Mainos
Viestipalvelu X, eli entinen Twitter on muuttunut viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Vaikka visuaalisuus on pysynyt logoa lukuunottamatta samana, on palvelun luonne muuttunut lähemmäs 4chania ja villiä länttä kuin tarkasti moderoitua entistä mikroblogia.

Uusimpana sallittujen aineiden listalla rasismin ja herjaamisen lisäksi on porno. X mahdollistaa nyt hardcore-aikuisviihteen jakamisen syötteissä aivan sensuroimattomasti, aivan kenelle tahansa. Mutta mikä on tämän käänteen takana ja miksi ihmeessä X on näin avoin aiemman säädyllisen politiikkansa sijaan?

Paneudumme tähän asiaan muutaman apukysymyksen avulla, joiden johdosta selviää kokonaiskuva.

Mainos

Miksi jakaa X:ssä aikuisviihdettä?

Syy, miksi joku haluaa ylipäätänsä jakaa X:ään kuvan sukuelimistään, on yksinkertainen – sillä halutaan mainostaa maksullisia OnlyFans-tilejä, joista tätä kontsaa saa rahaa vastaan lisää. Aikuisviihdettä tekevä saa siis tästä tuloja. X toimii markkinointikanavana, ja mikäs sen parempi keino, kuin jakaa tiisereitä muille alustoille.

Miksi X sallii aikuisviihteen?

Aikuisviihteen salliminen on X:lle ainakin tässä vaiheessa suurempi mahdollisuus kuin uhka. Jos mietitään Twitterin käyttäjäkuntaa, niin se on hyvin vahvasti profiloitunut päivän puheenaiheista kiinnostuneiden aikuisten kanavaksi. Keskusteluja käydään politiikasta, liikenteestä, ilmiöistä ja kaikesta, joka herättää tunteita.

Milleniaalit ovat kasvaneet eri verkkoalustojen luomisen aikana, joten he osaavat operoida verkossa määrätietoisesti. X- ja Z-sukupolvet ovat taas erittäin tietoisia verkon vaaroista ja välttävät saastaa – joksi myös viestipalvelu X helposti on luettavissa.

Sen sijaan verkossa heikommilla taidoilla pelaavat 1970-luvulla tai sitä ennen syntyneet ovat X:n kovinta käyttäjäkuntaa. Muistamme, miten tökerösti esimerkiksi Ilkka Kanerva jäi kiinni stripparin kisuttamisesta. Nämä ikäluokat ovat helposti verkossa ansaan meneviä – niin ikävä kuin se on myöntääkin yleistämällä – ja täten myös X:n aikuisviihteen pääyleisöä.

Kun siveellisen twiittien kahlaamiseen tottunut kansanedustaja käy lukemassa päivän puheenaiheita, triggeröitymässä ja kommentoimassa omia mielipiteitään, joista kukaan ei ole kiinnostunut – törmääkin hän seuraavassa X-viestissä mehukkasta pyllyään keikuttavaan viihdetaitelijaan – koukuttuu hän viestipalvelu X:n pauloihin entisestään. X:ää kuitenkin edelleen pidetään siveellisenä alustana, sillä Twitterin jättämä maine on pitkään vielä ihmisten mielissä.

Eli tirkistelynhalua ruokkimalla algoritmi suosittelee käyttäjälle sisältöä, jota tämä haluaa nähdä. Näin ollen X:n käyttö kasvaa.

Ja kun sama herra tai rouva kertoo kavereilleen ja kollegoilleen siitä, mitä silmänsä ovat X:ssä nähneet, on mahdollista, että myös uusia käytäjiä ja vanhoja, jotka ovat jo poistuneet, palaavat palveluun, sillä alastomuushan kiinnostaa.

Raha ratkaisee

Kaiken takana lopulta on data ja raha. Mitä enemmän sitoutuneita käyttäjiä, sitä enemmän dataa ja rahaa Elon Muskin X tahkoaa. Sallimalla perseen ja tissien kuvat, X kerää enemmän miehiä sitoutumaan palveluun ja saattaa tuoda lisää kävijöitä, jotka eivät pintapuolisin ole pervoja, mutta ovat kuitenkin tirkistelynhaluisia politiikkakommentoinnin ohella.

Mutta kuinka tämä vaikuttaa X:ään palveluna? Luultavasti aikuisviihteen salliminen pitkällä tähtäimellä käy sen kohtaloksi siinä määrin, että nyt totuttuja asiasisältöjä tullaan sieltä karsimaan sisällöntuottajien itsensä toimesta.

Viestipalvelu X on esimerkiksi Suomessa viranomaisten akuuttiviestisome, jossa julkaistaan tietoa liikenneonnettomuuksista, tulipaloista ja poliisitehtävistä, jotka ovat meneillään ja joista on hyvä olla tietoinen. Tämänkaltaiset viestit tulevat luultavasti siirtymään muualle, esimerkiksi Threadsiin tai viranomaisten omille verkkosivuille. Se taas vähentää säädyllisten syiden käyttöä ja X saattaa päätyä yhä enemmän Ylilaudan ja 4chanin kilpailijaksi.

Onneksi jynkkyä ei tarvitse katsoa X:ssä

X:stä voi kuitenkin myös piilottaa liian härskit selfiet. Ne saa pois varmistamalla, että arkaluontoiset sisällöt ovat piilotettuina. Voit varmistaa, ettet näe aikuisviihdesisältöä pitämällä oletuksenakin päällä olevan ”Piilota arkaluonteinen sisältö” aktiivisena hakuasetuksista.

Mainos