Nämä ovat parhaat Mission: Impossible -stuntit jokaisesta leffasta

Mainos
Tällä viikolla julkaistaan seitsemäs Mission: Impossible -elokuva.

Jokainen M:I-elokuva on tarpeeksi erilainen, jotta ne tuntuvat uudelta kokemukselta. Ne se tarjoavat laajan valikoiman fantastisia temppuja, lavasteita ja hahmoja, jotka pitävät katsojat jännityksessä.

Mitä tulee stuntteihin, ei ole mikään salaisuus, että Tom Cruise on muokannut sarjan välineekseen, jolla hän voi tyydyttää adrenaliinitarpeitaan. Mies roikkuu katoista, roikkuu helikoptereiden alla ja huristelee moottoripyörillä kovaa vauhtia liikenteen halki. Hän on varsinainen Evel Knievel ja viimeinen supertähti, joka on valmis viettämään ylimääräisiä työtunteja ”toimistossa”, jotta yleisö kerääntyisi elokuvateattereihin.

Mainos

Ennen kuin käymme joukolla katsomassa Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One -leffan, niin muistellaan elokuvasarjan kovimpia stunt-kohtauksia.

CIA-murto – Mission: Impossible (1996)

Alkuperäisen Mission: Impossible -elokuvan ylistys jatkuu. Brian De Palman ohjaamaa mestariteosta on kiitelty sen virtaviivaisuudesta, tyylikkyydestä ja käsittämättömästä omaperäisyydestä. Elokuvan juoni kietoutuu monimutkaisiin käänteisiin, joiden keskellä näyttävät lavasteet heräävät henkiin.

Tom Cruisen roolisuoritus Ethan Huntina ansaitsee erityismaininnan, sillä hän antaa kaikkensa rohkeasti ja tinkimättömästi. Vaikka tämän elokuvan stunt-temput eivät yllä myöhempien osien hurjapäisyyteen, Cruise laittaa silti itsensä likoon viihdyttääkseen meitä katsojia.

Leap of Faith – Mission: Impossible II (2000)

Mission: Impossible II on monella tapaa pettymys. Toki siinä on muutamia hauskoja hetkiä siellä täällä, mutta tämä John Woon ohjaama teos tuntuu huonolta James Bondin kopiolta ja jää vailla alkuperäisen osan kriittisiä vakoojatekijöitä, jotka tekivät siitä niin nautittavan.

Silti elokuvan intensiivisintä stunttia usein sivuutetaan, koska se tapahtuu niin varhain kuvassa ja toimii enemmän heittovitsinä kuin tarinan kannalta keskeisenä hetkenä.

Kyseisessä stuntissa Ethan kiipeää vuorelle Moabissa, Utahissa, ilman turvakaapeleita.

Kulissien takana tehdyt jutut kertovat, että Cruise oli aina valjaissa tai turvahenkilön ohjauksessa. Hänen kaksoisolentonsa Ron Kauk suoritti sen osan, jossa hän liukuu reunalle, kun taas uskonhyppy toteutettiin digitaalisesti poistetuilla kaapeleilla jälkituotannossa. Tämä ei vähennä stuntin intensiteettiä, ja kunnia Cruiselle siitä, että hän oli valmis asettamaan itsensä alttiiksi vain vähän enemmän kuin alkutekstien kohtauksessa.

Exploding Car – Mission: Impossible III (2006)

Mission: Impossible III luopuu kovien riskien stunttikohtauksista ja panostaa sen sijaan intiimiin draamaan, mutta tulokset ovat jakautuneet.

Ohjaaja JJ Abramsin käsissä kuva etenee mukavan ripeästi ja tekee Ethanista enemmän tavallisen ihmisen kuin Mission: Impossible II:ssa nähdyn yliluonnollisen vakoojan, mutta elokuvan juoni jää vähemmän vakuuttavaksi ja se tuntuu liian usein suurenmittaiselta televisioelokuvalta.

Philip Seymour Hoffmanin häijy roolisuoritus pääantagonistina on tässä todellinen houkutin.

Burj Khalifa – Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011)

Ghost Protocolin Burj Khalifa -kohtaus kohottaa helposti kulmakarvoja nostattavin. Se saattaa hyvinkin olla kaikista Mission: Impossible -elokuvista jännittävin stuntti.

Tässä vaiheessa kiinnostus Mission: Impossible -elokuviin oli hiipumassa ja sarja kaipasi merkittävää piristystä. Cruise vastasi haasteeseen kiipeämällä 160-kerroksiseen rakennukseen visuaalisesti upeassa kohtauksessa, joka herättää minussa pelkoa pelkästään sen ajattelemisesta.

Lentokoneessa roikkuminen – Mission: Impossible Rogue Nation (2015)

Rogue Nation on ehdottomasti täydellisimpiä elokuvia koko sarjassa. Ohjaaja Christopher McQuarrie nostaa panoksia tarjoamalla julmia tappelukohtauksia, uhkaavia pahiksia ja joitakin todella mieleenpainuvia toimintakohtauksia.

Tämä elokuva esittelee myös Ilsa Faustin, jota näyttelee Rebecca Ferguson, paras sivuhahmo tähän mennessä tässä elokuvasarjassa.

Kohtauksessa, jossa Ethan kiipeää tolppaa pitkin tappelun aikana, on omaperäistä intensiteettiä. Moottoripyöräjahti keskivaiheilla sekä vedenalainen kohtaus, jossa Cruise pidätteli henkeään, tuovat lisäjännitystä.

Silti Rogue Nation muistetaan parhaiten villistä avauskohtauksesta, jossa Ethan roikkuu rahtikoneen kyljessä sen noustessa ilmaan. Cruise toteutti stuntin useita kertoja turvakaapeleihin kiinnittyneenä, ja lopputuloksena on vaikuttava alkutekstien kohtaus, joka käynnistää sarjan viidennen osan vauhdikkaasti.

Helikopteritakaa-ajo – Mission: Impossible Fallout (2018)

Jotenkin Christopher McQuarrie ja Tom Cruise ylittivät itsensä jännittävillä kohtauksilla elokuvassa Mission: Impossible – Fallout.

Leffassa Ethan taistelee jälleen pahuutta edustavaa Solomon Lanea vastaan ja hänen on suoritettava sarja mahdottomia tehtäviä pelastaakseen päivän.

Kohokohdiksi nousevat huima halo-hyppy Pariisin yllä, uskomaton kattojuoksu, joka mursi Cruisen jalan, ja huikea kylpyhuonekamppailu, jossa Cruise ja Henry Cavill tuhoavat julkisen tilan yrittäessään eliminoida pahiksen.

Silti koko elokuvan paras stuntti on tilanne, jossa Cruise kiipeää helikopteriin kesken lennon. Näyttelijä roikkuu satojen metrien korkeudessa ilmassa ja putoaa jossain vaiheessa lastin täyttämälle pussille äärimmäisen jännittävässä hetkessä. Hauskuus ei pääty siihen. Ethan nousee kopteriin ja käy jännittävän helikopterijahdin, joka vaatii Cruisen lentämään korkeilla nopeuksilla.

Mainos