Mainos

Forza Motorsport on pitkään pysynyt Xbox-konsolien autopelikuninkaana ja sarja on nyt ehtinyt jo kuudenteen osaansa. Forza Motorsport 5 oli lievähkö väliinputoaja ja keväällä julkaistu Project Cars pisti tosissaan kampoihin Forza-pelisarjalle kotialustallaan.

Pelin niin sanottu pääjuoni perustuu tuttuun Ura-pelimuotoon jossa pelaaja ajelee tiensä läpi kohti suurempia saavutuksia. Melko tuttua huttua, voisi sanoa. Uran etenemistä piristetään pienin näyteajoin, joten täysin peruspuurtamiseen ei tarvitse tyytyä. Erilaisten kisojen edetessä pääsee samalla kuuntelemaan eri autourheilupersoonien kommenttiraitoja sen hetkisestä tapahtumasta. 
 
 
Muita pelimuotoja ovat aikaisemmista osista tutut Rival, jaetun ruudun kaksinpeli ja moninpeli. Uutena moninpelimuotona tulevat Liigat. Liigoissa pelaajat voi kilpailla erilaisissa, vaihtuvissa eventeissä.
 
Yksinpelissä tietokoneen ohjastamat autot ovat edelleen drivatarien ohjastamia. Drivatar on siis pelaajan ajotaidon mukaan luotu virtuaaliversio pelaajasta itsestään. Idea on teoriassa hyvä, mutta agressiivisesti tietokonetta vastaan ajavat pelaajat luovat agressiivia drivatareja. Tämän takia tietokoneohjastetut vastustajat tuppaavat olemaan allekirjoittaneen peleissä röyhkeitä kilpa-ajajia. Etenkin kun radalle on saatu mahdutettua samaan aikaan 24 autoa, on agressiivinen mutkakäyttäyminen monesti menolippu radalta ulos. Mutta kun kaikki osuu kohdalleen, radalla on hieno fiilis usean auton kisoissa. Ja voipa moninpelikilpailuja nyt seurata myös katsojana.
 
 
Suurin uudistus Forza 6:ssa lienevät yö- ja sadekelikisat. Yökisat ovat hienon näköisiä, ajoneuvojen valokiilojen loistaessa pitkin rataa. Jostain syystä vauhdin tunne on yökisoissa normaaliolosuhteita kovempi. Sadekeli on yllättävän positiivinen uudistus. Sade tekee ajamisesta huomattavasti haastavampaa, etenkin kun tielle kerääntyy suuria vesilätäköitä. Nämä lätäköt eivät ole vain graafinen kikka, vaan toimivat niin kuten tosielämässä. Sanotaan näin, että vesiliirtoon joutuminen 200 kilometriä tunnissa kiitävällä kilpurilla on mielenkiintoinen kokemus. Forza 6:n vesitehoste on yksi parhaimpia sadekelinmallinnuksia auropeliraralla.
 
Graafisesti peli pyörii täydellä 1920×1080-resoluutiolla, 60 kuvan sekuntinopeutta, johon moni X1-peli ei ole yltänyt.
 
 
Itse ajaminen on tuttua puuhaa, eikä ajomalli ole muuttunut hirveästi aikaisemmasta osasta. Normaali ajomalli on selvästi tehty padi-ohjaajille ja simulaatio rateille. Simulaatiomoodissa etenkin takavetoajoneuvoilla on kädet täynnä tekemistä. Rattia saa kääntää todenteolla, jos haluaa ajokin pitää vastaheiton jälkeen tiellä.
 
Ajoneuvoja Forza 6:ssa on yli 450 kappaletta. Tämä on enemmän kuin missään aikeisemmassa Forza-pelisarjan osassa, julkaisuhetkellä. Moni auto on tietenkin nähty aikaisemmin, mutta tällä kertaa ne ovat heti mukana, ilman erikseen ladattavaa sisältöä tai mikromaksuja. Edellisten Forza-pelien suurin perisynti olivat ladattavat autopaketit, jotka sai jokaiseen pelisarjaan ostaa uudelleen ja uudelleen. Kolmannella kerralla ostaessasi lempiautoa käyttöösi, rupeaa mieli tummumaan kavalista ajatuksista.
 
Ratavalikoimaa on pelissä mukavat 26 kappaletta, eri variaatioin.
 
 
Forza on aina ollut hyvän näköinen peli, eikä Forza 6 ole poikkeus. Ajoneuvot eivät ole saaneet suuria lisäyksiä, mutta ympäristön valaisuun ja efekteihin on selvästi nähty enemmän vaivaa. Ainut moittimisen asia visuaalisuudesta, tulee ajoneuvoista. Osasta ajoneuvoista on havaittavissa sukujuuret pelisarjan aiempiin osiin, eikä niitä ole kunnolla päivitetty tämän päivän tasolle. Toinen moittimisen asia on ajoneuvojen lievä muovisuus ja värikylläisyys. Forza saisi ottaa mallia Project Carsin ajoneuvoista.
 
Äänimailma on edelleen kelpo pörinää. Ajokkien äänet vaihtelevat selvästi koneen mukaan. Musiikkipuoli on saanut päivitystä eeppisempien musiikkien puolelle. Ajoneuvojen ääniin kaipaisi kuitenkin vielä hieman lisää matalaa murinaa ja kunnon räkäistä rääkymistä.
 
Forza Motorsport 6 on huomattavasti aiempaa osaa valmiimpi paketti, eikä se tunnu pelkältä päivitykseltä. Yö- ja sadekisat ovat loistava uudistus, vaikkakin kyseiset ominaisuudet ovat rajattu vain tietyille radoille. Kilpailu Xboxin ajopelirintamalla on muuttunut kovemmaksi uuden haastajan myötä, mutta Forza Motorsport laittaa edelleen kunnolla kampoihin. 
Mainos