Mainos
Kesällä 2014 julkaistu Spintires-off-road-simulaattori saavutti PC:n simulaatioiyhteisöissä suuren suosion. Sen rajut neuvostoajoneuvot ja hyperrealistinen muta- ja vesisimulaatio vei maastoautopornosta innostuneet mennessään.

Farming Simulator -pelisarjan hämmentävän suuren konsolisuosion myötä myös muut simulaattorivalmistajat ovat uskaltautuneet lähestymään peleillään konsoleita. Spintires on yksi rohkeista. Konsoliporttauksen myötä venäläisen Oovee Game Stuidiosin on ollut tehtävä pelistä ohjaimelle sopiva ja muutenkin akaran realistista PC-versiota helpommin lähestyttävämpi.

Vaikka Mud Runner -lisänimen saanut Spintires onkin nyt helposti lähestyttävämpi, ei peliä onneksi ole helpotettu liikaa. Spintires on edelleen raaka simulaatio, joka ei sorru arcade-lutkutteluun.

Mainos

Ankara simulaatio tarkoittaa sitä, että peli todella on haastava ja vaatii opettelua. Pelin tutoriaalit kannattaakin lukea huolella, sillä ne eivät pitele kädestä, vaan auttavat puhtaasti alkuun. Tämän jälkeen pelaaja on yksin kusessa suolla. On siis sanomattakin selvää, että peli ei innosta kaikkia. Gran Turismo-, Wipeout-pelaajien on syytä pidättäytyä kaukana – ellei sitten sisäinen simracer kuki sielussa.

Pelissä ei suinkaan kannata rynniä suoraan varsinaisiin tehtäviin, vaan opetella Challenge-pelimuodon avulla toimintoja ja pelitapoja. Vasta kun kokonaisuus on hanskassa ja vinssin käyttö sujuu kuin itsessään, kannattaa aloittaa varsinainen kampanja.

Peli tarjoaa nivaskan eri karttoja ja haasteita, joiden suorittaminen vaatii suunnitelmallisuutta, ajotaitoa ja kärsivällisyyttä. Peli on armoton, mutta se juuri onkin kaiken suola.

Autokantaan on tullut pari uutta pirssiä, mutta PC:ltä tuttua moditarjontaa ei valitettavasti ole PS4:llä tarjolla. PC-versio on pullollaan modiauoja, aina uusista Hiluxeista ja ralli- ja urheiluautoihin. PS4-versiossa nämä jäävät haaveeksi.

Graafisesti Spintires on sitä luokkaa, että sen saapumista konsolille ei voitu pitää edes mahdollisena. Grafiikka on kaunista, mutta kovia konetehoja vaativa vesi-, muta-, ja kasvustosimulaatio on itse grafiikkaakin orgastisempaa katseltavaa. Luonto käyttäytyy kuten oikea. Osan pienemmistä tai lahoista puista voi jopa jyrätä ajoneuvoilla, kuten oikeassakin elämässä.

Sinne meni Jevgenin kurpitsat.

Spintires on onnistunut konsoliporttaus, joka parantaa alkuperäistä peliä reippaasti. Uudet haasteet ja kunnolliset ohjeet sekä todella toimivat kontrollit tekevät pelistä erittäin pelattavan. Peli on parhaimmillaan pienissä jaksoissa ja moninpelinä. Yhteisajo Siperian mudissa on hauskaa ja innostavaa. On silti muistettava, että Spintires on marginaaliyleisön simulaatiopeli, jota kannattaa ehdottomasti testata ennen ostoa. Realismin ystäville se tarjoaa kuitenkin hauskan kokemuksen.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Spintires: MudRunner
85 %
Edellinen artikkeliMissasitko Paris Games Show’n PlayStation-esityksen? Katso se uusintana tästä – paljon uutuustrailereita
Seuraava artikkeliRocket League tulee Switchille – julkaisupäivämäärä paljastettiin
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.