Mainos
Visual Conceptsin hartaudella työstämä korissimu on kulkenut 20-vuotisen historiansa aikana pitkän matkan koko ajan aidompaa ja kokonaisvaltaisempaa kokemusta kohti. EA kirittää rauhassa taustalla NBA Live -pelisarjansa kanssa, mutta 2K:n teokset ovat pitkään olleet urheilupelien kermaa. Viime vuoden revisio sai huomattavaa kritiikkiä osakseen rankalla kädellä käytettyjen mikromaksujen vuoksi. Onko palaute otettu vastaan?

Aivan ensimmäinen havaintoni 2K19:sta koeajaessa oli pelin tempo, joka on tänä vuonna aikaisempaa aidomman oloinen. Fast break -vastahyökkäykset varsinkin tuntuvat ja näyttävät upean energisiltä ja rivakoilta, kun niissä oli ehkä vielä ohuelti tahmaisuutta aikaisemmissa osissa reaalimaailmaan verrattuna. John Wall, Kemba Walker, Russell Westbrook – pelaajat jotka ovat oikealla kentällä kusipäisen nopeita, ovat sitä myös 2K:n digitaalisilla stadikoilla.

Mainos

Astetta aidompi

Kontaktit pelaajien välillä ovat huomattavasti luonnollisemman oloisia ja näköisiä. Välillä aikaisemmissa versioissa on tuntunut että kaksi vastakkain olevaa pelaajaa olivat rahtusen liikaa ”lukittuna” toisiinsa. Nyt tuota eräänlaista ”autoaimia” on selvästi pyritty lieventämään. Pelaajat liikkuvat vapaammin, ja peli näyttää sen tuloksena jälleen aidommalta. Reboundien tavoittelu esimerkiksi on uusittujen fysiikkapohjaisten animaatioiden kera todella upeata katseltavaa.

Näin myös vähemmän urheilupeleille valitettavan tuttua luistelua – pelaajien jalat ovat pääasiassa oikein mukavasti kentän pinnassa kiinni.

Jämäkät kontrollit

Kontrollit ovat pysyneet edellisvuoteen nähden pitkälti samoina, helpottaen sarjan ystävien sekä sitä kautta uusien pelaajien hyppäämistä mukaan. 2K19 täyttääkin urheilupelille elintärkeän parametrin: peruspeli on helppo oppia, mutta syvyyttä on hurjasti.

Presentaatio on ollut aina Visual Conceptsin prioriteettilistalla korkealla. Tiimi selvästi haluaa että heidän pelinsä näyttää sekä kuulostaa aidolta NBA-matsilta. Työ ei ole mennyt hukkaan. Yleisö, stadikat, pelaajat – kaikki on pääosin mallinnettu fantastisen hyvin. Jopa valmentajat, ketkä ovat olleet muutaman vuoden hieman ”off” näyttävät nyt reilusti enemmän esikuviltaan.

Tähän kun vielä lisätään upea äänityöskentely niin NBA-televisiolähetyksen illuusio on vahva. Kengät vingahtelevat, yleisö mylvii ja areenoilla oleva ambienssi on muutenkin todella tikissä.

Selostajatiimillä on aivan uskomaton määrä dialogia: erään pelini aikana he pohtivat monta minuuttia putkeen että pitäisikö NBA-liigan kausi olla lyhyempi jotta pelit olisivat merkityksellisempiä. Pelaajien pikaiset haastatteluklipit, kentän laidalla olevan sideline reporterin pakinat – peli on ahdettu täyteen korkealaatuista ääniduunia.

Pelimuotoja on totuttuun tapaan laaja valikoima. MyCareer, tarinavetoinen yksinpeli on edelleen isossa roolissa. Mielestäni tämän vuoden tarina, jonka keskiössä on ulkomaille koulun jälkeen siirtynyt amerikkalainen ja hänen tiensä takaisin NBA-kentille on pääosin ihan kelvollisesti kirjoitettu, mutta sisältää valitettavasti myös Visual Conceptsille ominaisia korneja ja ylilyötyjä kohtia. Päähenkilö ”AI” ei ole erityisen samaistuttava, joka syö tarinan tehoa. Lajin isot nimet vierailevat ja draamaa rakennetaan, mutta monesti meininki tuntuu liian staattiselta. Jos tarkoitus on tehdä hommaa tarina edellä, niin mielestäni kohtauksiin tarvittaisiin parempaa kameratyöskentelyä ja ohjausta.

MyCareerin uudistuksia lukuunottamatta muut pelimuodot ovat hyvin samankaltaisia viime vuoden version kanssa. Eli ne ovat silti laadukkaita, mutta mitään mullistavaa uudistusta ei ole luvassa.

NBA 2K tuottaa 2K Gamesille melkein yhtä paljon rahaa kuin GTA 5

Viime vuonna paljon parjatut mikromaksut ovat edelleen riesa. Edellisosan tapaan samaa valuuttaa käytetään MyCareer-moodissa pelihahmon kustomointiin sekä kykyjen parantamiseen. Tämä tuntuu tarpeettomalta kiusalta ja lähinnä tavalta koittaa kammeta pelaajia sijoittamaan oikeaa rahaa.

MyCareer-muotoa kun tietyn aikaa tahkoaa, aukeaa pelaajalle tutkittavaksi The Neighborhood – 2K19:n moninpelihubi. Alueella voit harrastaa korkealentoista trampoliinikorista, veivata minipelejä ja tsekkailla muiden pelaajien luomia hahmoja. Oman pelaajahahmosi kykypisteitä voit myös korottaa monipuolisilla tavoilla, mutta mikromaksut ovat aina kulman takana kurkkimassa.

Teknisesti peli on huippuluokkaa. Ilmiselviä bugeja ei tullut vastaan juuri ollenkaan, ainoana kauneusvirheenä harvassa olevat pienet framerate-tahmat.

NBA 2K19 on paikoitellen epätasainen, mutta silti edelleen urheilupelien timanttista kärkikastia. Pelimuotojen joukossa on plussia ja miinuksia, mutta kokonaisuutena peli tehostaa upealla tavalla 2K:n korispelisarjan jatkumoa.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
NBA 2K19
90 %
Edellinen artikkeliSofi Oksasen romaaniin pohjautuva Baby Jane sai ensimmäisen elokuvatrailerinsa
Seuraava artikkeliDarkest Hour -arvostelu (Blu-ray) – Oldman omaksuu Churchillin olemuksen täydellisesti
Tuomo on pitkän linjan pelaaja, joka sukeltelee videopelitiedon syvissä valtamerissa.
nba-2k19-arvostelu-ps4Fantastinen koripallosimu, josta on onneksi hieman karsittu mikromaksukikkailua.