Pelaajat ja etenkin pelejä suoratoistavat ovat kovien laite- ja yhteysvaatimusten ikeen alaisuudessa. Mitä nopeampi nettiyhteys, sitä parempaa striimiä, mutta samaan aikaan muut lähiverkossa tapahtuvat asiat saattavat olla joko todella takussa, pysähdyksissä kokonaan tai häiritä striimin kuvaa.
Netgear on erikoistunut wifi-modeemeihin joista kalliimmat osaavat jakaa nettiyhteyden älykkäästi kaikkien yhteydessä olevien laitteiden kesken siten, että ns. ”Turhimmat” laitteet saavat vähemmän kaistaa, kuin tärkeimmät, esimerkiksi videot tai tärkeäksi asetetut suuret tiedostosiirrot.
Mikäli taloudessa on kymmenkunta samaa nettiyhteyttä käyttävää laitetta, on syytä harkita vuosia vanhan ADSL-modeemin päivittämistä, sillä kehitys on ollut valtavaa viimeisen kuuden vuoden ja jopa vuoden aikana. Vaativan verkkopelaajan ei kuitenkaan tarvitse himoita kaikkein kalleinta, viidensadan euron hintaluokassa pyörivää, avaruusaluksen näköistä ja kokoista monsteria, sillä Netgear on tehnyt yhteistyössä ruotsalaisen Ninjas in Pyjamas -e-urheilujoukkueen kanssa aivan oman laitteensa.
X4S osaa jakaa netin kaikkien paremmin laitteideiden kesken MU-MIMO-tekniikan ansiosta, kuten kalleimmatkin versiot, mutta siitä on poistettu kaikkein elitistisemmät turhakkeet ja panostettu etenkin striimausta- ja verkkopelejä rasittaviin tekijöihin. Teoriassa laite on parasta pelaajalle, sillä se ottaa kaiken irti nettiyhteydestä, mutta miten on käytännön laita?
Laitteen asennus on yksinkertaista, mutta sen asettelu saattaa joissain talouksissa olla haastavaa. Ruma mörkö se on nimittäin tämäkin laite. Antenneja sojottaa avaruuslaivan muotoisesta vekottimesta ulos neljä ja sivuttaiskokoa on noin 30 cm. Värivaihtoehtoja on toistaiseksi tasan yksi ja se on musta, mutta Netgearin pr-osasto otti vakavissaan värivaihtoehtojen toteuttamisen, kun sellaisesta nousi keskustelua lehdistötilaisuudessa. Etenkin skandinavisesta sisustuksesta pitävä tyttöystävä tai vaimo saattaa antaa pahaa silmää moiselle avaruuskuutiolle.
Laitteen sijoittelulla ei kuitenkaan ole varsinaisesti mitään merkitystä, sillä neljä antennia pitää huolen siitä, että kodin jokainen nurkka on yhtä väkevästi wifin päässä. Laitteen tuulettuvuuden ja hengityksen vuoksi sitä ei kuitenkaan ole järkevää sijoittaa ulkooven tai oviaukon kohdalle, josta kuljetaan todella usein. Mitä viimattomampi paikka, sitä paremmin ilma laitteen sisällä kiertää. Jos vain pistokkeet tai johdotus antaa myöten, voi laitteen siis piilottaa vaikka komeroon.
Itse installoinnin voi suorittaa joko velhon avulla tai vaativammin, penkoen kaikki itse. Molemmat tavat ovat mahdollisia ja laitteen ylläpitoa varten voi jopa ladata oman puhelinsovelluksen. Perusasennukseen, ilman kikkailuja kuluu noin vartti, jonka jälkee tuulettimeton 1,7 Ghz -kaksiydinprosessori alkaa jauhamaan nettiä optimaalisesti.
Sain laitteen testiin kotiini, jossa modeemina oli noin kuutisen vuotta vanha, myöskin Netgearin valmistama ADSL 2 -modeemi. Talossani on kaksi kerrosta, joten työhuoneeseen kantautuva, alhaalta ammuttava netti ei aina antanut täysiä signaaleja ylös. Nighthawk X4S kuitenkin antaa palkit heti täyteen, vaikka välimatkaa on noin 50 metriä.
Muutamassa kokeessa latasin Steamista noin 30-50-gigan suuruisia pelejä pc:lle, samalla olohuoneessa Netflixin toistaessa elokuvaa. Laite priorisoi Netflixille eniten paukkuja, antoi silti mahdollisimman paljon ylijäämää myös tiedostolatauksille, pöydällä olevien iPadin, puhelinten ja kahden muun läppärin jäädessä lähes nollille. Kun iPadin otti käyttöön, varasti reititin kaistan tabletille tiedostolatauksilta, pitäen Netflix-striimin tärkeimpänä.
Striimattaessa peliä Twitchiin tai YouTubeen, piti laite jerkut striimissä, vaikka muut laitteet yrittivätkin toistaa videoita samanaikaisesti.
X4S on nerokas laite, joka on vaativan pelaajan paras ystävä, kun netin toimivuus ja striimien laatu on tärkeintä. Tästäkin antennihirviöstä joutuu kuitenkin pulittamaan noin kolmisensataa euroa, mutta sillä pärjäilee helposti useamman vuoden – ellei sitten 5G:n tuleminen mullista sitten kaikkea.