Mainos

Pelivalmistaja Codemasters on pitkän linjan rallipelitalo, joka on vuosi toisensa jälkeen onnistunut niin pelillisesti kuin graafisestikin.

Colin McRae -rallipeleillään nimeään rakentanut pelitalo joutui hylkäämään pelisarjan vakionimen 2010-luvun taitteessa, rallitähden kuollessa. Muutaman vuoden tauon jälkeen DiRT-pelisarja jatkui itsenäisenä ja nyt on jo yhdennentoista pelin vuoro. Tai oikeastaan nyt on reinkarnaation vuoro, sillä DiRT Rally julkaistiin PC:lle ennakkoversiona jo vuosi sitten ja virallisesti viime joulukuussa. Nyt arviossa on PS4-versio, sillä peli saapui Codemastersin jahkailusta huolimatta myös konsoleille.

dirt_rally_20160402145945

 

Mainos

DiRT Rally keskittyy nimensäkin mukaan perinteiseen WRC-ralliin, mutta ajamaan pääsee myös vanhemmilla autoilla. 17 auton valikoimasta löytyy tuunattua peltilehmää aina 1960-luvulta tähän päivään, niin ralli- kuin Hill Climbing -luokistakin. Autot saa käyttöönsä perinteisesti ajamalla kisoja ja mieluusti vielä voittamalla ne.

Ratoja on variaatioineen yhteensä 36 ja ne perustuvat ainakin jollain tasolla tosielämän rallierikoiskokeisiin. Laserskannauksesta ei ole tietoa, mutta visuaalisesti ne tuntuvat hyvin todellisilta.

dirt_rally_20160402155606

 

DiRT Rally on rallisimulaatio siinä missä Sebastien Loeb Rallykin. Vaikka DiRT on aluksi haastava, on se huomattavasti helpommin opittavissa kuin Sebun ralli. Codemastersilla on aina ollut rattiohjaimen lisäksi myös peliohjaintuntuman mukauttaminen käpälässä ja niin on tälläkin kertaa. Mikäli ajamisesta nauttii kolmannen persoonan kuvakulmasta, voi sen tehdä aivan hyvin ja vieläpä voittaa siitä kuvakulmasta kisoja – toisin kuin Sebastien Loeb Rallyssa.

DiRT Rally on nykykonsoleiden kaunein rallipeli. Auton likastuminen on yksistään jo rallipelihistorian uskottavin.
DiRT Rally on nykykonsoleiden kaunein rallipeli. Auton likastuminen on yksistään jo rallipelihistorian uskottavin.

Rattipoljinyhdistelmällä DiRT on parasta viihdettä. Ajonautinto on napakkaa ja vauhdintunne on voimakas. Hitusen on kitistävä vauriofysiikoista, jotka eivät aivan vastaa todellisuutta. Auto kestää useita kunnon mällejä, joissa ei realismista ole tietoakaan.

Graafisesti peli on todella laadukas. Grafiikka on todella näyttävää autojen ja maisemien osalta. Ruudunpäivitys on sulavaa, eikä yski edes uusinnoissa, joissa savupilvet ja tehosteet täyttävät ruudun. Äänimaailma hivelee myös kultakorvia. Voimakoneet murisevat niin aidosti, että ysikasin tuoksun voi tuntea sieraimissaan peliä kunnon kotiteatterilla tykittäessä.

DiRT Rally on jälleen yksi Codemastersin mestariteos, joka ei ole täydellinen, mutta se on ehdottomasti tämän hetken paras ja kaunein rallipeli, jossa riittää ajettavaa ja ruuvailua pidemmäksi aikaa. Peli-ikää piristää uunituore VR-tuki.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
DiRT Rally
90 %
Edellinen artikkeliRespawn testaa: Sound Blaster Roar Pro -bluetooth-PA
Seuraava artikkeliBlu-ray-arvostelu: Tyttökuningas
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
peliarvostelu-dirt-rallyDiRT Rally on jälleen yksi Codemastersin mestariteos, joka ei ole täydellinen, mutta se on ehdottomasti tämän hetken paras ja kaunein rallipeli, jossa riittää ajettavaa ja ruuvailua pidemmäksi aikaa. Ratilla parasta.