Mainos

Uusi syksy, uusi 2K:n korissimu. EA:n tuottama kilpaileva sarja on ollut hieman kädenlämpöinen, ja Visual Conceptsin kehittämä pelisarja on saanut hallita genreä rauhassa – jatkuuko dominointi yhtä vahvana?

Kuten aina, 2K18 on tupaten täynnä tapoja pelata. Yksittäisiä matseja konetta, kavereita tai netin yli. MyTeam on FIFA:n Ultimate Teamia muistuttava fantasiakoris keräilykortteineen. MyCareer-pelimuotoa on hieman laajennettu: luodun pelaajan kanssa voi hengata MMO-pelin hubia vastaavassa Neighorhood-korttelissa, mutta tämä ei tuo mielestäni hirveän järkevää uudistusta.

Mainos

MyCareer-moodin juoni on kohtuullisen standardia ryysyistä rikkauksiin draamaa. Välivideot ovat edelleen hieman kankeasti ohjattuja, vaikka kentällä visuaalit ovat huippuluokkaa.

Presentaatio on monilta osin parhainta mitä pelisarjassa on nähty. Aidot pelaajamallit, areenat ja yleisö ovat upeata katsottavaa. Valaistus on huikea, ja pelaajien iho on jälleen aidomman oloinen – heijastaen ja läpäisten valoa hienosti. Tunnetuimpien pelaajien digitaaliset reproduktiot ovat paikoitellen pelottavan hyvän näköisiä.

Etenkin animaatiot ovat saaneet tämän vuoden pelissä suuren uudistuksen. Niin sanotut purkitetut animaatiot ovat suureksi osaksi tiessään, pelaajien kontaktien rikkoessa aidosti liian kunnianhimoisen liikkeen. Fysikaalisuus ja kontakti pelaajien välillä on uskomattoman hienosti tehty, ja peli näyttääkin usein aidolta matsilta.

Kontrollit ovat edelleen kohtuullisen laajat, ja aloittelijan on hyvä tutkia hyvin toteutettua 2KU-opetusmoodia. Koripallossa on niin paljon erilaisia liikkeitä, että niiden kääntäminen DualShock 4-ohjaimelle ei varmasti ole ollut helpoin tehtävä.

Skill Stick on edelleen pelin päätoiminen kontrolli. Vasen tikku liikuttaa pelaajaa, oikean tuottaessa kyniä, crossovereita, spin move pyörähdyksiä ja hoitelee viimeistelyn. Pelaajalla on myös mahdollisuus käyttää normaaleja näppäimiä, jos näin mielii.

”Selostukset ovat edelleen urheilupelien parhaimmistoa, sisältäen juuri oikeanlaista satunnaista paskanjauhamista pelitilanteiden kommentoinnin lisäksi”

Audiopuoli on sarjalle tavalliseen tapaan hyvässä tikissä. Kengät vingahtelevat aidosti, pelaajat pyytävät syöttöjä ja yleisö huokailee juuri oikeissa kohdissa. Selostukset ovat edelleen urheilupelien parhaimmistoa, sisältäen juuri oikeanlaista satunnaista paskanjauhamista pelitilanteiden kommentoinnin lisäksi. Selostukset ovatkin suuri tekijä pelin aidossa amerikkalaisessa fiiliksessä.

Olen tähän mennessä kehunut tämän vuoden lisäystä 2K:n korissimulaattorisarjaan. Mutta valitettavasti kaikki ei ole täysin ruusuista. Pelisarjaan vuosien varrella hiipineet mikromaksut ovat karanneet käsistä. MyCareer-hahmon kehittäminen on niin hidasta ilman oikean rahan käyttöä, että se tuntuu silkalta vittuilulta.

”Peli muistuttaa välillä ahnasta mobiilipeliä täysihintaisen konsolipelin sijaan”

Paidat, pelikengät ja villit hiustyylit kaikki maksavat sarjan VC-nimistä valuuttaa. VC:tä kerrytetään pelaamalla hyvin, onnistumalla pinnojen saamisessa ja trivia-kysymysten vastaamisella, mutta peli jakelee valuuttaa niin kitsaasti että oikean rahan käyttö uhkaa olla ainoa keino edetä järkevällä vauhdilla. Peli muistuttaa välillä ahnasta mobiilipeliä täysihintaisen konsolipelin sijaan.

Luottokorttia toivotaankin vinguttavan joka käänteessä, ja se saa peliin kokonaisuutena hieman karvaan jälkimaun.

2K on ollut genren kuningas jo pitkään, ja pessimisti sanoisi että fanit ovat olleet onnekkaita että kitsastelu on alkanut tosissaan vasta nyt. Tosiasia kuitenkin on, että lisenssit ja kaikki mahdolliset lisäkulut NBA-pelin teossa ovat varmasti kovat, ja pelinkehittäjät tarvitsevat tuloja.

Tapoja monetisoida pelejä – varsinkin täysihintaisia sellaisia – on kuitenkin parempiakin. Toivottavasti 2K ottaa kuullakseen fanien ja kriitikoiden mielipiteistä, koska olisi harmi jos näin fantastinen urheilusimun suosio kaatuisi näin typerään seikkaan.

Mainos