Mainos

Play Beautiful, käskee Electronic Arts. Mainosmiesten letkautus kantaa yllättävän totuuspohjan. Vaikkei uudistuksia tullut paljon (kuten yleensä), osuivat ne taas naulan kantaan (kuten yleensä).

FIFA 16 otti suuren askeleen kohti Pohjois-Amerikan markkinoita, jossa jalkapallo on suuren läpimurron keskellä. Tämän hypetyksen vetureina toimivat suureen suosioon nousseet naisjalkapalloilijat. Uutta FIFAa voi siis nyt pelata myös naisten World Cup joukkueilla. Naisjoukkueilla pelaaminen eroaa selvästi miesjoukkueilla pelaamisesta, ja on tervetullut lisäys miesvaltaiseen urheilupeligenreen. Valitettavasti Suomen Helmarit eivät päässeet peliin!

”Suurimmat uudistukset puolustuspäässä”

Suurimmat pelaamisen liittyvät uudistukset koettiin puolustuspäässä: puolustajat seuraavat pystyjuoksuja ja katkovat syöttöjä fiksummin ja aktiivisemmin kuin ennen. Voimalla ja sitkeydellä voi nyt hyvin puolustaa nopeita pelaajia vastaan.

Taklauksia on tullut myös lisää ja pallo käyttäytyy hämmentävän realistisesti pelaajan liukuessa sen kimppuun. Mukaan on myös lisätty Defensive Agility, joka mahdollistaa ns. “kylki kylkeä vasten” haastamisen. Tämä on kaivattu lisäys repimisen ja liukutaklausten rinnalle.

Mainos

Pelituntuma on erittäin miellyttävä ja tempoa on taas kerran laskettu. Pallo ei ole enää kiinni pelaajien jalassa kuin magneetti vaan jokainen kosketus tarkoittaa etäisyyttä palloon ja liikkeitä pitää harkita etukäteen. Nahkakuula on myös hyvin responsiivinen pelaajan tekemiin virheisiin.

Tasapainolla, asennolla ja kehon suunnalla on nyt oikeasti merkitystä esimerkiksi syötön tai keskityksen onnistumiseen. Tuomarit vaikuttavat linjallaan myös hieman enemmän: jos pilli on herkässä, tulee vihellyksiä erittäinkin tiheään ja välillä taas tuomari antaa pelata oikein kunnolla – tämäkin luo pientä lisätaktisuutta pelaamiseen.

Litmanen on mukana

Myös ikisuosittu FIFA Ultimate Team sai Maddenissä suurta suosiota saaneen Draft Moden. Draftissa joukkue valitaan yksi kerrallaan viidestä mahdollisesta pelaajasta. FUT Draftin ideana on siis tasapainotella pelaajien tason ja kemian välillä. Kuitenkin mielestäni suurin uutinen Ultimate Teamista on se, että Xbox:n omistajat saivat eksklusiivisia legendakortteja, joista yhdessä komeilee kukas muukaan kuin itse Kuningas, Jari Litmanen.

Muita pelimuotoihin liittyviä uudistuksia ei hirveästi tullut. Uramoodiin lisättiin harjoittelukauden turnaukset ja treenaus mahdollisuus, joka tuo pelimuotoon jonkinnäköistä pseudosyvyyttä ja alkaa muutaman kerran jälkeen tympimään. Onneksi homman voi automatisoida.

Online Seasoneita voi taas pelata kaverin kanssa samalla koneella ja mukana ovat myös tutut näytösottelut, turnaukset ja co-op sarjat.

”Missä on Veikkausliiga?”

Itse peli näyttää hyvältä ja animaatiot ovat  monipuolisuudessaan upeaa katsottavaa. Valikot pysyivät samassa visuaalisessa ilmeessä ja soundtrack on edelleen vuosi vuoden jälkeen kova kuin timantti. Vaikkei mitään “uutta ja ihmeellistä” peli siis taaskaan tuonut pöydälle, korjattiin asioita juuri sen verran, että sarjan diggarit pysyvät onnellisena. Niille, jotka pitivät viime FIFAn vauhdista ja 8-maalisista otteluista, en suosittele päivittämään uuteen. Niille, joita nämä puolet viime FIFAssa ärsyttivät on FIFA 16 varma syysiltojen pelastus.

Viimeisenä huomiona jokavuotinen kummastuksen aihe, missä on Veikkausliiga?

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Fifa 16
90 %
Edellinen artikkeliBlu-ray-arvostelu: The Weding Ringer
Seuraava artikkeliPeliarvostelu: Uncharted: The Nathan Drake Collection
peliarvostelu-fifa-16Heille, jotka pitivät viime FIFAn vauhdista ja 8-maalisista otteluista, en suosittele päivittämään uuteen. Heille, joita nämä puolet viime FIFAssa ärsyttivät on FIFA 16 varma syysiltojen pelastus.