Mainos

Avaruuden olennot tulivat ja päihittivät ihmiskunnan. Pelkän joukkosurman sijaan humanoidit ovat tarjonneet ihmiskunnalle mahdollisuuden näennäiseen synergiaan, mutta syvempi totuus on toinen.

Todellisuudessa muukalaiset muokkaavat ihmisistä muukalaishybridejä ja tuhoavat kaikki jotka asettuvat heidän tielleen. Tämän vuoksi vanha kunnon XCOM-operaatio on teipattava takaisin yhteen ja aloitettava uusi sodankäynti, sillä ihmiskunnan tulevaisuus näyttää aivan liian synkältä.

Muukalaiset ovat pitäneet pelaajan ohjastamaa pääsolttua, Commanderia vankinaan 20 vuotta ja lypsäneet tietoa suoraan tämän aivoista. Ihmiskunnan puolustus on hajallaan ja sitä vetämään tarvitaan kunnon johtaja, joka on kykenevä viemään ihmiskunnan kohti uutta nousua.

 

Mainos

Vastarintaliikeen tukikohtana toimii valtava Avenger-alus, jolla liikutaan maailmankolkasta toiseen. Avenger on toki muutakin kuin ylisuuri lentokone. Avengerissa sijaitsee XCOMin kehitystyö ja iskujoukot.

Erilaiset tutkimukset ja aluksen tilat ovat suuressa osassa XCOM 2 -peliä. Aluksen tilat vaikuttavat pelaajan toimiin jopa hieman liikaa. Pelin tavoitteet kertovat mitä pelaajan pitää seuraavaksi rakentaa. Pelaajan rakennellessa oman mielensä mukaan, vaikeutuu peli kohtuuttoman paljon loppua kohden.

Tukikohdan rakentelun jälkeen lähdetään tekemään itse tehtäviä. Tehtävissä on mukavasti vaihtelua ja ukkoja saa käskyttää siviilien pelastustehtävistä muukalaisten kaappauksiin. Taustalla kuuluu usein kuitenkin käsky, tapa kaikki kentän muukalaiset.

Suurin ongelma monissa tehtävissä on kuitenkin aikaraja. Pelaajalla on tietty määrä vuoroja, joiden sisällä kentän tavoitteet on saavutettava. Vuorojen loppuessa kesken on kaivettava tallennus auki. Tämä häiritsee epävarmoja ja taktiikoihin aikaa käyttäviä pelaajia.

 

XCOM 2 on pelattavuudeltaan lojaali aikaisempia osia kohtaan. Tantereella liikkuminen ja taisteleminen on siis vuoropohjaista.

Pelaaja siirtää tai taistelee hahmoillaan oman vuoron aikana ja vuoron päätyttyä tietokone tekee saman omilla hahmoillaan. Valitettavasti välillä tietokone kuluttaa todella paljon aikaa miettimiseen ennen hahmojensa siirtämistä. Lieneekö bugi vai ominaisuus?

 

Tilanteessa, jossa pelaaja on saanut hahmonsa ampumaetäisyydelle ja haluaisi nirhaista useamman muukalaisen oman vuoronsa aikana, tekee peli siitä miltei mahdotonta. Pelaajan hyökkäys ensimmäisellä hahmolla saa avaruuden asukit juoksemaan suojiin ennen kuin vuoro siirtyy seuraavalle hahmolle. Näin ollen, niin sanottua synkronoitua hyökkäystä ei ole mahdollista toteuttaa.

Jos sotilas kuolee taistelukentällä, tämä kuolee lopullisesti.

Tietokoneen ohjastamat muukalaiset antavat heti vertaisensa vastuksen. Etenkin pelin alkupuolella muutamat viholliset tuntuvat turhan vahvoilta pelaajan omiin, ohiampuviin kapinallisiin verrattuna. Pelin edetessä loppua kohden, kiristyy vaikeustaso vielä entisestään.

Onnistuneen tehtävän päätteeksi parhaat sotilaat palkitaan. Hahmojen noustessa arvoasteikolla avautuu käyttöön uusia taitoja ja varusteita. Jos sotilas kuolee taistelukentällä, tämä kuolee lopullisesti ja tilalle on otettava uusi sotilas.

 

XCOM 2 on grafiikaltaan perushyvää laatua. Ulkoasu on hieman vanhahtava, mutta se sopii genren peliin, eikä täten häiritse. Perusilmeeseen on saatu mukavasti karkkia erilaisin efektein ja löytyypä pelistä tuhoutuva ympäristökin.

Isometriseen kuvakulmaan on haettu vauhtia toimintakameralla, joka kuvaa pelihahmojen toimia ja liikkumista lähietäisyydeltä. Kamera tekee pelistä välillä hieman turhan kiireisen tuntuisen, sillä kamera-ajot eivät ole kovin sulavaliikkeilsiä. Lisäksi melkein jokaisen liikehdinnän jälkeen kuvataan vihollista, joka osoittelee johonkin suuntaan.

Action-cameran saa myös pois päältä, ja tämä peliliike tuokin mukanaan asiallista vanhanajan tuntua ja rauhallisuutta.

Äänimaailma on mukavan monipuolista ja esimerkiksi muukalaiset ovat sopivan pelottavia. Välillä pelihahmojen ääninäyttely ampuu yli, mutta saapahan pelaaja valita millä kielellä ja tyylillä tämä tapahtuu.

XCOM 2 on juuri sitä mitä XCOM-peliltä voi odottaa. Siellä täällä on muutamia bugeja, joihin luettakoon vielä satunnainen kontrollien vastaanottamattomuus. Nämä kun paikataan päivityksellä tai aktiivisella modiyhteisön avulla on XCOM 2 jokaisen XCOM-pelisarjaa rakastaneen pakko-ostos.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
XCOM 2
70 %
Edellinen artikkeliPeliarvostelu: Street Fighter V
Seuraava artikkeliVOD-arvostelu: Manhattan – 1. kausi
Kirjoittaja on tunnetaan myös YouTube-hahmo Keijo's Theoryna.
peliarvostelu-xcom-2XCOM 2 on juuri sitä mitä XCOM-peliltä voi odottaa. Siellä täällä on muutamia bugeja, joihin luettakoon vielä satunnainen kontrollien vastaanottamattomuus. Nämä kun paikataan päivityksellä tai aktiivisella modiyhteisön avulla on XCOM 2 jokaisen XCOM-pelisarjaa rakastaneen pakko-ostos.