Mainos

Digitaalisen jalkapallon ystävillä viimeiset pari vuotta ovat olleet siinä mielessä hienoa aikaa, että kaksi rakastetuinta futispelisarjaa ovat olleet molemmat oikein hyvässä vireessä. Itse olen sitä mieltä että Pro Evolution Soccer 2016 oli paras jalkapallopeli mitä on tehty. Onko Konami nukkunut, vai viekö uusi PES sarjaa eteenpäin?

PES 2017 on tähän mennessä neljäs Konamin omistamalla FOX-pelimoottorilla tehty Pro Evo. Se näkyy ja erityisesti tuntuu. Ensimmäiset kaksi olivat lupaavia, mutta niissä oli pelin sujuvuutta haittaavia tahmeuksia. Viime vuoden peli oli kuitenkin fantastinen ja 2017 pistää siitä vielä paremmaksi.

Mainos

Syöttely on todella nautinnollista: pallo tuntuu elävältä ja irtonaiselta entiteetiltä, ja läpisyötön voiman arvioiminen (full manual kontrolleilla tietenkin!) juuri oikein tuntuu upealta. Vetopaikkaan pääseminen on suuri ilo, ja laukaukset ovat todella aidon näköisiä.

Jalkapallossa ensimmäinen kosketus palloon on hyvin kriittinen vaihe – mihin suuntaan pelaaja ottaa kosketuksen ja kuinka kovaa, ja mitä hän tekee välittömästi haltuunoton jälkeen ovat erittäin tärkeitä seikkoja. Konami onkin hionut uuteen versioon tätä osa-aluetta. Ensimmäisen kosketuksen laatu määräytyy pallon fysiikoiden sekä pelaajan taitojen mukaan, ja erilaisia tyylejä kontrolloida palloa on useita.

fifa-17-gameplay-7

Siinä missä kilpailija FIFA on vuosi vuodelta monimutkaistanut kontrollejaan, on PES mennyt eri suuntaan. Eräässä ottelussa tein esimerkiksi erittäin komean ja joukkueensa näköisen maalin Real Madridilla: alakerrassa pallonriisto (ihmisroska) Pepellä, pystysyöttö keskikentälle Modricille, Lukalta komea kierteinen keskitys Ronaldolle laitaan, CR07:lta matala keskitys puolustajan jalkojen välistä Benzemalle, joka tuikkasi hienon juoksupyrähdysen jälkeen pallon etukulmasta sisään. Kaikki tämä tapahtui yhteensä kolmen eri napin painalluksella.

PES tietääkin miten hyviä huippupelaajat ovat. Jos syöttö vaatii onnistuakseen ulkosyrjän käyttöä, pelaaja tekee niin pelkän yhden napin painalluksella. Jos pelaaja on todella hyvä käyttämään kroppaansa pallon suojaamiseen ja ilmataisteluiden voittamiseen, se tapahtuu. Kaikki tuntuu ihanan orgaaniselta, ja pelaajat toimivat oikean maailman esikuviensa mukaisesti. Esimerkiksi Iniestalla on todella upea pelata. Barcan luottopelaajiin kuuluvan miehen liikkeet ovat pelissä mallinnettu todella tarkasti: keskikentän maestron pienet käännökset, suunnanvaihdot ja syötöt tuntuvat todella sulavilta.

x2eqvra

Pelin tempo on hyvinkin realistinen. Voit pelata pallonhallintataktiikkaa, ja siirrellä pelivälinettä puolelta toiselle haistellen avautuvaa tilaa. Jos haluat, voit luovuttaa hallintaa enemmän vastustajalle ja keskittyä vaarallisiin vastahyökkäyksiin. Mitä ikinä valitsetkin tehdä, se näyttää ja tuntuu mukavan aidolta. Joukkueiden vahvuuksien mukaisesti kannattaa usein pyrkiä pelaamaan, ja sama pätee puolustussuuntaan. Atletico Madridia vastaan onkin järkevää puolustaa hieman eri tavalla kuin esimerkiksi Stokea.

Näissä pelityylien eroissa on apuna lennossa vaihdettavat taktiikka-asetukset. Tiki-taka, nousevat laitapuolustajat tai ”false 9” löytyvät kaikki pelistä. Vaihtoehtoja voisi toki olla enemmänkin, ja toivonkin että jatkossa pikavalintaan valittavien taktiikoiden olevan enemmän käyttäjän muokattavissa. Täten olet vielä enemmän itse vastuussa kunniasta tai häviöstä.

”Tekoäly on suurimman osan ajasta skarppina”

Kuten PES-pelisarjassa aina, pelaajien erot tulevat mukavasti esiin. Pakit ovat hitaampia mutta pallonriistoissa ja taklauksissa etevämpiä, keskikentän pelinrakentajat jakelevat ihania syöttöjä sekä kärjessä väkkäränä juoksentelevat hyökkääjät ovat uskomattoman nopeita ja taitavia jalalla.

Tekoäly on suurimman osan ajasta skarppina, ja selviä nukahduksia olen kohdannut miellyttävän vähän. Oman joukkueen ukot tekevät juoksuja ja itseään pelattavaksi sekä vastustaja prässää mukavasti palloa itselleen. Maalivahteihin on panostettu viime osaa enemmän, ja se on hyvä. Viime vuoden versiossa veskat olivat hieman hitaita ehtimään kakkostorjuntoihin. Nyt he ovat nopeita ja monilla tavoin aidomman oloisia.

pes-2016-barcelona-kits-leaked-16-17-by-donyavia-4

Presentaatio on pääosin oikein mainiota. Pelaajien animaatiot ovat todella sulavia, menut selkeitä ja asetukset helposti löydettävissä. Pallo etenkin näyttää replay-klipeissä upealta – miltei fotorealistiselta. Tiedän että pallon visuaalien hehkuttaminen kuulostaa typerältä, mutta ymmärrätte mitä tarkoitan kun näette sen itse!

Pelimuotoina löytyvät jo entuudestaan tutut uramoodit sekä FIFA:n Ultimate Teamia hieman laimeasti apinoiva MyClub. Näissä ei muutoksia ole mitenkään mainittavasti, joten suurta uudistusta odottavat joutuvat pettymään.

Pieniä kummallisuuksia pelissä kuitenkin on. Käsipallovirhettä ei esimerkiksi ole, et voi valita tuomaria laisinkaan ja vaikka FOX Engine tuottaa upeaa valoa MGS V:ssä, et voi pelata auringonlaskun aikaan kuten kilpailevassa FIFA:ssa.

Replay-moodi on myös hieman torso, tallentaen vain todella lyhyen pätkän edeltävää pelitilannetta. Selostuksiin kaivattaisiin paljon enemmän variaatiota. olen itse jo mykistänyt kommentaattorit, koska kuulin niin paljon toistuvia reploja.

PES on vuosikausia ollut tunnettu puuttuvista lisensseistä, ja näin on tälläkin kertaa. Vanilla-version pistäessä tulille Manchester Unitedin sijaan pelissä löytyy Man Red. Onneksi nämä voi korjata ladattavan ”Option File” -paketin avulla – ja tänä vuonna peliasujen ja nimien päivittäminen on helpompaa kuin koskaan. Minulla meni noin kymmenen minuuttia, ja pääsin pelaamaan oikealla punaisella kitillä varustetulla Manulla.

Lisenssit ovat kuitenkin monelle tärkeitä, ymmärrän sen. Mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että urheilupeli onnistuu tai kaatuu ainoastaan pelattavuutensa ansiosta. Pelaisin itse PES 2017 mieluummin kuin uutta FIFA-peliä, vaikka päivitysmahdollisuutta ei olisi lainkaan.

Verkkopelaaminen on tahmeaa

Online-kentillä on taas pientä lagia, jota Konami ei harmillisesti ole vieläkään saanut kuriin. Pelissä jossa jokainen kosketus on tärkeä ajoittaa ja suunnata, tämä on potentiaalisesti koko kokemuksen turmelevaa.

Offline-pelinä PES 2017 on kuitenkin vailla vertaa. Samalla puolella porukalla pelattuna tai klassisesti 1v1 tämä peli loistaa todella kirkkaasti.

”PES 2017 vaan tuntuu todella hyvältä”

Pro Evolution Soccer 2017 on peli, jossa ei ole sinänsä mitään isoa kotelon takakannessa hehkutettavaa uudistusta, mutta miltei kaikkea on tiukennettu ja hiottu huomattavasti paremmaksi. Tämä olisi monesti kritiikin kohde puhuttaessa urheilupelistä, mutta kun edellisen osan gameplay oli jo niin sulavaa niin en voi valittaa. PES 2017 vaan tuntuu todella hyvältä.

Ikuinen kysymys onkin, FIFA vai PES? Mielestäni Pro Evolution Soccer tuottaa jatkuvasti hetkiä, joita näkee oikeissa jalkapallo-otteluissa. Kilpailija FIFA taasen vaikuttaa ja tuntuu konsolipeliltä jonka aiheena on jalkapallo. Konamin versio on enemmän simulaattorimainen – rinnastettavissa EA:n korispelien ja 2K:n NBA-sarjan eroihin.

PES 2017 on upea ja erittäin realistinen jalkapallosimu. Offline-pelinä fantastinen, netissä hieman ontuvampi. Tällä kertaa PES-fanaatikkojen ei tarvitse sanoa ”PES is back” vaan he voivat suoraan lausua ”PES is still on top”.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
PES 2017
90 %
Edellinen artikkeliPeliarvostelu: Mafia III
Seuraava artikkeliPeliennakossa Farming Simulator 17
Tuomo on pitkän linjan pelaaja, joka sukeltelee videopelitiedon syvissä valtamerissa.
peliarvostelu-pro-evolution-soccer-2017PES 2017 on upea ja erittäin realistinen jalkapallosimu. Offline-pelinä fantastinen, netissä hieman ontuvampi. Tällä kertaa PES-fanaatikkojen ei tarvitse sanoa "PES is back" vaan he voivat suoraan lausua "PES is still on top".