Mainos

Nier: Automata on toimintaroolipeli post-apokalyptisessä maailmassa. Kuluneen kuuloisesta premissistä huolimatta, Nier: Automata on oudon kiehtova ja kiehtovan outo kokemus.

Maailma on ihmisten ja robottien välisen sodan runtelema. Vähäiset ihmiset pakenivat kuuhun ja jättivät androidien YoRHa-ryhmän, taistelemaan jäljelle jääneitä robotteja vastaan. 2B-taisteluandroidi yhdessä 9S-taistelutukiandroidin kanssa muodostavat yksikön, joka osaltaan antaa panoksensa sodan ratkaisuun. Robotit ovat alkaneet käyttäytyä oudosti, jopa inhimillisesti, ja tämän takia 2B ja 9S lähtevät selvittämään, mitä oikein on tekeillä. Kaikki ei ole todellakaan sitä, miltä se näyttää.

Mainos

Nier: Automata on eräänlainen jatko-osa jonkinlaiseen kulttimaineeseen nousseelle Nier-pelille. Tarinallisesti Nier:Automata sijoittuu Nier-pelin neljännen lopun määrittelemättömään jälkeiseen aikaan. Aikaisempaa Nier-peliä ei ole tarvinnut pelata, nauttiakseen Nier:Automasta. Itse en ole kyseistä peliä pelannut. Uskoisin että Automata sisältää jotain pienä viitteitä Nier-peliin, muttei mitään sellaista, mikä veisi osan kokemusta tuoreilta Nier-pelaajilta.

PlatinumGamesin (mm. Metal Gear Rising:Revengeance, Bayonetta) ja eksentrisen käsikirjoittaja/ohjaaja Yoko Taron (Pistäkääpä hakukoneeseen miehen nimi, löytyy melko erikoisisa kuvia. Mies ei haastatteiluista oikein välitä ja ilmestyykin moisiin yleensä naamioituna.) uusin peli Square Enixille on todella hämmentävän koukuttava sekoitus vähän kaikkea, sopivassa määrin. Peli pärähtää käyntiin lentotaisteluna, muuttuu top-down räiskinnäksi ja tästä twin-stick ammuskeluksi ja siitä taas 3rd person toiminta-RPG:ksi. Samanlaista jatkuvaa muutosta käy myös pelin mystinen tarina. Suuri osa nautinnollista pelikokemusta on selvittää, mistä pelissä on oikein kyse.

”Pelin maailma on tyylikäs ja animehenkeä uhkuva”

Tarina vetoaa ja post-apokalyptinen maailma on valjusta näkymästään huolimatta erittäin kaunis. Mitään Horizon Zero Dawnin kaltaista värien ilotulitusta ei tästä pelistä löydy, mutta peli on silti aivan tajuttoman kaunista katsottavaa. Pelin maailma on tyylikäs ja jonkin verran animehenkeä uhkuva.

Musiikit ovat erittäin tunnelmallisia ja virittävät hyvin pelin maailmaan. Kaikki tuntuu olevan vähän kuin reunalla ja lopuillaan, mutta itse asiassa pelin loppu onkin vasta alkua. Nier: Automatassa on 26 eri loppua, elikä A-Z. Suuri osa näistä on vitsiloppuja, mutta isompia ja tarinallisempiakin loppuja on kuitenkin ainakin 5.

Peli myös muuttuu aivan olennaisesti läpäisyn jälkeen. Jos pelaa Nier: Automatan vain kerran läpi, saa hyvin nautinnolisen tarinan ja pelikokemuksen, mutta missaa silti ainakin 2/3 siitä, mitä Automataan on erilaisten asioiden taakse piilotettuna. Tämä siitä huolimatta, vaikka ensimmäisellä kerralla pakko-oireillen hakkaisi läpi kaikkien sivutehtävien.

”Nier: Automatassa on 26 eri loppua”

Nier:Automatan maailma on melko avoin ja tehtäviä voi suoritella omalla ajalla ja jossain tapauksessa omilla tavoilla. Tarina kulkee kuin huomaamatta ja maisemat muuttuvat ja tuovat paljon uutta jopa pelin jatkuvasti muuttuvaan maailmaan ja pelityyliin. Pelityylistä mainittakoon se, että viholliset eivät juurikaan ehdi tuntumaan toistolta, niiden muuttuessa pelin edetessä ja uusien asioiden ja alueiden avautuessa. Taistelu on täynnä tyylitajua ja loistavaa rytmiikkaa. Huomasin käyttäväni lähes kaikkia mahdollisia nappeja taisteluiden aikana, ilman sen suurempia ongelmia.

Peli ei sisällä automaattitallennusta missään muodossa ja Automata jaksaakin muutamaan otteeseen tämän mainita. Lisäksi tekemällä jotain, mikä lähtökohtaisesti vaikuttaa epäilyttävältä ja typerältä saattaa päästä hengestään tuosta vain, pienen loppupätkän saattelemana. Kokeilepa vetäistä 2B:ltä OS-siru päästä irti, kunhan tallennat toki ensin. Pelin store-ostajat saattavat saada ikävän yllätyksen, kun pelaavat peliä jo esiladatun osan aikana: Nier:Automataa ei pääse tallentamaan, ennen kuin koko peli on asennettu! Tämä oli nättiä huomata ja peli jäikin sitten päälle yöksi, odottamaan loppulatausta ja aamutallennusta. Prkl!

Nier:Automata kannattaa ottaa hämmästellen vastaan ja antaa mahdollisuus sen salaisuuksien löytää itsensä. Avoimessa maailmassa löytyy tutkittavaa ja tarinaa tuntikausiksi ja loppukin on vasta alkua. Suosittelen lämpimästi.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Nier: Automata
94 %
Edellinen artikkeliXbox Scorpion kehistysversion etupaneelista löytyy kuvanopeuslaskuri
Seuraava artikkeliPersona 5 -arvostelu
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
nier-automata-arvosteluNier:Automata kannattaa ottaa hämmästellen vastaan ja antaa mahdollisuus sen salaisuuksien löytää itsensä. Avoimessa maailmassa löytyy tutkittavaa ja tarinaa tuntikausiksi ja loppukin on vasta alkua. Suosittelen lämpimästi.