Mainos

Tämän vuoden FIFA-painos on suomalaisille merkittävä, sillä Helsingin jalkapalloklubi on mukana potkupallokilvoitteluissa.

Jalkapallopeli FIFA 17 tarjoaa pelaajilleen muutaman isomman muutoksen ja tuttuun tapaan läjän paranneltuja ominaisuuksia. Tärkein näistä on kuitenkin HJK:n paluu 18 vuoden taon jälkeen pelattavaksi seurajoukkueeksi. Suunta on oikea – toivotavasti koko Veikkausliiga seuraa perässä.

Suurimpana uudistuksena FIFA 17 tuo viheriöille NBA 2K -sarjasta tutun tarinamuodon. EA Canada nimesi pelimuodon hyvinkin eepisesti, The Journey. Ja eeppinen matka se onkin. Valintojen tekeminen ja pelien pelaaminen antavat mainiot eväät mukavaan jalkapalloroolipelailuun. Ja tämä on juuri se osio missä FIFA-sarja on ehkä jäänyt hieman kilpailevien urheilupelien varjoon.

Mainos

Muista uudistuksista merkittävin on erikoistilaisuuksien antaminen. Vapaapotkuissa juoksukulmaa saa vapaasti vaihtaa ja kulmissa kamera seuraa tilannetta ylhäältä. Tähtäimen kanssa valitaan paikka jonne pallo halutaan. Tähän tottuu nopeasti ja tilanteisiin saa hieman enemmän luovuutta, kunhan mekaniikan on sisäistänyt kunnolla. Pienempinä uudistuksina mainittakoon rajaheitoissa pelaajan liikuttelu viivalla, matalat kovat laukaukset ja vihdoin myös alaspäin puskeminen.

”FIFA Ultimate team on saanut parannuksia valikoihin ja hieman vahaa pintaan”

Tekoäly on myös saanut kevyttä hiontaa. Pelaajien tulisi löytää tyhjä tila entistä helpommin ja tehdä tilaa tekeviä juoksuja. Kaikki lupaukset eivät kuitenkaan täyty ja joskus peleissä syntyy jopa koomisia aivopieruja. Tekoäly on kuitenkin hyvä, ja jopa tekoälyä vastaan pelaaminen on hauskaa – kunhan omat ja botin asetukset saa säädettyä kohdalleen.

FIFA Ultimate team on saanut parannuksia valikoihin ja hieman vahaa pintaan, mutta muuten FUT ei ole kokenut suuria uudistuksia. Kaveriporukoissa voi nyt pelata toisiaan vastaan offlinessa, joka on kiva lisä.

fifa-17-01

Pelillisesti tempo on taas hieman hidastunut. Pallon hallussa pitäminen on hankalampaa ja pallo ottaa mitä ihmeellisimpiä pomppuja. Peli on myös aiempaa fyysisempää. Palloa pystyy suojaamaan ja isoja puolustajia on vaikea ohittaa.

Jälleen pelaajien välillä kinastellaan siitä, että onko kyseessä simulaatio vai arcade. FIFA 17 on molempia. Oletusasetuksin se on acade, simulaatiota hakevien on haettava haastetta muuntelemalla asetuksia haluamaansa arvoihin. FIFA 17 pystyy toimittamaan molemmille pelaajatyypeille kiven kovan jalkapallopelin.

fifa-17-03

Visuaalisesti FIFA 17 on pelisarjan ensimmäinen tuotos, joka käyttää teknisenä pohjanaan Battlefield- ja Need for Speed -peleistä tuttua Frostbite-pelimoottoria. Käytännössä tämä tarkoittaa merkittävästi parempaa ja jouhevampaa ulkonäköä. Yksityiskohtia on huomattavasti aiempaa enemmän, samoin visuaalisia tehosteita ja kuvanopeuskin kykenee täysin natiiviin 60 kuvan sekuntinopeuteen. Renderöintimoottorin ansiosta valaistukset ovat nyt hieman realistisempia, joka on tärkeä muutostekijä yleiseen uskottavuuteen.

FIFA 17 leveilee myös äänillään. 5.1-äänimaailma tuo hulluna mylvivän yleisömassan uskottavasti kotiteattereihin, joka välittää massiivisten areenoiden tunnelman käsittämättömän hienosti. Maalintekohurrauksiin ajautuu itsekin aivan eri tavalla mukaan.

fifa-17-02

FIFA 17 alkaa hipoa jo huippua. Vielä kun muutkin suomalaiset seurajoukkueet saadaan mukaan ja pelin laatu pysyy väkevänä, niin saadaan se viimeinenkin littipeukku ylös.

Mainos