Koti Peliarvostelut Peliarvostelu: Super Mario 3D World

Peliarvostelu: Super Mario 3D World

Mainos
Uuteen, kolmiulotteiseen Super Mario -peliin kohdistuvat valtavat odotukset. Suurimpana haasteena on nousta samalle tasolle kriitikoiden ja pelaajien kilvan ylistämien Super Mario Galaxy -pelien kanssa. Tasoloikan ja viiksekkään putkimiehen ystävien onneksi Nintendo ei petä. Kyseessä on ehdottomasti yksi genren parhaista peleistä vuosiin.
Valtaosasta Mario-peleistä poiketen tällä kertaa ei pelasteta prinsessa Peachia, vaan tehtävänä on rientää Bowserin vangitsemien Sprixie-keijukaisten avuksi. Tämä tapahtuu läpäisemällä toinen toistaan värikkäämpiä kenttiä, keräämällä vihreitä tähtiä ja kukistamalla pomovastuksia. Matkaan mahtuu myös monia yllätyksiä ja salaisuuksia, joita ei kannata paljastuksilla pilata.
1
Ensimmäistä kertaa kolmiulotteisten Mario-pelien historiassa kokemuksesta voi nauttia niin yksin- kuin moninpelinäkin. Näistä jälkimmäinen toimii jopa 2D-Marioita paremmin. Kaaos on vähäisempää ja 3D Worldissä on onnistuttu loistavasti yhdistämään yhteistyö ja kilpailullisuus. Kentästä eniten pisteitä kerännyt pelaaja saa seuraavalla vuorolla päähänsä päheän kruunun, jolla voi tehdä kaverit kateellisiksi.
Pelin haasteeseen on mahdollista vastata neljällä eri hahmolla, joista jokaisella on omat erikoiskykynsä. Mario on keskimääräisen kunnollinen jokapaikanhöylä, Luigin loikka kantaa pitemmälle, prinsessa Peach osaa leijailla ja Toadin jalka käy muita hahmoja nopeammin. Kaikkia kuitenkin yhdistää täydellisesti toteutettu ohjattavuus. Näin ollen pelaaja voi syyttää vain itseään viholliseen osumisesta tai ennenaikaisesta syöksystä kuolemaan. Super Mario 3D Worldin vaikeusaste onkin kohdallaan ja tällä kertaa lisäelämiä ei tarjoilla aivan yhtä runsaasti kuin Marion viimeisimmissä esiintymisissä.
Prinsessa
3D World tuo uudistuksia myös Marion pukuvalikoimaan. Pelin ehdoton muotivaate on kissapuku, joka mahdollistaa akrobaattisen kiipeilyn ja petoeläimen loikat vihollisten niskaan. Monia mainioita hetkiä tarjoaa myös erikoiskirsikka, joka monistaa hahmon – näin ruudulla voi samanaikaisesti nelistää jopa viisi Marioa. Lisäksi mukana ovat esimerkiksi tuttu ja turvallinen tulikukka, sekä hännällinen tanooki-puku. Kaikki asut eivät kuitenkaan ole täysiä helmiä, ja pientä kritiikkiä saa osakseen muun muassa monien pelaajien vieroksuman bumerangipuvun paluu.
Mario
Super Mario 3D World todistaa kiistattomasti, ettei Nintendo EAD:n ideoiden runsaudensarvi ole ehtymässä. Kenttäsuunnittelussa onkin jälleen päästy uusiin sfääreihin. Tasot hakevat inspiraatiotaan aina laajoista savanneista autoratoihin ja meren syvänteisiin. Hienot viittaukset Marion aikaisempiin seikkailuihin lämmittävät kokeneen pelaajan mieltä. Ne eivät koskaan tunnu ideoiden kierrätykseltä, vaan pikemminkin vanhoja mestariteoksia kunnioittavilta innovaatioilta. Mukavaa vaihtelua rytmiin tuovat Toadin omat, ongelmanratkaisuun perustuvat kentät, joissa hyppiminen on mahdotonta. Erityiskiitosta peli ansaitseekin vaihtelevuudestaan – tylsiä hetkiä ei ole, eikä yhtään peli-ideaa kierrätetä liiaksi.
Graafisesti 3D World on kenties kaunein Wii U:lle koskaan julkaistu peli. Kentät näyttävät upeilta teräväpiirtona, eikä rosoisia pikselireunoja näy juuri missään. Pienet yksityiskohdat täydentävät kokonaisuutta upeasti – esimerkiksi varjot, pölypilvet ja jalanjäljet tuovat Marion maailmaan ennennäkemätöntä eloa. Lisäksi pelaajaa ilostuttaa 60 FPS:n kuvataajuus, joka ei putoa hetkeksikään.
Saarella
Pelin ainoa varsinainen kipupiste on myös yksi sen vahvuuksista. Kentistä kerättävät vihreät tähdet nimittäin toimivat avaimina osaan pelin myöhemmistä tasoista. Haastaviin paikkoihin asetettujen, tai ovelasti piilotettujen tähtien kerääminen on toki hauskaa puuhaa, mutta Super Mario 3D World tekee siitä käytännössä pakollista. Toivottavaa olisikin ollut, että pelin peruskentät voisi pelata läpi ilman tähtien keräämistä. Bonussisällön avaaminen on tietenkin asia erikseen.
Super Mario 3D World on paitsi graafisesti myös pelillisesti Wii U:n toistaiseksi paras peli. Sitä voi suositella lämpimästi jokaiselle tasoloikan ystävälle, sekä yksin että yhdessä pelattavaksi.
Mainos