Mainos

Kauan odotettu Uncharted-pelisarjan päätösosa polttaa PS4:n näytönohjainta ja prosessoreja nitroilla sekä tarjoaa huumaavan seikkailuelämyksen Indiana Jonesin hengessä.

Uncharted 4 vie pelaajan viimeiselle aarteenmetsästysseikkailulle, jo naimisiin menneen ja paikoilleen asettuneen Nathan Draken tohveleissa.

Nathanin arjen seesteisyyden katkaisee hänen veljensä Sam, joka ilmaantuu kertomaan massiivisista veloistaan. Elinaikaa on vain tovi, ennen kuin rikollisorganisaatio poistaa Samin tehtävälistaltaan. Nathan ja Sam päättävät tämän vuoksi ottaa osaa muiden aarteenetsijöiden ja rikollisten havittelemaan 400 miljoonan dollarin arvoisen mysteeriaarteen etsintään, johon Nathanilla sattuu olemaan hienoinen etulyöntiasema aiempien tapahtumien vuoksi.

Seikkailu kuljettaa veljeksiä totuttuun tapaan ympäri maailmaa, Skotlannista Mdagaskariin, joten UC4 käy tarvittaessa mainiosti lomareissun korvikkeena.

Mainos
uncharted4-arvostelu-sam-nathan
Sam (vasemmalla) on Nathanin isoveli.

Uncharted 4 on Sonyn omistaman Naughty Dog -pelitalon tuotos. Koska Naughty Dog ei tee muille alustoille pelejä, tarkoittaa se käytännössä sitä, että pitkän historian PlayStationilla omaava studio osaa ottaa kaiken irti PS4:stä. Ja niinhän Uncharted 4 todella tekee. Peli näyttää aivan järjettömän hienolta. Pelialueet ovat ainakin illuusion tasolla valtavia ja todella yksityiskohtaisia. Tekstuurit ovat pikkutarkkoja ja hahmomallinnus, vaate- ja hiusfysiikkatehosteineen järjetöntä katseltavaa. Valoa renderöidään The Last of Us Remastered -pelin tavoin fotorealistisesti, joten esimerkiksi pimeissä nurkissa valo kimpoaa taskulampuista erittäin realistisesti, valaisten muutakin kuin pelkän spotin alueen. Graafinen elämys on autenttinen.

Kaikeksi yllätykseksi peli pyörii 60 kuvan sekuntivauhtia aina kun mahdollista, joten toiminta on erittäin sulavaa ja uskottavaa. Ruudunpäivitys ei kuitenkaan ole lukittu 60 kuvaan, joten välillä käydään myös 30 kuvan nopeuksissa. Näitä tilanteita ei kuitenkaan edes valveutunut pelaaja ehdi havaitsemaan, sillä pahimmissa toimintakohtauksissa ollaan todella sisällä tilanteessa.

Samoin äänimaailma ansaitsee suitsutukset. Kotiteatteri jytisee nätisti ja foley-artisteille on nostettava hattua.

Kellotornin huipulta on rapeat näköalat.
Kellotornin huipulta on rapeat näköalat.

 

Pelattavuus on samaa sarjaa aiempien osien kanssa. Ohjaus on tarkka, mutta joissain tilanteissa ärsyttävän tönkkö. Pelaaminen ei kuitenkaan omalta osaltani seikkailun aikana kaatunut ohjattavuuden ongelmiin, vaan omiin mokailuihini.

Yleinen pelattavuus on saanut joitain pieniä parannuksia ja kokonaan uuden heittoköyden, joka toimii liaanin korvikkeena ja kiipeilyn apuvälineenä. Sitä ei voi kuitenkaan käyttää kuin tietyissä paikoissa, joten köyden käyttö ei tuo sinäänsä mitään lisäarvoa – paitsi moninpelissä.

Pelaaja pääsee ensimmäistä kertaa myös ajelemaan autolla. GTA:sta ei kuitenkaan ole kyse, vaan autokohtauhtaukset ovat yhtä putkimaisia kuin muukin seikkailu.

Moni erehtyy luulemaan aluksi tätä naista Pete Parkkoseksi. Annettakoon se anteeksi.
Moni erehtyy luulemaan aluksi tätä naista Pete Parkkoseksi. Annettakoon se anteeksi.

Naughty Dog on tällä kertaa panostanut enemmän myös moninpeliin. Pelaaja käärii matseista valuuttaa, jota voi käyttää pikkukivan ostamiseen ja oman arsenaalin muokkaamiseen. Edellämainittua köyttä voi käyttää taktisena välineenä moninpelissä, mutta muiltaosin meininki on täysin samaa kuin The Last of Us:n ja aiempien Uncharted-pelien verkkopelit.

Moninpeli onkin käytännössä turhake, joka toimii seikkailun jatkeena. Toiset innostuvat – toiset eivät. Itselleni Unchartedit ovat yksinpeliseikkailuja, enkä juurikaan näe itseäni edes kuukauden päästä moninpelihipoissa.

uncharted4-arvostelu-huutokauppa

 

Uncharted 4 on omasta mielestäni PlayStation 4:n vaikuttavin toimintaseikkailupeli. Sen huikea yksinpeli on graafinen taidonnäyte nykyajan peligrafiikasta. Pelin tarina on hyvin käsikirjoitettu ja näytelty. Se pitää otteessaan, eikä meininki katkea edes latausruutuihin – sillä niitä ei ole lainkaan. En tiedä mitä taikoja Naughty Dog on tehnyt, mutta niistä pitäisi myös muiden pelitalojen ottaa oppia.

Vaikka kaikki on huikeaa, loppuu Unchartedin viehätys yksinpelin jälkeen, joten maksimipisteet jäävät sen vuoksi saamatta.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Uncharted 4: A Thief's End
95 %
Edellinen artikkeliPeliarvostelu: Alienation
Seuraava artikkeliNighthawk X4S (r7800) on pelistriimaajan wifi-reititin
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
peliarvostelu-uncharted-4-a-thiefs-endPlussaa: heittämällä ps4:n kaunein peli, käsikirjoitus ja näyttelijät, Ei latausaikoja, GTA IV ja V -tyylinen tähtäysapu, suomennos ja Crash Bandicoot. Miinukset: moninpeli viehättää vain osaa pelaajista, varsinaisia uudistuksia on melko vähän.