Mainos
Nacon RIG 800 Pro HS -pelikuulokkeet ovat tehty erityisesti PS5-käyttöön. Ne tuovat 3D-tilaäänen ja muhkean bassontoiston pelaajien saataville noin 150 euron hintaan.

Nacon Rig 800 -kuulokkeita on valmistettu kolmea mallia. HS, Pleikkarille, HX Xboxille ja HD PC:lle. Tässä artikkelissa arvioidaan HS-kuulokkeita, sillä ne lupaavat hyödyntää erityisesti PS5:n 3D-tilaääntä. Mainittakoon vielä erikseen, että HS-kuulokkeet käyvät ihan yhtälailla myös PC-koneisiin Pleikkarin ohella.

Mainos

Muotoilu

Muotoililtaan Nacon RIG 800 Pro HS -kuulokkeet luottavat vanhaan kunnon Transformers-tyyliin, jonka on todistettu vetoavan nuoriin poikiin. Kuulokkeissa on teräviä kulmia, erikoisia koukeroita ja dramaattisen roboottisia yksityiskohtia. Eipä oikeastaan mitään uutta kuulokeauringon alla siis.

Sankaa tukee oma pehmennin, joka oikeasti vaikuttaa siihen, että kuulokkeiden pitäminen päässä tuntuu hyvälle. Samoin nahkaiset 40 mm:n kuuloke-elementit ovat pehmeät ja kivat päässä. Nahka suodattaa myös kangasverhoilua tehokkaammin ulkopuolisia ääniä, vaikka mistään Peltoreista nyt ei olekaan kyse.

Jos minulle laitettaisiin riviin viisi eri merkkistä mustaa kuuloketta ja kysyttäisiin, että mikä näistä on Rig 800, niin voisin vannoa, että en tunnistaisi niitä tai muitakaan rivistä. Kaikki pelikuulokkeet kun päällisin puolin nykyisin näyttävät keskenään aivan liian samanlaisilta. Hieman variaatiota toivoisi myös pelikuulokkeiden designiin.

Tekninen laatu ja suorituskyky

Itse kuulokkeet ovat äänenlaadullisesti varsin ristiriitainen tapaus. Ne nimittäin soundaavat oudolta. Bassot toistuvat todella mureasti. Se johtuu siitä, että taajuusvaste on tehostettujen bassoputkien ansiosta 20 Hz – 20 kHz. Sen sijaan keskiäänet kuulostavat (ainakin tässä testimallissa) todella korkeilta ja muovisilta. Jopa häiritsevän kovilta ja rikkoutuvilta. Se saa kuulokkeiden äänen tuntumaan halvalta.

Kun kuulokkeilla testaa kolmiulotteisia Dolby Atmos -demoja, etenkin bassot kuulostavat mahtavilta ja yleisääni on fantastinen. Kun taas katsotaan leffoja tai pelataan pelejä, kovat ja muoviset keskiäänet erottuvat ajoittain liikaa epäedukseen.

Paketti lupaa kuulokkeiden akkukestoksi 24 tuntia. Tämä varmasti pitää suurinpiirtein paikkansa, mutta ikävää on sen lataaminen.

Kuulokkeet kytketään Pleikkariin tai PC-tietokoneeseen USB-donglella.

Se nimittäin tapahtuu telakan kautta. Toisille tämä sopii, sillä telakka voi olla kytkettynä aina vaikka Pleikkarin mustaan reikään, mutta toisille ruma möhkäle ei sovi minnekään pilaamaan kodin 風水, eli Fengshuita. Jos telakka ei sovi sisustukseen, on se kaivettava aina naftaliinista erikseen esille keittiön pöydälle, jotta kuulokkeet saadaan taas täyteen voimaa.

Telakka on aina ruma ratkaisu ja tuo mieleen 2000-luvun, jolloin sylimikrojen telakat olivat iso juttu.

Mikrofonin äänenlaatu

Mikrofoni on standardinomainen joiteri, joka voidaan sulkea pitämällä sitä ylhäällä ja aktivoida vetämällä se alas suun eteen. Taajuusvaste on 100 Hz – 10 kHz, herkkyys: -45 dBV/Pa, signaali-kohinasuhde: >42 dB ja poimintakuvio yksisuuntainen.

Äänenlaadun voit kuunnella itse tästä:

Näin ammattilaisen mielipide on, että laatu riittää todella hyvin pelichattailyyn ja miksei jopa välttävään podcastiinkin. Toki silloin on hyväksyttävä, että puhinat ja suhinat kuulostavat juuri siltä, että puhutaan headset-mikkiin oikean studiomikin sijaan.

Plussaa tulee siitä, että kuulokkeet antavat monitorointiäänen omasta puheesta, jolloin voi olla varma, miltä oma ääni kuulostaa.

Kannattaako ostaa?

Nacon Rig 800 -kuulokkeet ovat 150 euron hintaluokassa keskitasoiset langattomat pelikuulokkeet. Mutta niin ovat kaikki muutkin pelikuulokkeet. Ne ajavat asiansa, mutta mikäli rahaa on laittaa tuplat enemmän, suosittelisin ennemmin panostamaan Beyerdynamicin, Sennheiserin tai Audio-Technican vastaaviin. Jos täyteläisellä äänenlaadulla ei ole niin väliä, niin tämä hintaluokka on varsin sopiva moneen tarpeeseen. Kannattaa kuitenkin käydä kivijalkaliikkeessä ottamassa tyypit ennen ostoa.

Nacon RIG 800 Pro HS -pelikuulokkeet ovat hyvän keskitason langattomat pelikuulokkeet, jonka jykevä basso on todella maukas ja 3D-feikkitilaäänikin toimii. Sen keskiäänet ovat kuitenkin akilleen kantapää yhdessä mauttoman muotoilun kanssa.

Mainos