Nykyisin näyttiksiä saa yhteen tietokoneeseen jopa neljä ja prosessorin tehokkuus on toissijaisempaa. Tuntuukin tuskaiselta projektilta lähteä kyhäämään laadukasta peli-pc:tä aivan alusta, jos vaikka osat haluaa halvalla Suomen suurimmasta verkkokaupasta tai netin välityksellä ulkomailta. Lisäksi emolevyjen ja muistien yhteensopivuuksissa on edelleen ristiriitoja.

Mainos

Verkkokauppa.com’sta voi toki tilata kamat tai valmiin koneen, mutta kustomointimahdollisuudet jäävät lähes kokonaan omalle vastuulle. Jos valmiiksi kasattu kone epäilyttää esimerkiksi jonkun tai joidenkin komponenttien osalta, jää vaihtoehdoksi valita kaikki osat itse. Tällöin on perehdyttävä koko tietokoneen suolistoon. Ja jos elektroniikan sisin ei kiinnosta aivan niin paljon, on onneksi myös toinen kilpailukykyinen vaihtoehto.

Asiakas edellä

Jo aikuisikää käyvä tietokonetalo on monelle nörtille tuttu Jimm’s PC-Store, joka on erityisesti erikoistunut asiakkaan toiveiden mukaisiin tietokoneisiin. Onhan näitä pajoja toki muitakin, mutta Jimm’s on kenties kuluttajan näkökulmasta Verkkokauppa.com’n suurin kilpailija, mutta urheilujauhojen ja vauvanvarusteiden sijaan, Jimm’s on erikoistunut pelkästään tietokoneisiin ja opastavaan asiakaspalveluun.

Iso varasto pitää hinnat matalalla, joten uskon tämän olevan ainakin itselleni paras vaihtoehto. Ja jos minä joudun maksamaan tietokoneesta 2 000 €, haluan todellakin että se on toimintakykyinen. Ja haluan toki valita itse ne osat joista jotain ymmärrän ja oppia kaupanteon ohessa niistä joista en mitään tajua. Kahdentonnin peli-pc ei toki ole ainoa vaihtoehto. Jo 600 €:lla ja tonnillakin saa kelvollisia koneita.

Jimm’s PC-store sijaitsee kivijalkamyymälöineen Turussa. Myymälän takaa löytyy kuitenkin valtava varasto, joka kuhisee tietokonealan osaajia. Vierailu paljastaa kaikeksi yllätykseksi, että Jimm’s on sulkenut kaikki muut kivijalkamyymälänsä Suomesta, paitsi Turun päävaraston.

– Kysyimme miksi ihmiset käyvät myymälöissämme, vaikka tilaavat osat netistä. Vastaus oli lähes aina toimituskulujen välttäminen. Siksi suljimme myymälät ja toimme ilmaiset postikulut kaikille – ympäri Suomen. Lisäksi muutimme asiakaspalvelumme aktiivisemmaksi ja lisäsimme aukioloaikatauluja, kertoo Jimm’sin toimitusjohtaja Antti Järvinen.

– Suurimmat piikkimme tapahtuvat arkisin klo 11 ja 17, mutta sunnuntai-ilta on vilkkain. Siksi myös asiakaspalvelumme toimii sunnuntaisin. Meidän sloganimme on ”Sinä hyödyt siitä mitä Jimm’s tietää” ja se on yhtiömme tärkein voima, Järvinen jatkaa.

Keskustelufoorumilta bisnekseksi

Muropaketti-foorumilta pikkubisneksenä alkanut, Jimmy-nimimerkin perustama yritys on noussut yhdeksi alansa pioneeriksi Suomessa. Jimm’s toimittaa ihmisille pääasiassa kustomoituja pelikoneita, joita rakentavat ja testaavat parhaat nörtit. Mutta Jimm’s:stä on lähtöisin myös Liigan kalenterilaskuri, joka käyttää viikon laskentatehoaan, luodakseen täydellisesti optimoidut aikataulut Suomen seuratuImmalle urheilulajille.

Kun kysyin, minkälainen on ultimaattinen pelikone, löytyi sellaisesta useampikin versio henkilökunnan taukotilasta. Alla näkyvä monsteri pyörittää mitä tahansa peliä täysillä grafiikoilla.

Emolevy: Asus Maximus VII Ranger
Prosessori: Intel Haswell i7-4790K, 4.0GHz
Muistit: 16Gt (2x8Gt) 1600Mhz Kingston HyperX
Näytönohjain: Asus Strix GTX 970 DirectCU II OC, 4Gt GDDR5
Massamuisti: Kingston 240Gt Hyperx Fury, Intel 400Gt 910 Series PCI-E SSD
Prosessorijäähdytin: Thermalright HR-02 Macho rev.A
Optinen asema: Polttava DVD-asema
Kotelo: Cooler Master Storm Scout 2 Advance Gaming
Virtalähde: Cooler Master 600W 80+
Käyttöjärjestelmä: Windows 8.1 64-b
Lisäominaisuudet: Punainen LED valaistus koneen sisällä, Asus ROG Järjestelmän valvonta ja overclock-paneeli.

Taukotilasta löytyi myös PS4. Järvisen mukaan sillä on hyvä verrata, että mihin kuluttajat joutuvat tyytymän, kun me muut pelaamme pelit siten miten ne on tarkoitettu.

Teho-pc:n ostaminen ei siis välttämättä olekaan niin kryptistä hommaa, eikä liian kallistakaan. Hintahaarukkaa on mistä valita, mutta myös vaativamman pc:n ostoon on tarjolla tietotaitoa ja kokoonpanopalvelua, mikäli sellaista ei omasta takaa löydy

Mainos