Koti Peliarvostelut Civilization V – Brave New World -arvostelu

Civilization V – Brave New World -arvostelu

Mainos
Yli kaksikymmentä vuotta sitten taipaleensa aloittanut Civilization jaksaa edelleen puksuttaa eteenpäin ”pelaan vielä yhden vuoron” -taktiikalla.


Jo viidenteen osaan ehtinyt pelisarja saa uuden lisäosan, Brave New World, joka tuo mukanaan liudan uusia ominaisuuksia.

Uusi kulttuurivoitto mahdollistaa voittamisen turismilla. Tarkoituksena on nostaa oma kulttuuri ylitse muiden. Suuret taiteilijat luovat suurteoksia jotka houkuttelevat turisteja ympäri maailmaa.

Mainos

Maailmankongressi tuo miellyttävän lisäsäväyksen politiikkapeliin. Kongressissa voi esimerkiksi ehdottaa äänestystä tietyn kansan asettamisesta kauppasaartoon. Tämän jälkeen vaikutat muiden kansojen ääniin ideologian ja diplomatian avulla, ja myhäilet katsoessasi vihollisesi murenevan resurssien puutteen vuoksi.

Teollisen ajan koittaessa mukaan astuu ideologia. Pelaajan täytyy valita seuraako hän vapautta, järjestystä vai autokratiaa. Vapaus kannattaa taiteilijoita ja tätä myöden kulttuuria. Järjestys auttaa talouskasvuun ja sotavoimiin. Kun taas autokratia nopeuttaa talouskasvua, tiedettä ja laajentumista.

Kansainväliset kauppayhteydet mahdollistavat kaupankäynnin kaupunkien välillä. Maa tai meriteitse kulkevat karavaanit tuovat ja vievät hyödykkeitä kansakuntien välillä. Reitit on hyvä turvata, sillä barbaarit ja sotaisat valtiot ovat kiinnostuneita karavaaneista. Näiden ominaisuuksien lisäksi mukaan mahtuu yhdeksän uutta sivilisaatiota, kahdeksan uutta maailmanihmettä sekä kaksi uutta kampanjaa.

Jos jotain valitettavaa on etsittävä, mainittakoon, että välillä tekoäly tekee outoja päätöksiä, itseään suurempien kansojen kulttuuria on lähes mahdotonta voittaa ja tietokone vaatii epäreiluja vaihtokauppoja. Pieniä nipottamisia lukuun ottamatta Brave New World on oiva lisä jo ennestään koukuttavaan peliin ja pitkään yöhön venyneitä pelisessioita on tiedossa.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Civilization V – Brave New World
95 %
Edellinen artikkeliFast & Furious 6 (Blu-ray)
Seuraava artikkeliCSI: NY – 8. tuotantokausi (DVD)
Hannu Puras on urheilupelien veteraani. Hannu ui urheiluskenen syvässä päässä ja puhuu slangilla, jota vain todellinen urheilutietäjä ymmärtää.
peliarvostelu-civilization-v-brave-new-worldPieniä nipottamisia lukuun ottamatta Brave New World on oiva lisä jo ennestään koukuttavaan peliin ja pitkään yöhön venyneitä pelisessioita on tiedossa.