Mainos
Konamin jalkapallosimu, Pro Evolution Soccer on palannut viimeisen neljän vuoden aikana takaisin takavuosiensa loistoon. EA:n napattua Champions League -lisenssin herää kysymys: onko tärkeän UCL-diilin menetys hiljentänyt PES:n vauhtia?

Uudet grafiikat ja realistisempi valaistus

Heti ensiminuuteista lähtien on selvää että visuaalit ovat kokeneet todella runsaan kohennuksen. Konamin insinöörien ruuvaama uusi globaali valaistus, nimeltään Enlighten, saa stadiumit ja pelaajat näyttämään vieläkin realistisemmilta. Valo on kontrastikas ja mukavan koheesin oloinen. Stadionien valonheittimet nakkaavat paljon aidommin valoaan kentille.

Mainos

Nurmikko on tietenkin hyvin suuri osa jalkapallopelin ulkoasua. Muutamassa edellisessä pelisarjan osassa nurtsi ei ole ollut ihan parhaimmillaan, usein vaikuttaen liian tasaiselta pinnalta. PES 2019:n uusi nurmi paritettuna roimasti kohennetun valaistuksen kera tekee pelistä taas runsaasti realistisemman näköisen.

Pelaajien hahmomallit ovat taas erittäin hyvässä tikissä, hiustyylejä ja tatskoja myöten. Paul Pogban ja Sadio Manen frisyyrit sekä Lionel Messin leimat ovat viimeisen päälle mallinnettuja. Urheilupelien perisynti, eli kehnommin mallinnetut hieman tuntemattomammat pelaajat ovat toki läsnä, mutta on toki hieman kohtuutonta odottaa että jokaisen pikkujengin pelaajat olisivat yhtä tarkasti tehty kuin lajin ykkösstarat.

Hävitty lisenssi ei vaikuta peli-iloon

UCL-lisenssi on mennyttä kymmenvuotisen sopimuksen päätyttyä, ja tämä näkyy ja tuntuu… yllättävän vähän? Asiaa enemmän pohdittuani päädyin tulokseen että kyseessä oli kuitenkin vain pääasiassa kilpailun teemabiisi sekä muutamat valikkografiikat. Harmi että skaba ei ole enää paketissa mukana, mutta ei tämä valtava menetys ole.

Muualla lisenssien puuttuminen näkyy ennen option file-tiedoston asentamista rankemmin. Liverpool sekä Barcelona ovat liigoissaan ainoita, joille Konami on onnistunut lisenssit hankkimaan. Onneksi OF-tiedoston asennus on helppoa sekä PS4:llä että PC:llä. Valitettavasti Xboxin puolella käyttäjä ei saa ajaa konsolille sisään omia tiedostoja, joten Microsoftin alustalla ei paitojen ja logojen päivitystä voi tehdä lainkaan.

Äänidesign on hyvää keskitasoa, ja yleisön reaktioita on kohennettu kivasti. Näyttävä veto tai täydellisesti ajoitettu taklaus kirvoittaa digitaaliselta yleisöltä mukavan kohahduksen. Pienimuotoisena kultakorvana haluaisin kyllä ääniasetuksiin hieman lisää säätövaraa, esimerkiksi dynamiikkaa olisi kiva saada säätää laitteiston mukaan.

Kuulutuksissa parantamisen varaa

Englanninkieliset selostukset ovat jälleen – neljättä vuotta putkeen todella askeettiset ja kehnot. Selostajissa (Jim Beglin ja Peter Drury) ei sinänsä ole mitään suurempaa vikaa, mutta tapa jolla Konami käyttää heitä on heikko. Herrat vain toistelevat pelaajien nimiä todella koneellisen oloisesti, eikä kuuluttajien välillä ole juurikaan kemiaa. Repliikit myös toistuvat ikävästi; kuulin saman replan n. 4min päässä toisistaan. On todella surullista että Konami ei ole vetänyt koko selostuksia uusiksi, sillä se alkaa olla upeiden uusien grafiikoiden kanssa pahasti ristiriidassa ja saa pelin hetkittäin tuntumaan todella vanhentuneelta.

Manageripelimoodi on saanut vain hyvin pieniä viilauksia, joka on myös jatkuva ongelma. Uramoodi voisi olla niin paljon parempi pienellä satsauksella, mutta tällä hetkellä se on edelleen keskitasoa. Outouksia löytyy, kuten liian alhaiset hinnat siirtomarkkinoilla. 90-100 miljoonaa oikeassa maailmassa maksava pelaaja onkin 40-50 miltsiä Pessissä.

PES vai FIFA?

Eli lisenssitilanne on sama kuin aina ennenkin, selostukset tökkivät ja uramoodi on keskitasoa. Pessin valitseminen FIFA:n sijaan vaatii siis erittäin jykevän ja hyvän syyn.

Se syy on aivan ylivertainen pelituntuma. Yksinkertaisimmatkin syötöt alaspäin puolustajien välillä tuntuvat juuri oikeilta: napakoilta, mutta sopivalla tavalla ”eläviltä”. Tästä kiittäminen on upeaa pallofysiikkaa, pelaajien fyysisyyden mallinnusta sekä kontrolleja. Pallo tuntuu ja näyttää omalta yksilölliseltä entiteetiltään. Ei tunnu siltä, että pelivälineen kuuluisi joka hetki olla jomman kumman joukkueen hallussa, vaan se elää hienosti. Kuula saattaa kimpoilla taklaustilanteessa sitä tavoittelevan säärestä lähettyvillä olevalle kolmannelle pelaajalle. Pallofysiikat ovat niin hyvät, että full manual -asetuksilla pelaaminen on helpompaa kuin edellisvuonna.

”Yksinkertaisimmatkin syötöt alaspäin puolustajien välillä tuntuvat juuri oikeilta”

Animaatiot ovat hetkittäin hämmentävän realistisia, ja välillä minun oli pakko mennä replay-tilaan väijymään jotain erityisen upeaa kosketusta. Juventuksen Paulo Dybala esimerkiksi nappasi pitkän keskityksen ekasta pompusta vauhtiinsa ensin otsalla, sitten reidellä ja lopuksi kengällä pallon ollessa koko ajan ilmassa. Nämä hetket ovat maagisia joka kerta niin oikealla kentällä kuin pessissäkin. Tapa miten pelaajat liikkuvat jo kun pallo on vasta matkalla heille on upean näköistä ja rakentaa osaltaan hienosti pelin realismia.

Pelaajissa on eroa

Pelaajat ovat aina pessissä erottuneet todella hyvin toisistaan, ja sama linja jatkuu. Ensimmäinen kosketus on vieläkin entistä tärkeämpi – mihin päin otat tatsin, mitä teet heti seuraavaksi – sinun täytyy olla valmiina toimimaan.

Pelin tempo on juurikin kohdillaan. FIFA:n tyylistä nopeaa päästä päähän munaravia ei jatku luonnottoman pitkiä jaksoja, koska pelaajien staminasta pitää tietoisesti olla huolissaan. Pallonhallintapeli on erittäin käypä ja toimiva taktiikka, ja tuntuu hyvältä toteuttaa. Taktiset mahdollisuudet ovat mainiot, ja parantunut tekoäly osaa hyvin toteuttaa valmentajan valitsemaa pelityyliä. Myös konetta vastaan pelatessa tekoälyvastus on terävämpi, ja osaa paremmin vaihdella etenemiskeinoja.

Verkkopeli toimii kuten odottaa sopii

Nettipeli tuntuisi pienen launch day-hässäkän jälkeen rullaavan ihan mainiosti, eikä korviini ole kantautunut kovin paljon tilitystä lagisista matseista. PC-puolella kuulemma oli pientä kaatuilua ja ”white screen” -jäätymistä, mutta tämän revikan ulos tullessa nuo pitäisi olla jo pätsätty ulos.

Konami on vienyt viimeisen neljän vuoden aikana jalkapallopelisarjaansa enemmän ja enemmän simulaation suuntaan, ja tänä vuonna ero kilpailijan vauhtiin ja toimintaan on suurempi kuin koskaan. Kehnot selostukset sekä keskinkertainen uramoodi harmittavat, mutta kaikki negatiiviset puolet sulavat pois itse otteluiden ajaksi jumalaisen hyvän pelituntuman takia.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
PES 2019
90 %
Edellinen artikkeliPacific Rim Uprising -arvostelu (Blu-ray) – Pitikö tämäkin pilata huonolla jatko-osalla?
Seuraava artikkeliAssassin’s Creed Odyssey -pelin PC-järjestelmävaatimukset julki
Tuomo on pitkän linjan pelaaja, joka sukeltelee videopelitiedon syvissä valtamerissa.
pes-2019-arvostelu-ps4Konami on vienyt viimeisen neljän vuoden aikana jalkapallopelisarjaansa enemmän ja enemmän simulaation suuntaan, ja tänä vuonna ero kilpailijan vauhtiin ja toimintaan on suurempi kuin koskaan. Kehnot selostukset sekä keskinkertainen uramoodi harmittavat, mutta kaikki negatiiviset puolet sulavat pois itse otteluiden ajaksi jumalaisen hyvän pelituntuman takia.