Mainos
Pelivuosi 2022 oli isojen pelien osalta muilla kuin PS5:llä tavallista suppeampi, mutta 2023 näyttää jo tässä vaiheessa hyvinkin lupaavalta.

Listaamme ohessa suurimpia vuonna 2023 julkaistavia pelejä, joita kannattaa pitää simällä.

Tammikuu

Fire Emblem Engage

Nintendo aloittaa kiireisen alkuvuoden Fire Emblem Engagella 20. tammikuuta. Switchin yksinoikeusversio tuo sarjaan täysin uuden päähenkilön, punavalkoisen Alearin. Tämä uusin Fire Emblem -päähenkilö antaa pelaajille mahdollisuuden kutsua tai ”sitouttaa” sankareita sarjan menneisyydestä, mukaan lukien alkuperäinen päähenkilö ja Smash Bros. -pelien peruspilari Marth. Kun menneisyyden sankari otetaan käyttöön, Alear perii hänen aseensa ja taitonsa.

Mainos

Julkaisupäivä: Tammikuun 20 | Alusta: Switch

Forspoken

Vuonna 2022 tapahtuneen kahden viivästyksen jälkeen Forspoken ilmestyy vihdoin PS5:lle ja PC:lle 24. tammikuuta. Square Enixin uutta toimintaroolipeliä kannattaa pitää silmällä useista syistä, joista tärkein on sen tähtikirjoittajatiimi, johon kuuluvat Rogue Onen Gary Whitta, Unchartedin Amy Hennig ja Todd Stashwick sekä Shadowhuntersin Allison Rymer.

Forspokenin isekai-kerronnan konseptin mukaan päähenkilö Frey siirretään nykypäivän New Yorkista Athiaan, fantastiseen maailmaan, joka on täynnä taikuutta ja syvää mytologiaa. Kun Frey matkustaa takaisin kotiin, hän oppii tuonpuoleisia kykyjä, jotka auttavat sekä taistelussa että kulkemisessa.

Julkaisupäivä: Tammikuun 24 | Alustat: PS5, PC

Dead Space

Vuoden 2023 Dead Space on vuoden 2008 selviytymiskauhuklassikon perusteellinen uusintaversio. Se on rakennettu täysin uudelleen EA:n Frostbite-moottorilla, ja siinä on ”kaikki uudet resurssit, uudet hahmomallit [ja] uudet ympäristöt”, jotka perustuvat alkuperäisiin suunnitelmiin.

Se on pohjimmiltaan edelleen Dead Space, vaikka EA Motiven tiimi pitää asiat tuoreina ottamalla käyttöön uusia järjestelmiä, kuten Peeling, jonka avulla pelaajat voivat ampua lisää lihaa, jänteitä ja luita Necromorphien päältä. Se on sekä visuaalista herkkua verenhimoisille että nokkela terveyspalkki Dead Spacen mutatoituneille pahiksille.

Julkaisupäivä: Tammikuun 27 | Alustat: PS5, Xbox Series X|S, PC

Helmikuu

Hogwarts Legacy

Yksi vuoden 2021 (ja sitten 2022) odotetuimmista peleistä on nyt yksi vuoden 2023 suurimmista kolmannen osapuolen julkaisuista. Kahden vuoden viivästysten jälkeen Tylypahkan perintö ilmestyy 10. helmikuuta, ja se täyttää Harry Potter -fanien kauan kaivatut toiveet elää omaa velhomaailman fantasiaansa.

Pelaajat luovat oman hahmonsa ja valitsevat haluamansa talon ennen pelin aloittamista Tylypahkan viidennen vuoden opiskelijoina. Avoimen maailman roolipeli asettaa sinut luokkatovereidesi taakse, mikä tarkoittaa, että sinun on suoritettava tehtäviä saadaksesi heidät kiinni. Vaikka tutkittavia alueita, löydettäviä salaisuuksia ja aktiviteetteja on valtavasti, kehittäjä Avalanche Software ei pystynyt sisällyttämään pelattavia versioita tietyistä Tylypahkan harrastuksista, kuten Quidditchistä, Gobstonesista ja Wizard’s Chessistä.

Julkaisupäivä: Helmikuun 10 (PS5, XSX|S, PC), Huhtikuun 4 (PS4, X1), July 25 (Switch) | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Switch, PC

Wild Hearts

Wild Hearts on EA:n vastaus Monster Hunteriin, täysin uusi peli, jossa pelaajat metsästävät ja askartelevat feodaalisen Japanin inspiroimassa fantastisessa, puoliavoimessa maailmassa. Wild Heartsia varten EA teki yhteistyötä japanilaisen Omega Force -kehitysstudion kanssa, joka tunnetaan parhaiten Dynasty Warriors -toimintasarjasta.

IGN tutustui Wild Heartsiin lokakuussa, ja sen haastavan metsästyksen, kauniiden ympäristöjen ja näppärän rakentelumekaniikan ansiosta pidimme peliä oikeutettuna Monster Hunter -kilpailijana.

Julkaisupäivä: Helmikuun 17 | Alustat: PS5, Xbox Series X|S, PC

Atomic Heart

Innostus Atomic Heartia kohtaan on kasvanut huomattavasti sen jälkeen, kun se julkistettiin neljä vuotta sitten, kiitos yhä oudompien ja scifi-vaikutteisempien trailerien, jotka esittelevät neuvostoliittolaista, BioShockin kaltaista ensimmäisen persoonan räiskintäpeliä.

Atomic Heartilla on potentiaalia olla yksi vuoden 2023 suurimmista sleeper-hiteistä. Se, toteutuuko tämä potentiaali, on täysin toinen kysymys, vaikka ensimmäiset vaikutelmat ovatkin lupaavia: ensimmäinen käsikatselukappaleemme Atomic Heartin esikatselussa kutsui peliä ”mukaansatempaavaksi maailmaksi, johon voi eksyä, jossa on dynaaminen taistelu ja inspiroiva taide ja vihollisdesign”.

Pitkäaikainen Doom-säveltäjä Mick Gordon loi Atomic Heartiin alkuperäisen musiikin, jota sekoitetaan 50-80-luvun sävellyksiin. Kehittäjä Mundfishin mukaan lopputulos on ”neuvostotyylinen pop kohtaa mehukkaat Doom-tyyliset remixit”.

Julkaisupäivä: Helmikuun 21 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Horizon Call of the Mountain

Horizon Call of the Mountain on itsenäinen PSVR 2 -spinoff, joka sijoittuu Horizon Zero Dawnin tapahtumiin. Se keskittyy kahteen tärkeimpään pelisysteemiin: kulkemiseen, jota tukee tyydyttävä kiipeilymekaniikka, ja jousi ja nuoli -taisteluun. Kiipeily edellyttää, että kurottaudut fyysisesti reunalta toiselle, kun taas jousiammunta edellyttää, että simuloit todellista toimintaa: kurottaudut nuolen perään, nokitat sen, tähtäät, vedät taaksepäin ja päästät irti.

Call of the Mountain julkaistaan PSVR2:n rinnalla 22. helmikuuta.

Julkaisupäivä: Helmikuun 22 | Alusta: PSVR 2

Company of Heroes 3

Company of Heroes palaa vuonna 2023 ensimmäisen kerran vuosikymmeneen ja tarjoaa kaksi erillistä kampanjaa toisen maailmansodan aikana, joista toinen sijoittuu Pohjois-Afrikkaan ja toinen Italiaan.

Company of Heroes 3:ssa Relic pyrkii säilyttämään sen, mitä pitkäaikaiset fanit ovat tulleet rakastamaan kehutussa RTS-pelissä, mutta samalla se sisällyttää siihen uusia pelimekaniikkoja, kuten taktisen tauon ja täysin dynaamisen kampanjakartan.

Julkaisupäivä: Helmikuun 23 | Alustat: PS5, Xbox Series X|S, PC

Sons of the Forest

Sons of the Forest on jatko-osa yhdelle PC:n parhaista selviytymis-kauhupeleistä. Edeltäjänsä tavoin Sons of the Forest pudottaa sinut aavemaiseen saareen, jossa selviytyäksesi sinulla ei ole muuta kuin järkeäsi. Pelaajien on kerättävä materiaaleja, jotta he voivat valmistaa aseita ja suojia, joita tarvitaan välttääkseen joutumasta saaren kannibaaliväestön uhriksi.

Julkaisupäivä: Helmikuun 23 | Alusta: PC

Kerbal Space Program 2 (Early Access)

Kerbal Space 2 käynnistyy Early Accessiin 24. helmikuuta. Avaruuslentosimulaation jatko-osa esittelee uusia ympäristöjä, parannetun visuaalisen ilmeen, täysin uudistetun käyttöliittymän, yli 350 uutta raketin osaa sekä mahdollisuuden muokata ja maalata aluksia.

KSP 2:n Early Access -versio sijoittuu yksinomaan alkuperäisen pelin Kerbolar-järjestelmän uudelleenluonnosteltuun versioon, jossa on uudet maasto- ja ilmakehäjärjestelmät. Julkaisun jälkeen kehittäjä Intercept Games aikoo kehittää tämän pohjalta lisää tutkittavia järjestelmiä, mukautettuja tukikohtia ja tukea sekä moninpeliä että modeja.

Julkaisupäivä: Helmikuun 24 | Alusta: PC (PlayStation and Xbox versions to follow at a later date)

Octopath Traveler 2

Octopath Traveler 2 on jatko-osa Square Enixin erinomaiselle vuoden 2018 HD-2D JRPG:lle. Jatko-osassa on kahdeksan päähenkilöä, joiden tarinat ovat erillisiä mutta yhteneväisiä. Viimeisin Octopath Traveler 2:n traileri esitteli meille kaksi näistä hahmoista – oppinut Osvald ja kauppias Partitio – sekä uuden Latent Powers -järjestelmän, joka aktivoi ainutlaatuisia kykyjä sen jälkeen, kun hahmo on saanut tarpeeksi vahinkoa tai rikkonut tarpeeksi vihollisen suojia.

Alkuperäinen peli julkaistiin yksinomaan Switchillä, mutta Octopath Traveler 2 julkaistaan Nintendon hybridikonsolin lisäksi PS5:lle, PS4:lle ja PC:lle.

Julkaisupäivä: Helmikuun 24 | Alustat: PS5, PS4, Switch, PC

Maaliskuu

The Day Before

The Day Before on yksi vuoden 2023 odotetuimmista peleistä; avoimen maailman selviytymis-MMO on Steamin toiseksi eniten toivottu peli Tylypahkan Legacyn jälkeen. The Day Before piti alun perin ilmestyä vuonna 2022, mutta siirtyminen Unreal Engine 5:een sai kehittäjä Fntasticin siirtämään päivämäärää uuteen vuoteen.

The Day Before sijoittuu zombien täyttämään, pandemian jälkeiseen Amerikkaan, ja siinä sekoitetaan selviytymispeliä syvälliseen taisteluun ja Animal Crossingista inspiroituneeseen tukikohdan rakentamiseen.

Julkaisupäivä: Maaliskuun 1 | Alusta: PC (PS5, Xbox Series X|S versions at a later date)

Wo Long: Fallen Dynasty

Wo Long: Fallen Dynasty on seuraava toimintapeli genren ekspertiltä, Team Ninjalta, Niohin ja Ninja Gaidenin takana olevalta studiolta. Wo Longia kuvataan sielunmaisemaksi, joka sijoittuu synkkään fantasiaversioon Kiinan Kolmen valtakunnan kaudesta.

Todelliseen soulslike-muotoon Team Ninja lupaa Wo Longin olevan ”äärimmäisen haastava ja vaativa peli”. Wo Long eroaa monista soulslike-peleistä muun muassa taistelujen hurjassa nopeudessa.

Julkaisupäivä: Maaliskuun 3 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Skull and Bones

Viiden vuoden viivästysten jälkeen Ubisoftin merirosvoseikkailun odotetaan saavan matkansa pelinkehityksen karujen vesien läpi päätökseen 9. maaliskuuta. Skull & Bones sai alkunsa Assassin’s Creed 4: Black Flagin moninpelilaajennuksena vuonna 2013 ja on sen jälkeen käynyt läpi erilaisia iteraatioita. Ubisoft päätyi lopulta avomeriseikkailuun ilman strukturoitua kampanjaa. Sen sijaan pelaajat kapteenoivat muokattavia merirosvolaivoja, joilla he voivat ottaa vastaan urakoita, kerätä resursseja ja taistella kauppiaita tai muita pelaajia vastaan.

Julkaisupäivä: Maaliskuun 9 | Alustat: PS5, Xbox Series X|S, PC

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

Bayonetta 3:n ilmestyttyä vuonna 2022 Nintendo ja PlatinumGames tekevät jälleen yhdessä Bayonetta Origins -nimisen, tarinankirjoista inspiroituneen esiosan: Cereza and the Lost Demon. Ohjaat sekä Cerezaa ennen kuin hänestä tuli Bayonetta että nimeltä Lost Demon Cheshireä täysin kerrotussa tehtävässä pelastaaksesi Cerezan äidin.

Julkaisupäivä: Maaliskuun 17 | Alusta: Switch

Star Wars Jedi: Survivor

Star Wars Jedi: Survivor on jatko-osa Respawn Entertainmentin Jedille: Fallen Order pelille, joka sijoittuu ajassa viisi vuotta myöhemmin. Peli jatkaa tarinaa kypsyneemmästä ja karummasta Cal Kestisistä, joka on edelleen karkuteillä Imperiumin etsityimpänä karkurina. Odotukset Survivoria kohtaan ovat korkealla, sillä sen edeltäjä on kaikkien aikojen toiseksi myydyin Star Wars -peli Yhdysvalloissa.

Julkaisupäivä: Maaliskuun 17 | Alustat: PS5, Xbox Series X|S, PC

Resident Evil 4 Remake

Ensi vuoden alkupuolella on pelottava kausi, sillä tammikuussa ilmestyvän Dead Spacen ja helmikuussa ilmestyvän Sons of the Forestin jälkeen Capcom julkaisee maaliskuussa Resident Evil 4:n uusintaversion.

RE 4 Remake on jatkoa Capcomin viimeaikaisille Resident Evil 2:n ja 3:n uudelleenkuvituksille, joissa säilytetään alkuperäisen pelin peruselementit ja lisätään päivitetty pelattavuus ja visuaalinen päivitys. Myös tarina on ”rekonstruoitu”, jotta se vastaa sarjan tarinankerrontaa viimeisten 17 vuoden aikana.

Alkuperäistä vuonna 2005 julkaistua Resident Evil 4 -peliä pidetään yleisesti yhtenä parhaista selviytymiskauhupeleistä, joita on koskaan tehty.

Julkaisupäivä: Maaliskuun 24 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, PC

Crime Boss: Rockay City

Crime Boss: Rockay City oli yksi The Game Awards 2022:n villeimmistä julkistuksista. Kyseessä on toiminta-FPS, jonka pääosassa on eklektinen joukko nimekkäitä näyttelijöitä: Reservoir Dogs -näyttelijä Michael Madsen, Lethal Weaponin Danny Glover, Machete itse Danny Trejo, Vanilla Ice ja Chuck Norris.

Crime Boss sijoittuu fiktiiviseen versioon 90-luvun Floridasta, ja sen estetiikka on sen mukainen. Sinä ja enintään kolme muuta pelaajaa suoritatte ryöstöjä ja kilpailevat alueista matkallanne Rockay Cityn rikollismaailman huipulle.

Julkaisupäivä: Maaliskuun 28 | Alustat: PC

System Shock Remake

Toinen lajityyppiä määrittävä peli, josta tehdään uusintaversio vuodelle 2023, on System Shock, vuoden 1994 ensimmäisen persoonan toimintaseikkailupeli, joka innoitti muun muassa BioShockia ja Deus Exiä. System Shockissa pääset Saturnuksen kiertoradalle Citadel-asemalle. Pelaat nimettömänä hakkerina, joka yrittää pysäyttää aseman vallanneen SHODAN-nimisen, mielipuolisen tekoälyn.

Julkaisuikkuna: Maaliskuun 2023 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Muita Q1:n aikana julkaistavia, potentiaalisia pelejä:

 • One Piece Odyssey
 • Like A Dragon: Ishin!
 • Kirby’s Return To Dream Land Deluxe
 • Darkest Dungeon 2
 • Amnesia: The Bunker
 • Flintlock: The Siege of Dawn
 • Killer Klowns from Outer Space: The Game
 • Layers of Fear
 • Season: A Letter to the Future
 • Witchfire (Early Access)

Huhtikuu

Dead Island 2

Kahdeksan vuoden ja kolmen eri studion kehitystyön jälkeen Dead Island 2 näkee vihdoin päivänvalon vuonna 2023. Sitä voi olla vaikea uskoa, mutta kun otetaan huomioon vuoden 2022 loppupuolella näytetyn pelimateriaalin määrän, näyttää siltä, että Dead Island 2 julkaistaan todellisuudessa 28. huhtikuuta. Näiden videoiden perusteella Dead Island 2 tarjoaa lukemattomia karmeita ja verisiä tapoja viipaloida, kuutioida, murskata ja murskata epäkuolleita.

Julkaisupäivä: Huhtikuun 28 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Toukokuu

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Vuonna 2023 ilmestyvistä kymmenistä suurista peleistä yksikään ei ole suurempi kuin The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Nintendon jatko-osa monessa pelimediassa kaikkien aikojen parhaaksi peliksi kruunatulle pelille.

Nintendo on varonut näyttämästä Tears of the Kingdomista liikaa, ehkä pyrkiessään säilyttämään saman kunnioituksen ja ihmettelyn tunteen, joka teki Breath of the Wildista niin erityisen. Nintendo on näyttänyt laajennetun kulkujärjestelmän, jossa Link tutkii Hyrulen maita ja sen yläpuolella olevaa valtavaa taivasta. Emme malta odottaa, mitä salaisuuksia Tears of the Kingdom pitää sisällään, kun se ilmestyy Switchille 12. toukokuuta.

Julkaisupäivä: Toukokuun 12 | Alusta: Switch

Suicide Squad: Kill the Justice League

Rocksteady ansaitsi maineensa yhtenä alan johtavista toimintapelikehittäjistä erinomaisella Batman Arkham -trilogiallaan. Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, tiimi on palannut Suicide Squadin kanssa: Kill the Justice League.

Kill the Justice League sijoittuu samaan universumiin kuin Rocksteadyn Arkham-pelit, mutta tällä kertaa pelaajat astuvat yhden DC:n neljästä superroistosta kenkiin: Deadshotin, Kapteeni Boomerangin, King Sharkin tai Harley Quinnin. Yksin tai enintään kolmen muun pelaajan kanssa pelatessa pääset Metropolisin läpi ja voit tuhota DC-sankareiden korruptoituneita versioita, mukaan lukien Batmanin, jonka äänenä on viimeisen kerran edesmennyt, suuri Kevin Conroy.

Julkaisupäivä: Toukokuun 26 | Alustat: PS5, Xbox Series X|S, PC

Kesäkuu

Street Fighter 6

Street Fighter 6, sarjan ensimmäinen uusi tulokas sitten vuoden 2016, esittelee World Tour -tilassaan vankan hahmonluojan, jonka avulla mukautettu taistelijasi voi ottaa yhteen Street Fighter -legendojen kanssa ja hallita heidän liikkeensä. Julkaisuversion 18 taistelijan joukossa ovat sarjan peruspelaajat Ken, Ryu ja Chun-Li sekä uudet tulokkaat Jamie ja Kimberly.

Street Fighter 6:n suhteen epäilevillä on edeltäjänsä monien ongelmien jälkeen hyvä syy olla optimistinen: IGN-pelisivuston taistelupeliasiantuntija Mitchell Saltzman kutsui Street Fighter 6:n betaa parhaaksi pelaamakseen.

Julkaisupäivä: Kesäkuun 2 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, PC

Diablo 4

Blizzardin legendaarinen toimintaroolipelisarja palaa vuonna 2023 julkaisemalla Diablo 4:n, joka on sarjan kaikkien aikojen ensimmäinen avoimen maailman yritys. Diablo 4 palaa sarjan synkempiin juuriin tarinalla, jonka keskiössä on iso paha Lilith. Pelin entinen johtaja Luis Barriga kuvaili sitä goottilaiseksi, keskiaikaiseksi ja ”synkäksi ja särkyneeksi helvetinmaisemaksi, joka on vailla toivoa ja demonien vallassa”.

Se julkaistaan 6. kesäkuuta, jonka jälkeen Blizzard jatkaa tuen lisäämistä ”tulevien vuosien ajan, ankkuroituna valinnaisten kosmeettisten esineiden ja täysien tarinapohjaisten laajennusten ympärille”, Diablo-pomo Rod Fergussonin mukaan.

Julkaisupäivä: Kesäkuun 6 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Final Fantasy 16

Final Fantasy 16 on yksi vuoden suurimmista kolmannen osapuolen peleistä, ja se vie pelisarjan Valistheaan, fantastiseen maahan, joka sijoittuu keskiaikaisen Euroopan kulisseihin. FF16 vaihtaa edeltäjänsä avoimen maailman aluepohjaiseen suunnitteluun, joka muistuttaa Pokemon Legendsin kaltaisia puoliavoimia pelejä. Tuottaja Naoki Yoshida sanoo, että tämä päätös tehtiin, jotta ”pelaajat saisivat paremman käsityksen [pelin] todella globaalista mittakaavasta”. Pelaajat ohjaavat päähenkilö Clive Rosfieldia reaaliaikaisessa, nopeatempoisessa taistelussa, kun taas seurahahmoja ohjaa tekoäly.

Final Fantasy 16 julkaistaan PS5:lle kuuden kuukauden yksinoikeudella.

Julkaisupäivä: Kesäkuun 22 | Alusta: PS5

Vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon pelijulkaisuja

Forza Motorsport

Turn 10 palaa markkinoille vuonna 2023 Forza Motorsportilla, joka on vain uuden sukupolven uudelleenkäynnistys kehutusta ajosimulaatiosta. Forza on jo pitkään ollut Microsoftin Xbox-konsolien tekninen näyteikkuna, ja koska kyseessä on sarjan ensimmäinen Xbox Series X|S:lle omistettu peli, fanien on syytä odottaa juuri sitä.

Julkaisuikkuna: Kevät 2023 | Alustat: Xbox Series X|S, PC

Minecraft Legends

Vuonna 2020 julkaistavan Minecraft Dungeonsin menestyksen jälkeen Microsoft ja Mojang julkaisevat toisen Minecraft-spinoffin vuonna 2023. Minecraft Legends -niminen uusin spin-off on toimintastrategiapeli, joka pyrkii yhdistämään kohtuullisen syvälliset RTS-mekaniikat ja tuotemerkin perheystävällisyyden.

Julkaisuikkuna: Kevät 2023 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Switch, PC

Hollow Knight: Silksong

Hollow Knight: Silksong on jatkoa kaikkien aikojen parhaaksi metroidvania-peliksi ylistetylle pelille, ja se vie pelaajat Pharloomiin, salaperäiseen maailmaan, joka on kaukana alkuperäisen pelin valtakunnasta. Silksongissa pelaat viholliseksi muuttuneena Hornetina, jonka ketterä liikkuminen mahdollistaa nopeamman ja vertikaalisemman pelattavuuden.

Julkaisuikkuna: Q2 2023 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Homeworld 3

20 vuotta sen jälkeen, kun Homeworld 2 julkaistiin Windows XP -tietokoneille, Gearbox julkaisee kauan odotetun avaruus-RTS Homeworld 3:n. Se sijoittuu sukupolvia sarjan toisen pelin jälkeen ja tuo taistelukentille maastoa asteroidien, hajonneiden avaruusrahtialusten ja megarakenteiden muodossa. Nämä kartoille sijoitetut kelluvat esineet avaavat Homeworld 3:ssa uusia taktisia mahdollisuuksia, sillä maasto tuo mukanaan uusia, peliä muuttavia suojamekaniikkoja.

Julkaisuikkuna: Q2 2023 | Alusta: PC

Redfall

Redfall on ensimmäinen kahdesta odotetusta Bethesdan pelistä, jotka julkaistaan vuonna 2023. Kyseessä on Prey-kehittäjä Arkane Austinin avoimen maailman vampyyriammuskelupeli, jossa pääset enintään kolmen ystäväsi kanssa Redfallin viehättävään saarikaupunkiin Massachusettsissa, jossa vampyyrit, ihmiskultistit ja ”kieroutuneet” vampyyrijumalat ovat vapaalla jalalla.

Arkane sanoo, että Redfallissa on samat luovat arvot kuin sen aiemmissa peleissä, kuten tarinalliset tilat ja immersiivinen liikkuminen, mutta suuremmassa mittakaavassa: kehittäjä sanoi, että vain yksi Redfallin kartan osa on suurempi kuin koko Preyn Talos I -avaruusasema.

Julkaisuikkuna: Q2 2023 | Alustat: Xbox Series X|S, PC

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

STALKER 2:n pitkä julkaisutie on peruttu, julkaistu uudelleen, viivästynyt kahdesti, ja nyt, 13 vuotta myöhemmin, maaliviiva on näkyvissä. Jotkut ukrainalaisen GSC Worldin kehittäjät joutuivat työskentelemään ahtaissa tiloissa venäläisten hyökkääjien pommitusten uhan vuoksi, kun taas toiset jättäytyivät pois kehityksestä liittyäkseen Ukrainan puolustusvoimiin. Kyseessä on erikoinen tarina kulissien takana, ja toivomme, että lopputulos on hedelmällinen sekä kehitystiimille että pelaajille.

Julkaisuikkuna: Q2 2023 | Alustat: Xbox Series X|S, PC

Starfield

Xboxin vuoden 2023 lippulaivajulkaisu on Starfield, Todd Howardin ja Bethesda Game Studiosin seuraava yksinpelieepos. Kyseessä on Howardin ja tiimin ensimmäinen omaperäinen peli 25 vuoteen, ja vaikka se ylpeilee runsaalla omaperäisyydellä ja pelisysteemeillä, Howard itse vertaa sitä ”Skyrimiksi avaruudessa”.

Aiempien BGS-pelien tapaan Starfield esittelee sinulle syvällisen hahmonluojan, ennen kuin se lähettää sinut moniin maailmoihin, joissa on ryhmittymiä, joihin voit liittyä, kumppanihahmoja, joita voit värvätä, ja tehtäviä, jotka voit suorittaa. Starfieldistä tulee Howardin mukaan Bethesdan tähän mennessä suurin peli, sillä siinä on yli 1000 planeettaa tutkittavana ja päätehtävä on noin 20 prosenttia pidempi kuin missään aiemmassa BGS-pelissä.

Julkaisuikkuna: Q2 2023 | Alustat: Xbox Series X|S, PC

Muita vuoden 23 ensimmäisen puoliskon pelejä:

 • Star Trek: Resurgence (Huhtikuun 2023)
 • Atlas Fallen (Kevät 2023)
 • The Last Case of Benedict Fox (Kevät 2023)
 • Planet of Lana (Q2 2023)
 • Ara: History Untold (Q2 2023)
 • Nightingale (Early Access) (Q2 2023)

Kesä

The Expanse: A Telltale Series

Telltale Gamesin 2023 Comeback Tour käynnistyy kesällä The Expanse -pelillä, joka on valintoihin perustuva tarinallinen seikkailu, joka sijoittuu samannimisen ylistetyn tv-sarjan maailmaan. The Expanse -pelissä pelaat XO Camina Drummerina keskellä kapinaa Artemis-avaruusaluksella.

Uudistunut Telltale-tiimi kehittää projektia yhteistyössä Deck Nine Gamesin, Life Is Strangen takana olevan studion kanssa: True Colorsin takana. Se on ensimmäinen kahdesta pelistä, jotka studio aikoo julkaista vuonna 2023 – toinen on The Wolf Among Us 2 myöhemmin tänä vuonna.

Julkaisuikkuna: Kesä 2023 | Alustat: “Consoles,” PC

Pelejä, jotka on ilmoitettu julkaistavan vuoden 2023 aikana

Alan Wake 2

Remedy laajentaa yhdistettyä universumiaan Alan Wake 2:lla, joka on jatko-osa kulttimaineeseen nousseelle tarinavetoiselle Xbox 360 -pelille. Sitä mainostetaan studion ensimmäisenä selviytymiskauhupelinä, mutta Remedyn tapaan kauhu palvelee tarinaa eikä niinkään shokkiarvoa. Luova johtaja ja pääkäsikirjoittaja Sam Lake sanoi, että odotettavissa on ”psykologinen, kerroksellinen, syvä mysteeri, johon voi sukeltaa”.

Julkaisuikkuna: 2023 | Alustat: PS5, Xbox Series X|S, PC

Ark 2

Ark 2 perustuu menestyksekkään hiekkalaatikkomaisen edeltäjänsä selviytymispelaamiseen, johon on lisätty sielunomainen kolmannen persoonan lähitaistelu ja laajennettu tarina, jota johtaa Fast & Furious -tähti Vin Diesel, joka toimii myös Studio Wildcardin luovan lähentymisen johtajana projektissa. Ark 2:ssa on parannuksia liikkumiseen, sillä sen alkukantaisessa maailmassa voi mankeloida, kiipeillä, liukua, keinua ja kyllä, ratsastaa dinosauruksilla.

Julkaisuikkuna: 2023 | Alustat: Xbox Series X|S, PC

Armored Core 6: Fires of Rubicon

FromSoftware jatkaa Elden Ringin jälkeen Armored Core 6: Fires of Rubicon -pelillä. The Game Awards -gaalassa ensiesityksensä tehnyt paljastustraileri esitteli odotettuja (vaikkakin tervetulleita) jättiläisrobotteja räjähtävässä taistelussa.

FromSoftwaren johtajan Hidetaka Miyazakin haastattelussa saimme tietää, että Fires of Rubicon sijoittuu tuhoutuneeseen maailmaan ja säilyttää haastavat pomotaistelut, joista studio on tullut tunnetuksi, muuttamatta Armored Corea Soulsbourne-peliksi.

FromSoft on työstänyt uutta Armored Corea ainakin vuodesta 2016 lähtien. Fires of Rubicon tulee olemaan sarjan ensimmäinen uusi osa sitten vuoden 2012.

Julkaisuikkuna: 2023 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Assassin’s Creed Mirage

Assassin’s Creed Mirage tuo Ubisoftin menestyssarjan takaisin sen lineaarisemmille, stealth-painotteisille juurille. Mirage poistaa nykyaikaisissa Assassin’s Creed -peleissä käyttöön otetut roolipelielementit ja palauttaa pelattavuuden sarjan kolmeen alkuperäiseen peruspilariin: hiiviskelyyn, parkouriin ja salamurhiin. Tarina sijoittuu yhdeksännen vuosisadan Bagdadiin, 20 vuotta ennen Assassin’s Creed Valhallan tapahtumia.

Julkaisuikkuna: 2023 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Hades 2 (Early Access)

Kuten edeltäjänsä, Hades 2 on toimintapainotteinen roguelike, jossa painotetaan uudelleenpelattavuutta. Se tutkii edelleen alkuperäisessä pelissä kehitettyä kreikkalaista mytologiaa ja kutoo samalla ”sen syviä yhteyksiä noituuden alkuaikoihin”, kehittäjä Supergiant Gamesin mukaan. Se on suora jatko-osa Hadesille, vaikka Supergiant vakuuttaa, että alkuperäisen pelaaminen ei ole välttämätöntä Hades 2:n ymmärtämiseksi tai siitä nauttimiseksi.

Julkaisuikkuna: 2023 | Alustat: PC (consoles at a later date)

Lies of P

Se kuulostaa (ja näyttää) hyvin hiotulta Dark Souls -modilta, mutta Lies of P – soulslike, jossa pelaat Pinokkiona. 1800-luvun klassiseen tarinaan perustuva toimintaroolipeli sisältää analogit Pinocchiolle, Geppettolle ja jopa Jimminy Cricketille. Lähdemateriaalille uskollisena Lies of P:ssä on ainutlaatuinen valehtelumekaniikka, jossa päähenkilön päätös valehdella tai olla valehtelematta voi vaikuttaa pelattavuuteen.

Julkaisuikkuna: 2023 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Marvel’s Spider-Man 2

Sonyn tämän vuoden suurin ensimmäisen osapuolen peli on Marvel’s Spider-Man 2. PS5-yksinoikeudella julkaistava jatko-osa jatkaa Peter Parkerin ja Miles Moralesin tarinoita ja tuo mukaan Venomin, jonka äänenä toimii Candyman-näyttelijä Tony Todd. Marvelin Bill Rosemann sanoi, että jatko-osa on ”synkempi” kuin alkuperäinen, ja kutsui Spider-Man 2:ta Empire Strikes Backiksi ensimmäisen pelin A New Hope -elokuvalle.

Julkaisuikkuna: Fall 2023 | Alusta: PS5

Payday 3

Vuodesta 2023 on tullut vuosi, jolloin monet pitkään kehitteillä olleet pelit pääsevät vihdoin ulos ovesta. Payday 3 on yksi esimerkki tästä, ja se on suunniteltu julkaistavaksi vuonna 2023 sen jälkeen, kun sen tuotanto aloitettiin jo vuonna 2017.

Payday 3 tuo poliisit vastaan ryöstäjät -sarjan ”elävään, valtavaan New Yorkin representaatioon”, kuten pelin johtaja Erik Wonnevi sanoo. Sen on määrä ilmestyä kymmenen vuotta edeltäjänsä jälkeen, ja Payday 3:n tarina heijastelee tätä aikahyppyä kerronnassaan.

Julkaisuikkuna: 2023 | Alustat: “Consoles,” PC

Pikmin 4

Pikmin 4 on ensimmäinen Pikmin-peli kotikonsolille vuosikymmeneen, vuoden 2013 Pikmin 3:n jälkeen. Pikmin 4:stä on toistaiseksi nähty vain 30 sekunnin traileri, jossa liikutaan rauhallisesti puutarhaympäristössä ennen kuin se asettuu nukkuvan Grub-koiran päälle. Näemme varmasti lisää vuoden mittaan, kun Nintendo valmistautuu julkaisemaan Pikmin 4:n joskus vuonna 2023.

Julkaisuikkuna: 2023 | Alusta: Switch

The Texas Chainsaw Massacre

The Texas Chainsaw Massacre on uusin epäsymmetrinen moninpeli, joka perustuu ikoniseen kauhupelilisenssiin. Tämä peli tulee Gun Interactiven ja Friday the 13th -pelin takana olevien luovien lahjakkuuksien toimesta.

The Texas Chainsaw Massacre -pelissä neljä uhria yrittää paeta kolmea perheenjäsentä: Leatherfacea, liftaria ja kokkia. Olemme viettäneet Texas Chainsaw Massacre -pelin parissa toistaiseksi vain vähän aikaa, mutta pelisilmukka ja elokuvalisenssi ovat muodostumassa ”erinomaiseksi pariksi”.

Julkaisuikkuna: 2023 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Warhammer 40,000: Space Marine 2

Toinen näennäisesti uinuva pelisarja, joka tekee paluun vuonna 2023, on Warhammer 40,000: Space Marine. Space Marine 2 on jatko-osa vuonna 2011 julkaistulle kolmannen persoonan räiskintäpelille, ja se jatkaa alkuperäisen pelin päähenkilönä toimineen Ultramarines-kapteeni Tituksen matkaa. Ensimmäisessä pelattavuustrailerissa nähtiin, kuinka Titus tuhosi Tyranidien ja muiden hirviöiden laumoja ja vannoi karhean selostuksen kautta puolustavansa ihmiskuntaa.

Julkaisuikkuna: 2023 | Alustat: PS5, Xbox Series X|S, PC

The Wolf Among Us 2

Listan täydentää The Wolf Among Us 2, jota luultiin kuolleeksi sen jälkeen, kun se peruttiin Telltale Gamesin lopetettua toimintansa vuonna 2018. Telltale on kuitenkin palannut, ja niin ovat myös Bigby Wolf ja muut Fabletownin asukkaat uuden neonhohtoisen episodimysteerin parissa. Wolf Among Us 2 sijoittuu kuusi kuukautta ensimmäisen osan jälkeen, ja siinä Bigby käy vihanhallintahoidossa, kun hänet on hyllytetty sheriffin tehtävästä. Kun Bigby sukeltaa takaisin Fabletownin vaaralliseen alamaailmaan, mikään syvään hengittäminen ei kuitenkaan voi pitää Big Bad Wolfia pitkään kurissa.

Julkaisuikkuna: 2023 | Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Muita mainitsemisen arvoisia pelijulkaisuja vuonna 2023:

 • Aliens: Dark Descent
 • Arc Raiders
 • Banishers: Ghosts of New Eden
 • Blasphemous 2
 • Crash Team Rumble
 • Everywhere
 • Exoprimal
 • Immortals of Aveum
 • Like a Dragon Gaiden
 • Lollipop Chainsaw Remake
 • Lords of the Fallen
 • Metal Slug Tactics
 • Moving Out 2
 • Oxenfree 2
 • Pragmata
 • Remnant 2
 • Replaced
 • Slitterhead
 • Stellar Blade
 • Super Bomberman R 2
Mainos