Mainos

Electronic Arts ja Maxis yrittivät edellisvuonna mullistaa oman Sim City -kaupunkirakentelupelisarjansa julkaisemalla täysin uuden ja modernin metropolisimulaattorin. Niin kuitenkin kävi, että pelin sosiaaliseksi tarkoitettu verkkopelikokemus heitti vesiperän ja koko uuden polven Sim City lytättiin maanrakoon niin kriitikoiden kuin pelaajienkin toimesta.

Siinä missä EA epäonnistui uusimman pc:llä pelattavan Sim City -pelinsä kanssa, on tamperelaispelitalo Colossal Order tehnyt vastaavan pelin – jopa niin paljon paremmin, että Sim City'n tekijät itsekin ovat siirtyneet Cities: Skylines -pelin aktiivipelaajiksi.

Cities: Skylines -strategiointi alkaa tietysti tyhjästä tontista. Tonttialueen voi valita viehkosta rannikosta tai vaikka kesketä mättäitä. Ensimmäiset talot, tiet ja tehtaat syntyvät ripeästi, mutta jos rakentelija on holtiton, eikä suunnitelmallinen, voi lopputuloksena olla varsin haastava taival pormestarina.

Mainos

Cities: Skylines on puhdasverinen kaupunkisimulaattori. Sen asukkaat elävät itsenäisesti, mutta peli ei pelaa itse itseään. Kaupunkilaisten hyvinvoinnin on oltava kohdallaan.

Teiden on kuljettava jokaisen pisteen välillä ja sähkön, veden ja jäteveden on oltava kunnossa. Kaupunkilaiset on pidettävä tyytyväisinä, jotta kaupunki voi kasvaa ja kehittyä. Esimerkiksi tehtaat on sijoitettava oikeisiin paikkoihin – ei kuitenkaan siten, että ne olisivat liian lähellä asutusta. Vedenottojärjestelmää ei puolestaan kannata sijoittaa jätevedenpoistoputken alapuolelle, eikä lieteputkia sovi asetella niin, että jätevesi huuhtoutuu yläjuoksuun.

Jos jokin on pielessä, muistavat kaupungin asukkaat somettaa siitä aktiivisesti Twitterin korvikkeellaan.

Kuten Sim City -peleissäkin, peli kehittyy taukojen aikana ja seuraavana päivänä saattaakin odottaa mehukas potti säynävää tai hirvittävä määrä hate-mailia.

Hauskaa tuoreutta Sim City -peleistä poiketen ovat erityyppisten tehtaiden määrittely, sekä sairaalapalveluiden jatkeena oleva hautausbisnes. Jos kuolleita ei hoida manan majoille, saattaa paranormaali toiminta pelottaa esimerkiksi kauppakeskuksen asiakkaita.

Colossal Order -pelitalon aikaisemmat simulaatiopelit näkyvät selkeästi vaikkapa joukkoliikenteen säädöissä. Myös kaupunkeja voi linkitellä toisiinsa parempien kaupantekomahdollisuuksien toivossa – ja kyllä pienet simulaatioasukkaat arvostavat tuontikamaa.

Cities: Skylines on todella hyvä strategiapeli. Se päihittää helposti Sim City -pelit ja tuo oman raikkaan tuulahduksensa mukanaan. Päättymätön peli on hyvää viihdettä, mutta jos pelaaja on kärsimätön, tuo pc-maailman modiyhteisö oman pehmiksensä tähän pulmaan; esimerkiksi loputtomilla rahoilla voi rakentaa aivan minkälaisen metropolin haluaa. Yksi verkossa kaupunkiarkkitehtuurillaan leveillyt pelaaja teki jopa oman Los Santos -kopionsakin.

Mainos