Kuva: Unsplash
Mainos
Räätälöityjen tietokoneiden valmistaja Jimm’s PC-Store tarjoaa vinkkejä elektronisten laitteiden ukkos- ja myrskyvahinkojen välttämiseksi.

Ukkosvahingot ovat jokakesäinen riesa. Ukkosen aiheuttamat vahingot elektronisiin laitteisiin liittyvät yleensä ylijännitteeseen. Salama voi iskeä esimerkiksi sähkölinjoihin, joita pitkin virtapiikki voi edetä pitkällekin.

Salama iskee todennäköisemmin lähelle ilmajohtoa kuin maakaapeliverkkoon, joten vahingot ovat yleisempiä maaseudulla kuin kaupungeissa ja taajama-alueilla.

Mainos

Usein pahaa jälkeä aiheuttavat myös syysmyrskyt ovat enää vain viikkojen päässä. Ne voivat aiheuttaa sähkökatkosten lisäksi myös muita ongelmia. Esimerkiksi myrskyn sähkölinjoille kaatama puu voi myös aiheuttaa niin sanotun nollavian, joka rikkoo herkästi sähkölaitteita.

Kuinka varautua?

Vahinkoja sähkölaitteille voi välttää muutamilla tehokkailla keinoilla.

Perinteinen keino suojata laitetta on irrottaa töpseli seinästä, kun uhkaava säätila lähestyy. Tämä on edelleen paras tapa riippumatta asuinpaikasta.

Lisäksi talon sähkötauluun voi asentaa ylijännitesuojan.

Omakotiasujan kannattaa selvittää, onko talossa ukkosenjohdatin ja ellei ole, sellaisen hankkimista kannattaa harkita.

Myös korkeat puut rakennuksen lähettyvillä saattavat johtaa salaman itseensä. Liian lähellä olevasta puusta salama voi kuitenkin kulkeutua puun kautta rakennukseen.

Helpompia ja siirrettäviä suojaus- ja sähkönsyöttöratkaisuja ovat jatkojohtomalliset ylijännitesuojat, UPS-laitteet ja latausasemat. Ne voivat kaikki olla hyödyllisiä sähköpiikeiltä suojautumiseen ja sähkönsyöttöön, jos sähköt menevät kokonaan poikki.

Jimm’s PC-Store tarjoaa asiakkailleen erikseen maksavan tuoteturvan vahinkojen varalle.

Mainos