Mainos
Resident Evil 4 on vuonna 2005 julkaistun kauhupelin uusintaversio, jonka tuotannossa on kuunneltu pelaajien toiveita. Voiko tämä olla totta laisinkaan?

Paska haisee, maisemaan piirtyy ällöttäviä lätäköitä ja joku röyhii äänekkäästi ja oksentaa oksien ja puskien takana. Tällaisesta asetelmasta lähtee Resident Evil 4 -pelin tarina käyntiin. Se poikkeaa merkittävästi kolmesta aiemmasta, mutta ei Resident Evil: Villagesta.

Resident Evil on japanilaisen Capcomin luoma pelisarja, joka näki päivänvalonsa vuonna 1996. Sarja on tunnettu selviytymiskauhuna, jossa pelaaja ohjastaa kolmannen persoonan kuvakulmasta Raccoon Cityn S.T.A.R.S.-erikoisjoukkojen sotilaita ja RPD:n poliisi Leonia sekä muita satunnaisia kovapäitä ja epäonnisen kaupungin asukkaita. Epäonnisen siksi, että Resident Evil -sarjassa ahne lääkeyhtiö Orio… Umbrella on kehittänyt erilaisia virusmuunnoksia, jotka tarttuessaan muuttavat ihmiset aivokuolleiksi zombeiksi.

Mainos

Resident Evil 4 on pelisarjan kolmas jatko-osa, jossa Resident Evil 2 -pelistä tuttu poliisi Leon S. Kennedy päätyy eteläiseen Eurooppaan, ja joutuu osin tuttujen ongelmien pariin.

Neljäs osa on nyt rakennettu täysin uusiksi modernilla RE Engine -pelimoottorilla samaan tapaan kuin erinomaisesti onnistunut Resident Evil 2 -remake ja vähemmän erinomaisesti onnistunut Resident Evil 3 -remake.

Resident Evil: Village ennen Villagea

Resident Evil 4 sijoittuu Espanjaan. Päähenkilö Leon S. Kennedy, entinen Raccoon Cityn poliisi, matkustaa maahan pelastaakseen Yhdysvaltain presidentin tyttären kidnappaajilta. Hän joutuu taistelemaan infektoituneita ihmisiä ja muita kuolaavia örrimörrejä vastaan, jotka ovat osa kulttiliikettä, joka haluaa käyttää presidentin tytärtä biologisen aseen valmistamiseen.

Pelissä on luonnollisesti runsaasti juonenkäänteitä, toimintaa ja selviytymistaistelua, mutta varsin vähän ihan oikeasti pelottavaa kauhua.

Edellinen meni perseelleen, nyt ollaan korjattu

Pelissä pelataan samalla tavalla kolmannesta persoonasta kuin aikaisemmissakin remakeissa. Vastaan tulee vuorotellen infektoituneita eläkeläisiä ja ongelmanratkaisutehtäviä. Lisäksi pelin alkupuolella nähtävä kylä toimii myös puoliavoimena keskiönä, jossa vietetään samaan tapaan aikaa kuin Resident Evil 8:n kylässä. Kylät ovat visuaalisesti muuten aivan saman näköisiä näissä kahdessa pelissä.

Paljon uudistuksia alkuperäiseen

Uusia ominaisuuksia on pakattu mukaan, kuten pelaajien toiveissa on ollut. Nyt esimerkiksi tunnelma on alkuperäistä nelosta hieman karmivampi – joskaan ei silti kovin pelottava. Lisäksi peliin on tungettu pelotteeksi uusia vihollisia, joista yksi on mustekalapäinen perkele. Se kyllä ahdistaa, vaikka ei olekaan kovin uhkaava.

Nyt myös tähtääminen on mahdollista samaan aikaan kun pelaaja liikkuu. Tähtäämisen kankeus on ollut Resident Evil -pelien riesa alusta asti, mutta nyt se on sujuvaa. Samoin tähtäysavut saa päälle, jolloin konsoleillakin on mahdollista osua elävään puolikuolleeseen ilman suurempia ärräpäitä.

Puukottelu on myös viilattua ja pelaaja voi jopa torjua tähän kohdistuvia iskuja. Veitsiä on myös useita erilaisia ja ne kuluvat käytössä. Uutta on myös hiippailuhyökkäys, eli pelaaja voi kyykkiä nuokkuvan pahilaisen taakse ja iskeä tätä voiveitsellä kitusiin.

Quicktime Event -kohtaukset on hävitetty. Niistä ei siis tarvitse enää ahdistua, kuten 2000-luvulla oli trendinä.

Resident Evil: Villagesta on tuotu mukaan myös craftaus ja shoppailu. Pelaaja voi askarrella ruudista ja ”tarvikkeista” itselleen lisää ammuksia eri aseisiin ja ostella uusia kulkukauppiaalta.

Alkuperäisen pelin pelanneet tietävät, että Leon saa myöhemmin suojeltavakseen ja samalla apurikseen Ashleyn. Tämän johdosta pelissä on nyt kahdenkeskisiä pulmia, joita Leon ei voi ratkoa yksin.

Eikä tässä vielä kaikki. Peliin on myös ympätty pieniä sivutehtäviä. Eikä siinäkään vielä kaikki. Leonin mukana olevaa laukkua, jossa aseet ja tarvikkeet ovat, on nyt useampaa eri kokoa ja niiden sisällöt voidaan sijoittaa ruudukkoon automaattisesti täydelliseen kuvioon, jottei laukun järjestelytetrikseen mene enää valtaosaa peliajasta.

Graafisesti kaunis ja sädettäkin seurataan

Graafisesti Resident Evil 4 on näyttävä. Ei maailmaa mullistava, vaan samaa tasoa kuin RE2- ja RE3-remaket, mutta säteenseurannan tukemana. Peli hyödyntää säteenseurantaa valoissa ja varjoissa sekä osin heijastavissa pinnoissa. Heijastuksissa käytetään tukena myös vanhempaa screenspace-tekniikkaa, jolla esimerkiksi lätäköt ja suuremmat peilaavat pinnat on kyllästetty RTX:n sijaan.

Grafiikkatiloja on konsoleilla kaksi; 60 kuvan sekuntinopeuteen tähtäävä Performance ja 4K-resoluution ylläpitävä graafinen tila. Molempiin tiloihin on valittavissa säteenseuranta päälle tai pois.

60 kuvan sekuntinopeuteen kannattaa panostaa, sillä 4K-tilasta on hyötyä vain, jos pelaat isolla ruudulla 4K-tykillä, alle metrin etäisyydellä 4K-televisiosta tai tietokoneen näytöltä. Esimerkiksi sohvalta pelattuna yli kahden metrin etäisyydeltä ei resoluution etua pääse näkemään.

Äänet ovat taattua Capcomia. Surround-äänimaisema on kuumottava ja vaikuttava. Lisäksi surround-säätimet ovat poikkeuksellisen laajat, joten äänen kolmiulotteisuuden pääsee rakentamaan omaan kotiteatteriinsa sopivaksi. Peli myös tukee Pleikkarin kaiuttamalla tehtävää 3D-ääntä sitä tukevilla kuulokkeilla.

Kannattaako ostaa?

Resident Evil 4 -remake on juuri sellainen paketti, jota Resident Evil -fanit ovat kaivanneet. Se säilyttää alkuperäisen RE4:n nostalgian, toisin kuin RE3-remake, joka oikaisi poistamalla kohtauksia. Nelonen tarjoaa vanhat asiat ja paljon uutta. Lisäksi peli on vieläpä pitempi kuin aikaisemmat, joten pelattavaa piisaa paljon.

PSVR2:n omistajille tarjolla on myös kaupan päälle kuuluva VR-tuki, joten kauhusta pääsee nauttimaan myöhemmän päivityksen tultua henkilökohtaisemmin.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Resident Evil 4
90 %
Edellinen artikkeliRidley Scottin Gladiator saa jatko-osan – nosteessa oleva tähti mukaan gladiaattorikaartiin
Seuraava artikkeliSteamin kevätale on nyt käynnissä
Kristian Eloluoto
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
resident-evil-4-arvosteluResident Evil 4 -remake on juuri sellainen paketti, jota Resident Evil -fanit ovat kaivanneet. Se säilyttää alkuperäisen RE4:n nostalgian, toisin kuin RE3-remake, joka oikaisi poistamalla kohtauksia. Nelonen tarjoaa vanhat asiat ja paljon uutta. Lisäksi peli on vieläpä pitempi kuin aikaisemmat, joten pelattavaa piisaa paljon.