Mainos

Vihattu HANS-kauluri niskaan, Räikkösen kypärä päähän ja sliksit alle – Formula 1 saapui vihdoin uusimmalle pelikonesukupolvelle.

Autopeleistään tunnettu Codemasters panttasi teknisistä syystä F1-peliensä julkaisua uudelle konsolipolvelle, tähän saakka. Nyt maailman suosituin, ylistetyin ja arvostetuin autourheilusirkus on kuitenkin myös PS4- ja Xbox One -pelaajienkin ulottuvilla.

F1 2015 tuo ehkä eniten uutta Formula-pelien saralla vuosiin. Grafiikka on tietysti uudistuksista huomattavin, sillä pelimoottori on uusittu kokonaan. Aurinko kuultaa nätisti läpi tuulessa huojuvista kankaista ja kasveista, kuskit ovat lähes itsensä näköisiä, lämpöaallot seuraavat autoja ja sadekeli saa masentumaan yhtä paljon kuin tosielämän ikkunanäkymäkin. Radat näyttävät kauniilta ja eteenkin Monaco muistuttaa hyvin paljon todellista esikuvaansa – toki täysin paikoillaan jäpittävät ihmiskatsojat ovat pelottavia ja epärealistisia ilmestyksiä.

Mainos

Myös muitakin uudistuksia on peliin tuupattu mukaan. Ajoneuvonhallinta on pelimoottorin myötä uudistunut. Ajomallinnus on todella tarkka käännös oikeasta F1-ajamisesta – ainakin valmistajan mukaan. Jos pelaajalla ei ole tosielämän vertailupohjaa F1-autosta, on tätä paha mennä kiistämään. Project CARS -formuloihin verrattuna ohjaus on hyvin samankaltainen, joten ehkäpä väite on syytä niellä. Ohjaus on ilman ajoapuja haastava, mutta siihen pääsee pienellä harjoittelulla vaivatta sisään. Sen jälkeen leikki muuttuukin veriseksi kilpataisteluksi.

Itse vuoden 2015 Championshipin lisäksi uutena pelimuotona on Pro Season, joka on sataprosenttisesti oikeaa formula ykköstä, ilman ajoavusteita, manuaalivaihteilla, täysillä vaurioilla, täysillä kisaviikonlopuilla ja mikä parasta – täysillä kierrosmäärillä. Kyseistä pelimuotoa ei sovi edes käynnistää ilman asianmukaista ratti-poljin-ohjainta, sillä jo avustettuna, helpoimmalla vaikeusasteella joutuu autopeleissä vahvoilla olevakin bensalenkkari pinnistämään ihan tosissaan. Niin vaikea peli F1 2015 on.

Koska vielä viime vuonna Formulat nähtiin pelkästään pc:n lisäksi PS3:lla ja X360:llä, päätti Codemasters tehdä jotain kutkuttavaa. Se nimittäin toisinsi koko viime vuoden F1-kauden omaan pelimuotoonsa, ja toi sen F1 2015 -peliin bonuksena. Pelaaja voi siis halutessaan hypätä myös viime vuoden kaudelle todistamaan pahimpia ulosajoja, pettymyksiä ja Lewis Hamiltonin timanttikorvakoruja. Pelimuotoa tyrkytetään aina peliä käynnistettäessä, mutta se jäänee vain todella kovien kisa-Kimmojen lisäviihteeksi.

Autopelinä F1 2015 on pohjimmiltaan identtinen aikaisempienkin kanssa. Samoja tuttuja ratoja (uusivanhaa Meksikoa lukuunottamatta) suditellaan kierroksesta ja kisasta toiseen, ilman vaihtelua. Toiset kuitenkin rakastavat kierrosaikojensa parantelua ja F1-sirkuksen taikaa, joten peli lunastaa takuulla odotuksensa.

Vaikka F1 2015 on todella kova Formula-peli, se ei kuitenkaan ole mikään satunnaiskikkailijan unelma, vaan tosimiesten autopeli, todellisine haasteineen. Siinä riittää pitkäksi aikaa tekemistä ja itsensä ylittämistä, jo pelkästään Trophyjen ja Achievementtienkin saralla, joita vain kovimmista kovimmat Rata-Räikköset voivat ansaita.

…mutta, missä onkaan J.J.?!?

Mainos