Mainos
On ollut itsestäänselvää, että Nvidia tuo tänä kesänä tai syksynä markkinoille RTX 40 -sarjan näytönohjaimet, ja nyt näyttää siltä, että arvailut pitivät paikkaansa.

RTX 4080:n ja RTX 4090 Founders Editionin PCB:n väitetty likiarvo on tullut verkkoon, ja se antaa paljon spekuloitavaa. Vuodot ja spekulaatiot tulevat tällä kertaa Igor’s Labin kautta.

Ensimmäinen huomioitava asia on VRM-vaiheiden määrä. Koska tavallisessa Founders Edition -kortissa on peräti 24 vaihetta, on selvää, että huhut huippuluokan RTX 40 -korttien erittäin korkeista TDP-arvoista pitää paikkansa.

Mainos

Piirilevyn yleiskatsaus osoittaa, että RTX 4090 sisältää 24 Gt VRAM-muistia, kun taas RTX 4080 sisältää 12 Gt, todennäköisesti 384-bittisen väylän kautta.

Igor’s Lab uskoo, että GA102- ja seuraavan sukupolven AD102-grafiikkasuorittimet ovat pin-to-pin-yhteensopivia. Tämä tarkoittaa, että valmistajat voivat käyttää uudelleen nykyisiä huippuluokan mallejaan ja että tulevat RTX 3090Ti -piirilevyt siirtyvät todennäköisesti RTX 4080- ja RTX 4090 -luokan korteille. 3090Ti on myös asetettu esittelemään PCIe 5.0 -virtaliittimen.

”Nvidialla on vielä mahdollisuudet hienosäätää grafiikkasuorittimen piirilevyn kellotusta ja virrankulutusta.  On kuitenkin selvää, että kortit ovat voimannälkäisiä ja kuumia”

Lovelace-grafiikkasuorittimet valmistetaan TSMC:n 4N-valmistusprosessilla, joka on viritetty erityisesti Nvidiaa varten. Virrankulutuksen on laskettu korteilla olevan 600 watin luokkaa. Tämä on tyypillistä kuluttajakorteissa, joissa teho on pääasia.

Kaikki nämä tiedot voivat vielä muuttua. RTX 40 Lovelace -korttien julkaisuun on aikaa monta kuukautta. Nvidialla on vielä mahdollisuudet hienosäätää grafiikkasuorittimen piirilevyn kellotusta ja virrankulutusta.  On kuitenkin selvää, että kortit ovat voimannälkäisiä ja kuumia.

Ennen RTX 40 -korttien julkaisua on tulossa Intelin Alchemist-kortit. Vaikka niiden ei odoteta tarjoavan lippulaivatason suorituskykyä, ne voivat olla erittäin suosittuja, jos ne on hinnoiteltu oikein ja niillä on hyvä suorituskyky. Mukana on myös AMD:n RX 6000 -sarjan tuleva päivitys. Tämä on ennen kuin AMD julkaisee RTX 40 -kilpailevan RDNA 3 -korttisarjansa myöhemmin tänä vuonna.

Vaikka vuosi 2021 saattoi olla huono PC-vuosi, vuoden 2022 toinen puolisko näyttää mahtavalta, varsinkin jos jatkuva laskutrendi GPU-hinnoissa jatkuu.

Mainos
Edellinen artikkeliNämä ovat Disney+:n huhtikuun uudet sarjat ja elokuvat
Seuraava artikkeliCall of Duty Vanguardin moninpeli on ilmainen kaikille kahden viikon ajan