Kuvituskuva. Kuvaaja: Kristian Eloluoto, EME
Mainos
Oxfordin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan, videopelit eivät lisää aggressiivisuutta 13–14-vuotiassa. Tutkimus oli tähän mennessä yksi suurimpia; otanta oli n. 2000 brittinuorta.

Aiemmissa vastaavanlaisissa tutkimuksissa pääasiallinen materiaalin kerääminen oli kohdehenkilöiden omakohtaiset raportit. Tässä tutkimuksessa tietoa kerättiin myös nuorten vanhemmilta, opettajilta ja läheisiltä. Aiheesta lisää englannin kielellä mm. täältä.

Ympäristön käytös vaikuttaa pelejä enemmän

Tiiviisti ilmaistuna videopelit eivät lisää nuorten aggressiivista käyttäytymistä, mutta tämä ei poista silti sitä, että verkkopeleissä nuoret käyttäytyvät usein kuin pahaiset kiusaajat.

Mainos

Trollaaminen, trashaaminen, muunlainen kiusanteko ja vihainen huutelu on pesiytynyt nuorten online-pelimaailmaan, kuin kuusivuotiaiden käyttäytyminen heidän annettaessa oikeasti hävitä lautapelissä vanhempia kohtaan.

Ehkäpä tämä on seurausta siitä, kun vihan tunnetta ei käsitellä nuorena kunnolla? On olemassa positiivisempiakin tapoja purkaa vihaista pettymystä, kuin heittää ohjain kohti telkkaria.

Vielä kerran siis; videopelit eivät itsessään lisää aggressiivisuutta Oxfordin tuoreen kattavan tutkimuksen mukaan. Jos nuori oirelee, on aika tarkastella ympäristöä, tapoja ja ensi- ja viimekädessä sitä peilistä tuijottavaa tyyppiä uhriutumatta.