Mainos
Lienee parasta aloittaa siitä, mitä NFT oikein tarkoittaa.

Kun puhumme käsitteestä NFT, tarkoitamme sillä muuntautumattomia digitaalisia omistusoikeuksia. NFT:t ovat digitaalisia resursseja, jotka ovat tallennettuna lohkoketjuun. Eli jos ostat NFT:n, ostat silloin ainutlaatuisen tunnuksen, joka tallentuu lohkoketjuun. Lohkoketjua pidetään tällä hetkellä parhaiten jaettuna nettikirjanpitona, ja sitä ylläpidetään useiden tietokoneiden välillä jaetussa verkossa.

NFT:t ovat siis hyvin ainutlaatuista omaisuutta, joka on digitaalisessa muodossa. Se on suunniteltu edustamaan verkkotuotteiden, kuten esimerkiksi harvinaisen taiteen tai keräilykorttien, omistusoikeuksia.

Mainos

NFT:t eivät ole vaihdettavissa, eli toisin sanoen et voi vaihtaa yhtä NFT:tä toiseen, mikä taas kävisi jos puhuisimme kryptovaluutoista ja siitä esimerkkinä vaikka Bitcoin. Mitä tarkoittaa sitten crypto NFT? Eli tämä digitaalinen omistusoikeus (NFT) on ainutlaatuinen digitaalinen resurssi, ja se edustaa todellisen maailman esineiden, kuten esimerkiksi taiteen, videoleikkeiden, musiikin ja muiden omistusta.

NFT:t käyttävät samaa lohkoketjuteknologiaa, joka toimii kryptovaluutoilla, mutta ne eivät ole kuitenkaan valuutta.

Videopeliyhtiö Ubisoft ja NFT

Non-fungible token, eli NFT:t tulevat olemaan suosittuja viihdeteollisuuden monella eri sektorilla. Varsinkin pelimaailma on sektori, jossa tullaan näkemään NFT:n huima kasvutarina, kun sen tulevaisuuden näkymiä mietimme. Esimerkiksi videopeliyhtiö Ubisoft on tiettävästi ensimmäinen, joka on jo ottanut NFT ominaisuudet peleihin, vaikka faneilta onkin vastareaktioita asian tiimoilta tullut.

Ubisoft on joulukuussa 2021 ilmoittanut, että se on tehnyt yhteistyötä Aleph.imin kanssa, jotta pääsisi laajentamaan NFT-ominaisuuksiaan. Vaikka yhtiö onkin asian tiimoilta kritiikkiä saanut osakseen. Ubisoft on valinnut Aleph.im teknologiakumppaniksi, joka on lohkoketjujen välinen hajautettu tallennus- ja laskentaverkko, ja se pystyy  tarjoamaan hajautettua tallennustilaa dynaamiselle NFT:lle uudella lohkoketju käyttöisellä Ubisoft Quartz -alustalla.

Erään lehdistötiedotteen mukaan pelaajat voisivat hankkia näitä dynaamisia NFT:itä nimeltä Digits on Quartz, joita pystytään käyttämään Ubisoftin AAA-pelissä, Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpointissa.

Ubisoftista on siis tullut ensimmäinen peliyritys, joka salli videopelien pelaajien lunastaa pelattavia NFT-pelejä, jotka edustavat pelinsisäistä omaisuutta, kuten esimerkiksi aseita, laitteita ja muita sen sisältämiä ominaisuuksia.

Aleph.imin perustaja ja toimitusjohtajana toimiva Jonathan Schemoul, on sanonut NFT:iden sisällyttämisen valtavirtapeleihin olevan hyvin vallankumouksellista aikaa NFT:ille. Varsinaisesti dynaamisia NFT:itä ei ole koskaan aiemmin tehty, ja tämä on ensimmäinen kerta.

NFT:t luonnollisesti  ajan myötä kehittyvät sitä mukaa, kun useammat pelaajat niitä pelissä käyttävät. Aleph.im on siis hyvin ylpeä voidessaan olla tämän uuden teknologisen aikakauden eturintamassa, jossa lohkoketjuteknologialla ja hajautetuilla NFT-ratkaisuilla on hyvinkin keskeinen rooli meidän aiemmin kokemassa, perinteisessä pelaamisessa.

Ubisoft uskoo hyvin vahvasti, että muutkin johtavat peliyhtiöt ottaisivat NFT- ominaisuudet käyttöön peleissään. NFT-tilan transaktiovolyymiksi kirjattiin vuoden 2021 lopulla huimat yli 20 miljardia dollaria, joka on äärimmäisen suuri kasvu, kun vertaa sumaa vuoteen 2020. Siispä on vain loogista odottaa, että NFT-markkinat kasvavat entisestään tämän vuoden aikana.

Yksi syy on, että  uusia pelialan yrityksiä tulee markkinoille, jotka ovat varmasti kiinnostuneet ottamaan NFT ominaisuuksia käytettäviksi. Nyt jo tiedetään että esimerkiksi  Electronic Arts ja Square Enix ovat ilmoittaneet haluavansa ottaa NFT-ominaisuudet käyttöön jo tämän vuoden aikana.

Suomalainen Apex Kings NFT Racing autopelimarkkinoille

Myös suomalainen mobiili- ja kryptopelien kehittäjä Supremacy Games kehittää ensimmäistä oikeita automerkkejä sisältävää NFT-ajopeliä joka kantaa nimeä Apex Kings NFT Racing. Näin yhtiön pyrkimys on ollut kehittää autopeli, jolla voidaan tienata metaversumissa, ja peli tulee olemaan paljon enemmän kuin mikään tavallinen autopeli. Apex Kings NFT Racingin pelaajat voivat siis niin ostaa kuin myös vaihtaa superautoja, klassikkoautoja, ralliautoja ja aivan tavallisia autoja toistensa kanssa. Tietenkin nämä autot ovat myös itse ajettavissa pelissä.

Supremacy Gamesin toimitusjohtaja Jari Pauna kertoo, että tämä antaa pelaajille aivan uudenlaisen syyn ja motivaation kasvattaa autovalikoimaansa.

NFT-autoja pelissä on kuitenkin saatavilla vain rajoitetusti. Kunkin automallin maksimimäärä on sama kuin on oikeassakin maailmassa. Tämä antaa tietyn etulyöntiaseman peliin todellisen maailman auto harrastelijoille.

Supremacy Games luottaa kovasti pelaajien haluun, omistaa oikeita automerkkejä, mutta pelin sisällä. Pelissä olevat automerkit julkaistaan jo keväällä 2022.

Mainos