Mainos
Persona 3 Reload on jälleen yksi versio Persona 3 -pelistä. Riittääkö tällä Persona 5 -pelin tyylin kasvojenkohotuksella riittävästi omaa persoonaa Persona 3 Reloadedille, vai onko lopputulos pelkkä varjo? 

Löytääksesi Persoonasi, on sinun ammuttava luoti päähäsi. Tälläisissä hilpeissä tunnelmissa Persona 3 Reload hiippailee. Hauskaa!

Voit myös kuunnella arvostelun audioversiona tästä:

Mainos

Persona-pelisarjalla on pitkä historia, joka alkoi vuonna 1986 Aya Nishitanin Digital Devil Story: Megami Tensei -kirjasta (1986). Persona-pelisarja on itsessään spin-off -pelisarja Shin Megami Tensei-pelisarjasta, jonka ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1987 Famicomille (Japanin NES). Aya Nishitani toimi kirjoittajana tässä ensimmäisessä Shin Megami Tensei -pelissä nimeltään Digital Devil Story: Megami Tensei.

Ensimmäinen Persona-sarjan peli ilmestyi vuonna 1996 PSX:lle nimellä Revelations: Persona (Megami Ibunroku Persona). Kontekstin vuoksi knoppailtakoon, että Shin tarkoittaa ”Todellinen”, Megami tarkoittaa ”Jumalatar” ja Tensei tarkoittaa ”Uudestisyntyä”.

Persona-pelejä, kaikki uudelleenjulkaisut, spin-offit (huom. spin-offin spin-off tässä tapauksessa) ja pääosat mukaanlukien on 22, Persona 3 Reload on 23.

Tässä kohtaa varmaan kannattaa pikkuhiljaa asettaa ne coctailtikut sinne luomien väliin, ettei vallan pääse nuupahtamaan.

Persona-pelien numeroituja pääosia on 5. Persona 5 oli erittäin suosittu ja nakutteli Persona-pelit länsimaissa vallan uudenlaiseen suosioon JRPG-fanien seassa. Persona-sarjan numeroitujen pääosien pelityylinä on siis JRPG, jossa pelaaja ohjastaa nuorukaista, joka osaa käyttää eri Personia. Peli etenee kalenterin nakuttaessa päivä kerrallaan ja puolet pelistä onkin vahvaa Social Sim -genreä. Toinen puoli on luolastoissa nuohoamista. Luolastot ennen Persona 5:sta olivat satunnaisgeneroituja, mutta 5:ssa ne tehtiin käsityönä. Persona 3 Reloadedissa ne ovat jälleen kerran satunnaisgeneroituja.

Persona 3 Reload on järjestyksessä neljäs versio Persona 3 (2006, PS2) pelistä, alkuperäinen mukaanlukien. Kaksi muuta ovat Persona 3 FES (sanasta Festival) ja Persona 3 Portable PSP-käsikonsolille.

Sekä Portable, että FES lisäilivät juttuja Persona 3 peliin mm. Answer nimisen epilogiosuuden.

Persona 3 Reload on alusta asti uudelleen tehty versiointi alkuperäisestä Persona 3 -pelistä Persona 5 -tyylisellä modernisoinneilla. Se hylkää FESin ja Portablen lisäykset sellaisenaan. Yksi lisäyksistä aiempiin uusintaversioihin oli FemC, eli naispuoleinen päähahmo, jota ei myöskään tässä Persona 3 Reloadedissa nähdä. Mitä ihmettä tämä uusi versio sitten pitää sisällään? Pitääkö mitään muuta kuin nätin ulkokuoren?

Pimeä tunti

Pelin tarinassa kello kahdentoista jälkeen ennen uuden päivän alkua on pimeä tunti. Tänä aikana ihmiset muuttavat muotoaan ruumisarkuiksi, eivätkä tiedä mitään pimeän tunnin aikana tapahtuneesta – paitsi jotkut ihmiset, kuten S.E.E.R.-ryhmän jäsenet. Pimeän tunnin aikana on myös varjoiksi kutsuttuja olentoja, jotka saalistavat niitä, jotka ovat pimeän tunnin aikana hereillä. S.E.E.R.:in tehtävä on estää varjoja voittamasta.

Remake uudelle sukupolvelle

Persona 3 Reload iskee modernisaatioita ja uudempaa kuosia Unreal Engine 4:lla alusta asti uudelleen tehdyllä Persona 3:n tarinalla. Se monipuolistaa taisteluja mm. Theurgy-hyökkäyksillä, jotka muistuttavat Persona 5 Showtime-hyökkäyksiä.

Alkuperäisiä Persona 3 -versioita en ole pelannut, joten en voi vertailla niiden tuntumaa tähän uudelleen tehtyyn versioon. Lähin vertailukohta itsellä on paljon monipuolisempi ja runsaampi Persona 5. Jos ei olisi pelannut Persona 5:sta, olisi Persona 3 Reload ihan todella mukiinmenevä JRPG.

Persona 5:n pelattua tuntuu Persona 3 Reload paljon köyhemmältä. Alku on tympäännyttävä ja satunnaisgeneroitua Tartarus-luolastoa saa tahkota kymmeniä kerroksia vailla isompia muutoksia.

Persona-peleissä on kalenteri, joka etenee päivä kerrallaan. Persona 3 Reloadissa tuntui, että kalenteria kahlattiin kolme kuukautta, ennen kuin peli oikeastaan kunnolla pääsee alkuun.

Satatuntisessa pelissä 20 tuntia tahmeaa alkua on todella paljon liikaa. Kahdenkymmenen tunnin jälkeenkään tarina ei juurikaan pääse popsahtelemaan.

Persona 4:ssa ja 5:ssa tuntui, että ihmiset päähahmon ympärillä olivat samaa porukkaa. Persona 3 Reloadedissa tuntuu siltä, että ihmiset päähahmon ympärillä ovat vain samassa asuntolassa asuvia, vailla sen kummempaa läheisyyttä. Hahmoista ei juuri välitä ja päähahmokin on yhtä personaallinen kuin Lack-hylly seinällä.

Uudelle sukupolvelle Persona 3:n uudelleentekeminen Persona 5:n hengessä on hyvä veto, mutta sisältöä olisi voinut rukata enemmänkin, eikä vedota mihinkään historian säilyttämiseen.

Parempaa Seppälää

Persona 3 Reload näyttää hyvältä. Sen uudistetut grafiikat, hahmot, taustat, animaatiot, valaisut, Tartaruksen osat, kaikki näyttää hyvältä, osin jopa piirun paremmalta, kuin Persona 5:ssa.

Musiikkia kelpaa taas kuunnella ja uudet ääninäyttelijätkin tekevät hyvää työtä.

Audiovisuaalinen uudistus on erittäin onnistunut ja pelin teeman huomioon ottaen hillitymmät viileän sinisen ja valkoisen yhdistelmät valikoissa toimivat hienosti.

Kannattaako ostaa?

Persona 3 Reload on kahtajakoinen uudistus. Audiovisuaalisesti se on erittäin onnistunut. Sisällöllisesti se on kuitenkin kovin köyhän oloinen Persona 5:n jälkeen. Alun tahma on pitkäpiimäistä tervassa juoksemista ja moni ilta pelissä päättyi tylsimmällä mahdollisella tavalla, eli huoneessa opiskelemalla tai nukkumalla, sillä peli ei tarjonnut mitään tekemistä.

Persona 3 Reloadedin taistelu- ja Tartarus-modernisaatiot pumppaavat uutta verta peliin. Sisältö olisi silti kaivannut vielä enemmän läskiä, vielä enemmän täytetty tiukkoihin pillifarkkuihinsa. Alkuperäisen liika kunnioittaminen osui nyt pahasti omaan nilkkaan, valitettavasti.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Persona 3 Reload
65 %
Edellinen artikkeliNuija ja tosinuija -elokuvan tekijän uusi komedia saa ensi-iltansa maaliskuussa – katso uusi traileri
Seuraava artikkeliLike a Dragon: Infinite Wealth -arvostelu – Sekopäistä hauskaa Havaijilla
Juhani Kakko
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
persona-3-reload-arvosteluPersona 3 Reload on hyvin alkuperäisen modernisoiva remake, mutta liian paljon sisällöllisesti alkuperäistä kunnioittava. Alun monituntinen tahma ja hahmot joihin tutustuminen kestää kuolettavan kauan ajavat helposti pois kaikki muut, paitsi vannoutuneimmat fanit valmiina grindaamaan.