Mainos
Jos jokin on urheilupelien puolella selvää, on se, että kilpailun puute voi pilata parhaimmankin pelisarjan. Tämä on käynyt EA:n Maddenille sekä Änärille – ja sama ongelma on nostanut päätään myös 2K:n koripallosimulaatiosarjassa aggressiivisten mikromaksujen muodossa. Kun varteenotettavaa vaaraa asiakkaiden karkaamisesta kilpailijan luokse ei ole, niin julkaisijan numeroita tuijottavien pukuäijien on helpompi ujuttaa sisään toinen toistaan härskimpiä keinoja mahdolliseen rahastukseen.

NBA 2K20 on tässä suhteessa paradoksaalisesti edeltäjäänsä sekä räikeämpi, että hillitympi. Peli ei edelliseen osaan verrattuna aivan yhtä näkyvästi koita myydä pelaajalle virtuaalista käpyä, mutta samaan aikaan oikealla fyrkalla ostettava VC-valuutta on käytettävissä miltei jokaisessa pelimoodissa.

Keräilykorttiperiaatteella toimiva MyTeam on pahin esimerkki tästä. Jotkut ruudut tuovat mieleen amerikkalaisen kasinon värivaloineen ja animoituine kuvineen.

Mainos

Laajasti sisältöä

Pelimuotoja on edelleen erittäin runsaasti. 2K:n pelisarjasta on kehittynyt vuosien varrella aikamoisen tuhti kokoelma erilaisia koripalloilun makuja: uramoodia, tarinaa, kasuaaleja online-matseja, todella syvää managerimoodia… on todennäköistä, että jos vähänkin pitää lajista, löytää itselleen jotain mieluisaa.

Normaaliin tapaan edellisvuoteen verrattuna animaatiot ovat jälleen hieman paremmat ja sulavammat, visuaalit ja audio pykälän hiotummat. Selostukset ovat totuttuun tapaan erinomaiset ja erittäin runsaat. Hetkittäisiä hieman purkitetun oloisia animaatioita lukuunottamatta peli on uskomattoman hyvin soljuvaa. Levypallot, korinaluspeli, heitot – kaikki on mallinnettu pieteetillä. Pelaajakohtaiset erityisanimaatiot tuovat myös lisää realismia liikkeisiin.

Valikot ovat jälleen eräänlainen ”remix” edellisistä, hyvässä tai pahassa. Omaan makuun menupuoli on vieläkin hieman sekava, joten tällä osastolla on petrattavaa.

Kontrollit ovat suurelta osin muuttumattomat edellisosaan verrattuna, ja toimivat edelleen mainiosti. Laji, jossa on todella suuri määrä erilaisia liikkeitä ja tekniikoita on arvatenkin haastava sovittaa ohjaimelle, mutta Visual Concepts on löytänyt hyvän keskitien lähestyttävyyden sekä monipuolisuuden kannalta.

Emännät mukaan!

Puhtaasti uusia lisäyksiä ovat ensimmäistä kertaa videopelimuodossa tarjottu naisten WNBA-liiga. Kaikki 12 joukkuetta ovat pelattavissa, ja pelaajat ovat mallinettu aivan yhtä hyvin kuin (paremmin palkatut) miehet. Enemmän sijoittumiseen kuin raakaan fyysiseen dominanssiin perustuva peli voi hyvin upota osalle yleisöstä jopa paremmin kuin miesten versio. On hienoa, että FIFA sekä 2K:n koris ovat viimein noteeranneet myös naisten urheilua, ja esimerkiksi viime kesän MM-kisojen suosio on hyvä osoitus että kiinnostusta on.

Muutamia vuosia sitten debytoinut tarinamoodi palaa jälleen. Tämän osion laatu ja sävy on vaihdellut todella villisti laidasta toiseen. Spike Lee, muuten mainio ohjaaja, duunasi esimerkiksi muutama vuosi sitten aivan kamalan vedon. Ilahduttavasti tämän vuoden versio MyCareer-tarinasta on ihan viihdyttävää ja pääasiassa hyvin kirjoitettua kamaa. Tarina on Lebron Jamesin omistaman tuotantoyhtiön väsäämä, ja sisältää isoja nimiä elokuvamaailmasta kuten Idris Elba ja Rosario Dawson. Tarinamoodia pilaavat ohuelti pelaajan parantamiseen tarkoitetut alikehitetyt minipelit.

Teknisiä takkuiluja

Summattuna: pelattavuus, audiovisuaalinen loiste ja pelimuotojen runsaus ovat pelin erinomaisia puolia. Valitettavasti julkaisun tienoilla pelissä oli myös kohtuullisen paljon bugeja. PC-käyttäjät ovat raportoineet jäätyneistä latauspalkeista, serveriongelmista sekä jopa oikealla rahalla maksettujen stats-parannusten katoamisesta. Tarkista Twitteristä hashtag #FIX2K20, jos kiinnostaa tietää lisää. Itselläni näitä ongelmia ei raivostuttavuuteen asti ilmentynyt, mutta näkyi kuitenkin. Vuoden kehitysaika on tiukka, ja näkyy urheilupeleissä aina.

Kannattaako ostaa?

NBA 2K20 on hämmentävä yhdistelmä uskomatonta koripallosimulaattoria ja mahdollisesti räikeintä mikromaksumarkkinointia mitä olen pelimaailmassa nähnyt. Miljoonat eivät silti välitä, koska kentällä 2K:n koris on edelleen parasta koripallosimua mitä markkinoilla on. Tästä sarjasta on muodostunut todella ristiriitainen sekoitus parasta ja huonointa mitä urheilupeli voi tarjota.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
NBA 2K20
80 %
Edellinen artikkeliHideo Kojima: ”Death Stranding muuttuu hauskaksi vasta puolivälin jälkeen”
Seuraava artikkeliRambo: Last Blood -arvostelu – Onko 73-vuotias Rambo yhtä kova kuin 40 vuotta sitten?
Tuomo on pitkän linjan pelaaja, joka sukeltelee videopelitiedon syvissä valtamerissa.
nba-2k20-arvosteluNBA 2K20 on hämmentävä yhdistelmä uskomatonta koripallosimulaattoria ja mahdollisesti räikeintä mikromaksumarkkinointia mitä olen pelimaailmassa nähnyt. Miljoonat eivät silti välitä, koska kentällä 2K:n koris on edelleen parasta koripallosimua mitä markkinoilla on. Tästä sarjasta on muodostunut todella ristiriitainen sekoitus parasta ja huonointa mitä urheilupeli voi tarjota.