Mainos
Visage yhdistelee maailman parhaimpia kauhuelokuvia ja pelottavampia kauhupelejä, koostaen äärimmäisen psykologisen pakokauhuseikkailun, joka saa pelaajan huutamaan ääneen.

Moni ei Sadsquare Studiosista ole koskaan kuullut mitään, enkä ollut kyllä minäkään. Pikainen kotisivuilla käynti kertoi sen, että sivut ovat tehty joskus 1990-luvun puolivälissä Wordpadilla, omistajina toimivat kaksi Jonathania (Valliéres ja Gagné), lopputiimi koostuu vielä yhdestä Jonathanista ja kahdesta muusta artistista, Peter Wicheristä (säveltäjä) ja 3D-mallintaja Martin Mcgheestä. homma pyörii Kanadan Quebecissä. Pieni, mutta järjettömän ahkera tiimi on veistellyt nyt ensimmäisen pelinsä, Visagen pelattavaan early access koteloonsa, joka on Kickstarterilla vuonna 2016 polkaistu käyntiin isipapan myrkyn vihreän Chryslerin takapenkillä ilman enempää suojaa.

Sanottakoon heti näin alkumetreillä kaikille housuissaan pysymättömille kauhuttelijoille, että Visage on aivan helvetin pelottava. Lisähikoilua aiheuttaa myös pelin vaikeusaste, joka on korkempi kuin monet tämän hetken pelit. Visage ei pitele kädestä ja sen enempää kerro edes tarinaa, vaan pelaajan harteille romahtaa koko oppimisen kaari. Toimii.

Mainos

Rennosti käyntiin

Peli alkaa rennolla otteella videpätkällä, jossa silmistä kuvattu sankari teloittelee perheenjäsenensä revolverin yhteistyöllä yksi kerrallaan ja lopuksi itsensä. Tästä on hyvä aloittaa seikkailu. Sen kummempia tutoriaaleja läpi käymättä kauhunsekainen tärinä voi alkaa.

Visagessa ollaan stereotyyppisesti isossa, pelottavassa talossa, jossa on tapahtunut paljon erilaisia murhenäytelmiä, joita käydään pelaajan kanssa lävitse pelin aikana. Pelko on kokoajan läsnä ja sitä pitääkin vältellä kuin b-luokan kassleria – puhumattakaan pimeydestä, joka tappaa. Pelin järkimittari valahtaa alle pakkaslukeman nopeasti jos pelaaja jää sikiöasentoon tärisemään pimeään nurkkaan. Tärkeintä onkin pysyä valoisalla alueella, vedellä pillereitä naamaan jos ja kun järjissä pysyminen sitä vaatii. Kynttilöitä löytyy talosta sieltä sun täältä ja ovatkin kätevä paikallisen valon lähde, mutta kädessä eivät paljoa hehku elleivät ehdi jo sammua.

Nitisevä natiseva helvetin esikartano

Housut pesuun

Talo on interaktiivinen ja melkein kaikkea käsinkosketeltavaa voi hypistellä – useimmat voi myös tunkea taskuun. Koskaan ei tiedä, tarvitsenko loppumetreillä tätä pelin alusta löytyvää rutattua kaljatölkkiä, josta päästäänkin pelin vaikeustasoon: Ainoat tutoriaalit peli antaa varoituksien muodossa. Järkevä tavaroiden säilytys ja käyttö on iso osa pelin mekaniikkaa, ja pelkääjä joutuukin toisinaan tilanteisiin, joissa joku tavara joutaa jäädä tunkeakseen jotain toista tilalle.

Rikkoutuneiden lamppujen korjaaminen 60 watin hehkuilla, samaan aikaan juosten pakoon jotain pimeää ja jotain äärimmäistä pahuutta, saavat varmasti sormet solmuun ja housut menevät taas pesuun.

Erilaiset ”avaintavarat” eli key itemit säilötään erilleen muista tavaroista. Esimerkiksi avaimet, joilla peli etenee taas hieman ei vie tilaa hyllystä kerätyn porsliininorsun tieltä taskussa. Muut härpäkkeet voi säilöä kaappiin, joka toimii samalla periaatteella kuin Resident Evil -peleissä, tai kuljettaa mukanaan taskussa johon mahtuu viisi tavaraa kerralla. Kaksi esinettä mahtuu käteen.

Nyt mä kuolen. Mä niin kuolen!

Ei mikään simppeli putkijuoksu

Pelottavuusaste on kiristetty sen verran kireälle, että heikompia hirvittää. Kauhupelien ei pitäisi koskaan nojautua hyppysäikähdyksiin, eikä Visagekaan näin tee, vaan luottaa atmosfääriin, joka toimii. Taustamusiikkia ei ole, ja hiirenhiljainen talo satunnaisin rasahduksin luo puitteet piinaavalle kauhulle heti pelin alussa.

Paranormaalit sattumukset kuten ovien itsestään aukeaminen, valojen vilkkuminen, kuumottavat ähinät ja kopisevat askeleet yläkerrassa pitävät huolen, että pelaaja pysyy tuolin reunalla koko ajan. Nämä sattumukset lisääntyvät sen mukaan mitä vähemmän järkimittarissa on plussaa, ja jos järjen häivät häviävät kuin sokeritoukat listojen väliin, muistuttaa peli muistakin talon asukeista.

Hello darkness my old friend. Darkness: I’m not your friend.

Visage on ehdottomasti kuumin kauhupelinimi tällä hetkellä, ja se on kaikille kauhufanaatikoille pakkohankinta! Parasta aikaa Early Accessissa olevaa, loistavaa kauhuttelua tarjoavaa Visagea voit lunastaa Steamista itsellesi noin 20 eurorahan hintaan. Peli on tulossa myös PS4:lle VR-muodossa. PC-versiota voi myös jo nyt kokeilla VR-versiona kun aktivoi beta-päivitykset.

Mainos