Mainos

Syksy 2014 tuo tullessaan koko lähtöruudukollisen uusia autopelejä, joista osa on kokonaan uusia pelejä, ja toiset kuten Forza Horizon 2 jatko-osia jo aikaisemmin julkaistuihin pelisarjoihin. Kilpailu on kovaa ja petrolin hajuista.

Autopelisarja Forza Horizon kaasuttaa hieman simulaatiomaisemman isovelisarjan, Forzan takaa, ja vaikka ensimmäinen osa jäikin isoveljen varjoon hyvistä ideoistaan muistettuna, mutta puutteellisellla toteutuksella varustettuna – on Forza Horizon 2 todellinen haastaja. Horizon-sarjan taustatarinana on autoilun ja musiikin yhdistävät, ääliömäiset ravediscodance-festarit joihin douchemaiset surffaripojat, työttömät pappa betalar -henkiset mulkut, ja aina autoja sumeasti rakastavat bikinibabet kokoontuvat tamppaamaan tannerta ja kuluttamaan kumia (got it?). Onneksi tarina porskuttaa tällä kertaa itse pelin taustalla, eikä ärsyttävät hahmot pääse ärsyttämään haitaksi asti, vaan kaahailu on ja pysyy pääosassa. 
 
Tarina kuljettaa pelaajan Kaakkois-Ranskasta Luoteis-Italiaan aina kuuden festaripaikan kautta. Uutuutena peli tarjoilee miltei täysin avonaisen ajomaaston, jossa pelaaja voi rässiä niin pelloilla kuin kaduillakin, mahdollisia oikoreittejä metsästäen. Satunnaisia ajoaluetta rajaavia aitoja pelistä löytyy, mutta illuusio avoimesta ajomaailmasta on vahva ja toteutuksessaan uskottava.
 
 
Jokaisessa festaripaikassa pelaajaa odottaa 28 mestaruutta – yksi jokaiselle autoluokalla, joten pelattavia mestaruuksia pelissä on jopa 168! Pelin voittamiseen tarvitaan ainoastaan 15 mestaruuden läpäisy, mutta luonnollisestihan autopelit on läpäisty vasta kun kilometrimittari pyörähtää ympäri ja ajorauta on lunastuskunnossa.
 
Mestaruuksien ohelle FH2 tarjoaa ”Bucket List” –haasteita jotka tulee suorittaa ajamalla kuumimpia superautoja, kaksintaisteluhaasteita parhaimpia pelaajia vastaan, valokuvausta, katukylttien tuhoamista, latoihin piiloitettujen klassikoiden etsimistä yms. pikkukivaa, joiden suorittaminen tuo pelaajalle lisää rahaa ja kokemusta. Kilpailutyyppejä on aina katukisoista, maastoajoon ja mainittakoon, että tarjoileepa FH2 yhden parhaista ralliajotuntumista sitten alkuperäisen Colin McRae Rallyn, joten jokaisen koti-Vatasen kannattaa olla todella mehuissaan.
 
Horizon 2 palkitsee pelaajaa kaikesta, mitä tämä ajon aikana onnistuu tekemään – puutarhanhoidosta 360-asteen spinnaukseen: mitä enemmän ajat, mitä villimmin ajat, mitä hurjapäisempi olet – sitä enemmän kerrytät kokemuspisteitä ja näin ollen avaat aina vain parempia etuuksia, joilla nopeutat omaa edistymistäsi Forza Horizon -uralla. Kokemuspisteiden kerääminen on äärimmäisen mukavaa puuhaa, ja varsinkin ajon aikana juoksevan kertoimen kerrottaminen: tee hurjia juttuja peräjälkeen ääliömäisen pitkään, ilman että laskuri pysähtyy, mutta ilman törmäyksiä. Fiilis on todella palkitseva JOS pisteet onnistuu lukitsemaan – eikä löydä itseään esim. ladon seinästä.
 
 
Autopelissä tottakai autot ovat pääosassa ja FH2 tuokin ajettavaksi yli 200 autoa jo julkaisussa. Lisää autoja on luvassa tulevan vuoden aikana ladattavan lisäsisällön muodossa, mutta Forza 5:ssä paljon kiukkua aiheuttaneet mikromaksut loistavat poissaolollaan. Pelaajan tulee siis ajaa, voittaa ja ansaita rahaa, jotta hän pystyy ostamaan parempia kärryjä ja päivittämään niiden osia. Osien päivittämisen ja vaihtamisen lisäksi, pystyy autoja vielä erikseen virittelemään ja tuunaamaan, mutta allekirjoittanut ei väännöistä paljon ymmärrä, joten todettakoon että systeemi vaikuttaa simppelin tehokkaalta niille, jotka moisesta innostuvat.
 
Vaikka konepellinalainen, öljyinen ja rasvattu taikamaailma onkin mielenkiintoinen, oikean ajorenkaan ja blingbling-vanteen valinta tärkeä, sekä kaupungin suurimman, ilmaa oikein ohjaavan spoilerin valinta oleellinen – on autojen maalaaminen ja muokkaaminen tänä päivänä miltei yhtä tärkeä osa bensapäiden maailmankatsomusta. FH2 tarjoaa pelaajalle auton muodossa kanvaksen, jota pääsee suttaamaan juuri sellaiseksi kuin haluaa. Oman tekeleeni päädyin poistamaan, koska kiire takaisin ajamaan oli liian polttava, mutta kaltaisilleni kolmen sekunnin keskittymiskyvyn omaaville perheenisille on FH2:n verkkopalvelu täynnä toisiaan näyttävempiä valmiita, autokohtaisia kokonaisuuksia. Omat luomuksensa voi toki myös ladata verkkoon ja toivoa, että ne miellyttävät myös toisten silmiä.
 
 
Ajotuntumaltaan FH2 on miltei täydellinen. Se ei yritä olla isovelisarjansa kaltainen simulaattori, vaan tyytyy riittävän realistiseen ja helposti omaksuttavaan ajomallinnukseen, joka intuitiivisuudessaan todellakin hipoo täydellisyyttä. Autot tottelevat ohjausta nopeasti ja juuri siten, kun tilanteen mukaan alla olevan auton olettaakin käyttäytyvän. Sadekeli tuo omat lisähaasteet, kuten myös erilaiset ajoalustat. Ehkä ainoa napina jonka väkisin keksimällä keksin, löytyy pellolta asfalttiin vaihdettaessa – auto tavallaan napsahtaa rataan liiankin voimakkaasti, eikä mahdollista soraa tai renkaisiin pakkautunutta ruohomoskaa tunnu pellon jälkeen renkaista löytyvän, vaan pito palaa silmän räpäyksessä. Ei haittaa.
 
Forza Horizon 2 tarjoilee todella kauniit ajomaastot, vaihtelevat sääolosuhteet, sekä vuorokaudenajanvaihtelut. Autot ovat todella yksityiskohtaisia ja niitä voisi tuijotella miltei loputtomiin. Ruudunpäivitys on 1080p lukittuna kolmeenkymmeneen kuvaan sekunnissa. Vaikka lähtökohtaisesti olinkin ajatellut, että olisihan se kuuskytkuvaasekunissa sitä todellista uuden sukupolven konsolien tehovääntöä, riittää 30fps FH2 kohdalla oikein hyvin. Grafiikka piirtyy hienosti ja tasaisesti, eikä ajosuoritusta lannista kuin oman keskittymiskyvyn herpaantuminen ja mahdolliset pelin ulkopuoliset häiriötekijät (terveiset vaimolle). Äänimaailma on mitä mainioin, autot mörisevät ja esimerkiksi jenkkiraudalla ajaminen herättelee subbaria todella. Musiikit vaihtelevat radiokanavasta riippuen klassisesta elektroon, joten jokaiselle luulisi löytyvän jotain. Arvostelussa eniten soi Horizon XS -asema, kiitos kerrassaan loistavien Royal Bloodin ja War on Drugsin.
 
RAM
Tämä perkele näyttäytyy horisontissa marraskuun puolivälissä, ladattavana lisukkeena.
 
FH2:n moninpeli sulautuu saumattomasti yksinpeliin ja siirtyminen moninpelimaailmaan on todella näppärää. Roadtrip-pelimoodi muodostuu neljästä satunnaisesta kilpailutyypistä, joista eniten kokemuspisteitä saanut pelaaja voittaa pelimoodin. Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä, että vaikka et jokaista kisaa voittaisikaan, mutta ajat näyttävästi ja puhtaasti, tai vaihtoehtoisesti hurjapäisesti ja uhkarohkeasti, saatat silti saada riittävästi kokemuspisteitä, että viet voiton nopeimman kuskin nenän edestä. Kuulostaa epäreilulta, mutta systeemi on todella toimiva ja näin ollen koko kisa ei kaadu yhteen epäonnistumiseen jos muutoin jättää muut pelaajat imemään pakokaasua. Roadtrip alkaa sopivan kruisailupoppoon löytyessä, tällöin ilmestyvät muut pelaajat kartalle ja yksinpeli loppuu. Pelaajilla on x-minuuttia aikaa ajaa ensimmäiseen kilpailuun, jonka jälkeen porukka pysyy kasassa kaikki osakilpailua. 
 
Kilpailutyyppeinä on myös Forza Horizon ykkösestä tuttu Survivor-moodi, jossa yksi pelaaja aloittaa saastuneena tauti-kuskina ja koettaa osua autollaan muihin, levittäen tautia. Pisteet jaetaan pisimpään terveinä säilyneille, sekä eniten tautia levittäneille pelaajille. Huiman hauskaa! Kilpailutyyppejä on monta ja nettikoodi toimii todella napakasti, eikä minkäänlaista kuminauhaefektiä tai pahempaan nykimistä ole havaittavissa. Mukana on myös freeroam, jossa on pelattavissa kaikki yksinpelin kilpailut sekä esim. bucket list -haasteet yhteistyöversioina.

Forza Horizon 2 avaa bensiininkatkuisen autopelisyksyn todella vahvasti. Tekemistä riittää ja peli tarjoilee jatkuvan tunteen siitä, että miltei jokaiselle ajokerralla pelaaja saavuttaa jotakin, ja ennen kaikkea sen pelaaminen on todella hauskaa. Forza Horizon on todella kaunista katsottavaa, niin autojen osalta kuin maalausmaisten maisemien. Auringon lasku Italian maaseudulla, jonka viimeiset säteet heijastuvat järven pinnasta samaan aikaan kun teknofestareiden yläpuolella räjähtelevät ilotulitteet ja tähdet piirtyvät silmän kantamattomiin. Dodge V8:n rauhallinen purina muuttuu räjähdymäiseksi mylväykseksi, kun ampaiset ohi ajavan haastajan perään ja peliasento korjautuu rauhallisen rennosta, jyrkästi televisiota kohti nojaavaksi täsmätilaksi – tämä päänahka on minun.
 
Saattaa olla, että xtv.fi on suorastaan pakotettu vertailemaan syksyn ajopelit vielä ennen joulua yhdessä, mutta Forza Horizon 2 asettaa riman todella korkealle ja aika näyttää, pystyvätkö The Crew, #Driveclub tai Project Cars haastamaan sen sisällössä, pelattavuudessa ja hauskuudessa. FH2 on helppo kiteyttää kahteen sanaan: helvetin hauska!
 
(Jos pelaan peliä vielä vuoden päästä, on arvosana jälkikäteen 10/10)
Mainos
Edellinen artikkeliPeliarvostelu: Hyrule Warriors
Seuraava artikkeliBlu-ray 3D -arvostelu: Godzilla
Each person who ever was or is or will be has a song. It isn't a song that anybody else wrote. It has its own melody, it has its own words. Very few people get to sing their song. Most of us fear that we cannot do it justice with our voices, or that our words are too foolish or too honest, or too odd. So people live their song instead.