Mainos

Nyt hemmotellaan nostalgianälkäisiä mini- ja mikropelien ystäviä. Nintendo on käynyt arkistoillaan ja koonnut taskukokoisen paketin 8-bittisen aikakauden herkkupaloja moderneilla mausteilla.

Ultimate NES Remix kokoaa parhaat palat Wii U:lle alun perin julkaistuista NES Remix 1 & 2 peleistä. Tarjolla on koottuja haasteita monista Nintendon 80-luvun suosikkipeleistä, kuten Super Mario Bros'sista, Donkey Kong'sta, Metroid'sta ja The Legend of Zeldasta. Näistä videopelimaailmaa muinoin järisyttäneistä opuksista on muokattu mini- ja mikropelejä, joissa riittää haastetta alkuperäiset teokset läpipelanneelle konkarillekin.  
 
 
Homma toimii siten, että tunnetuista bittivanhuksista on irrotettu tiettyjä kenttiä ja tehtäviä, joista pelaajan tulee suoriutua mahdollisimman nopeasti. Pikantin lisän puuhaan tuovat kehitystiimin metkut. Ne pistävät pelaajan esimerkiksi läpäisemään Donkey Kong -tason lähes täydellisessä pimeydessä tai tuhoamaan Dr. Mariossa kaikki ruudun bakteerit vain muutamalla siirrolla. Pelaajaa myös hämmennetään kunnolla varsinaisilla remix-kentillä, joissa eri pelien hahmot ja mekaniikat menevät suloisesti sekaisin.       
 
Peruspelin lisäksi Ultimate NES Remix sisältää muutamia mukavia lisäominaisuuksia. Omia suorituksiaan voi ihailla (tai häpeillä) online-rankingista ja onpa pelikasetille mahdutettu mukaan otakujen iloksi myös japanilainen versio pelistä. Ylimääräisiä pelimoodejakin löytyy kaksin kappalein. Championship -pelimuoto hakee inspiraationsa vuoden 1990 Nintendo World Championshipista ja Speed Mario Bros. taas sisältää koko alkuperäisen Super Mario Bros. -pelin nopeutettuna (ja huomattavan haastavana) versiona. 
 
 
Ultimate NES Remixin pelituntuma on enemmän kuin kohdallaan. Pelin tasot ja tehtävät toimivat oivana todistusaineistona siitä, että Nintendo osasi hommansa jo kolmekymmentä vuotta sitten. Tarjotut haasteet ovat reiluja, ja epäonnistumisesta saa syyttää vain itseään. Sisältöäkin on niin runsaasti, että pelin ääressä vierähtää parempia tuloksia metsästäessä tovi jos toinenkin.
 
Grafiikasta on tämän pelin kohdalla hieman hassua puhua, sillä kaikki ruudulla tapahtuva on periaatteessa jo vanhaa klassikkokamaa. Itseäni jäi mietityttämään lähinnä se, miten nuoremman polven pelaaja kuvastoon suhtautuisi. Ilman alkuperäisiä lapsuudenkokemuksia 8-bittisestä maailmasta näyttäisi osa pelistä varmasti suhteellisen käppäiseltä. Mario ja Zelda elähdyttävät toki vähemmänkin varttuneita mieliä, mutta esimerkiksi Excitebikeen perustuvat tasot saavat 
karuudellaan minutkin hieman kavahtamaan. 
 
 
Hirveästi varsinaista moitittavaa ei Ultimate NES Remixistä löydy. Kiitettävään arvosanaan teos ei kuitenkaan yllä kahdesta yksinkertaisesta syystä. Ensiksikin olisi ollut toivottavaa, että 3DS:n ominaisuuksia olisi hyödynnetty edes hiukan. Kosketusnäyttö, 3D-ominaisuudet ja moninpelimahdollisuudet on pelissä unohdettu täysin. Vaikka nämä asiat eivät retroiluun kuulukaan, olisi esimerkiksi remix-kentissä voitu mennä huomattavasti pidemmälle nykytekniikkaa hyödyntäen. Lisäksi 3DS olisi ansainnut lisää omaa sisältöä – Ultimate NES Remix on nimittäin Speed Mario Bros'sia lukuun ottamatta täyttä lainatavaraa Wii U:lta. 
 
Näistä moitteista huolimatta Ultimate NES Remix on muisteloihin taipuvalle veteraanipelaajalle ja pelihistoriasta kiinnostuneelle noviisille varma valinta. Käsikonsolilta löytyvät klassiset mini- ja mikropelit tarjoavat mukavia pikku hetkiä kiireisen arjen keskelle.
Mainos